Erfarenheter av kaffeadventskalender?

Coraxos

Well-known member
Och vad tyckte du om dagens? Jag var stressad imorse och kunde inte ta mig tid att leta efter de olika smakerna, nöjde mig med att konstatera att även denna ljusrost var riktigt god. Törnlinds var min favorit i fjol. @Seven, kände du apelsinen första december?
 

Bilagor

  • A1B8DF84-18D0-4DD8-B52E-35B857A1CB7F.jpeg
    A1B8DF84-18D0-4DD8-B52E-35B857A1CB7F.jpeg
    2.9 MB · Visningar: 6

Jonken

Well-known member
Moderator
Ooh, den där har jag druckit! Men tyckte att den var ganska intetsägande :rolleyes: kan det vara därför du inte riktigt kunde leta efter smakerna?
 

Coraxos

Well-known member
Jonken, så kan det ju förstås vara, jag försökte men gav upp rätt snabbt.

Angående min och Sevens motsatta upplevelser, bryggtekniken spelar säkert roll, jag kör med Kalita och kokhett vatten, vilket jag tror ljusrosten vinner på, emedan Seven har en Moccamaster som ger max 96,97, som i sin tur mellanrosten kanske mår bättre av? Fick Seven å andra sidan fram apelsinen är det nog bara skilda preferenser, det kaffet hade en framträdande smak av fermentering, går säkert inte hem hos alla.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja oavsett blir det absolut annorlunda i en Kalita och en Moccamaster, plus kanske olika kvarn och inställning (tror att jag själv främst använde Niche + Kalita för Minamihara). Men preferens är kanske minst lika stor faktor - jag tycker till exempel mycket om fermentering som i bärtorkade bönor men har lite svårt för när den tvingats fram med t.ex. syrefria kärl och tillsatt jäst. Kul att läsa era erfarenheter oavsett (y)
 

Coraxos

Well-known member
Andra advent och femte december.

Första ordet som dök upp: ”traditionellt”, och det sammanfattar det hela rätt bra. Kalenderns mörkaste hittills, ingen spännande smak men ett klassiskt kaffe.
 

Bilagor

  • 6164F8BB-0BD9-46BA-9431-67E47C308932.jpeg
    6164F8BB-0BD9-46BA-9431-67E47C308932.jpeg
    3.4 MB · Visningar: 6

Jonken

Well-known member
Moderator
Andra advent och femte december.

Första ordet som dök upp: ”traditionellt”, och det sammanfattar det hela rätt bra. Kalenderns mörkaste hittills, ingen spännande smak men ett klassiskt kaffe.
Det var ganska väntat från Gute. Ser fram emot att läsa vad du tycker om Gamla Snickeriet sen, ligger inom cykelavstånd för mig på somrarna men har tänkt att det kanske är samma stil.
 

Coraxos

Well-known member
Lucka sex.

Mellanrost som, efter att ha svalnat något, fick en välbalanserad och angenäm syra, utöver det, inget speciellt. Din gissning Jonken, var rätt bra. Vi får se om du motbevisas av deras nästa bidrag.
 

Bilagor

  • 7DC2F4F7-2878-4052-83E7-595E0671AB8E.jpeg
    7DC2F4F7-2878-4052-83E7-595E0671AB8E.jpeg
    3.3 MB · Visningar: 6

Malabar

Well-known member
Har ni provat denna?

 

kode

Active member
Köpte både Kaffeadventskalendern och kafferävens/björklunds kalendrar i år. Brukar inte köra adventskalendrar alls, men i år blev det av. Dock är ju 2*30g per dag lite svårare nu när man är tillbaks på kontoret, så jag körde igenom den senare av de två under november månad. Gillar man ljusrostat så är det nog svårt att bli besviken på den i alla fall, fanns en hel del riktiga fullträffar.

Med den förra tycker jag hittills att det varit mer spridda skurar, svårt kanske att utröna ur en bryggning antar jag, men samtidigt hade jag ju redan gjort 24 bryggningar med samma recept och min hario switch innan... Dag 1, den jästfermenterade vietnamesiska, smakade inte mycket alls, dag 2 var väl ok, dag 3 bäst hittills, dag 4 ok, dag 5 är, som ovan skrivet, en rätt klassisk kopp. Dag 6 har jag inte provat än, men jag brukar ju stödköpa lite från gamla snickeriet när jag är i de trakterna. Dock oftare ett annat, framtida, av rosteriets bidrag till kalendern, så jag har en hyfsad aning om vad jag har att vänta.

Så som det ser ut nu så kommer jag nog bara köra på kafferäven/björklund nästa år, förutsatt att de kör en sådan igen. Men jag är ju förstås fortfarande öppen för att överraskas.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Har ni provat denna?

Ja, två gånger för att jag fått i present. Tyvärr kan jag inte rekommendera den, kanske kunde vara någorlunda om de började med hela bönor och skippade smaksatt kaffe.
 

Coraxos

Well-known member
Kode, håller med om att trean är den hittills godaste och att det verkligen är spridda skurar. Jag provade samma kalender även förra året, eventuellt var den jämnare då, tidigt att säga. Kör nog på kafferäven/Björklund nästa år, då jag aldrig druckit deras kaffe.
 

Coraxos

Well-known member
7:e december. Första reaktionen - lättnad, det är så specialkaffe ska smaka. Toner av clementin, sötma och té. Gissade åter på Etiopien men det var Rwanda och satsumas.
 

Bilagor

  • 23A864B6-A389-4FA0-AD42-EFB741932DB3.jpeg
    23A864B6-A389-4FA0-AD42-EFB741932DB3.jpeg
    1.2 MB · Visningar: 6

Coraxos

Well-known member
8/12.

Min sambo: ”Det till och med luktar fermenterat!”. Utöver det smakade det smultronaktigt.

Till skillnad från kaffet från Vietnam, dag ett, var dagens smak av fermentering för dominant. Ändock spännande.
 

Bilagor

  • 8124A26C-F730-4086-9693-5EE45CB9E184.jpeg
    8124A26C-F730-4086-9693-5EE45CB9E184.jpeg
    3.3 MB · Visningar: 4

Coraxos

Well-known member
Apropå Gamla Snickeriet, de drev ett café på kocksgstan i Stockholm förut, Mogens och Grus, har länge undrat var de tog vägen.
 

Coraxos

Well-known member
9:e december. Nu börjar andra varvet, det vill säga alla rosterier har stått för varsin lucka.

Syrligt och svartvinbärsaktigt, sött, svartvinbärssaft, men där är något mer, lyckas inte hitta smaken, men häftet skriver vanilj, c’est ças.

Sambon tyckte kaffet var super, jag tyckte syrligheten var för kraftig.
 

Bilagor

  • 22CE3B1D-BEF8-4DA8-B362-070B1772BD16.jpeg
    22CE3B1D-BEF8-4DA8-B362-070B1772BD16.jpeg
    2.3 MB · Visningar: 1

Coraxos

Well-known member
10/12

Där satt den, äntligen Etiopien, lätt, fruktigt och en fin fermenterad underton. Skulle vara givande att koppa detta tillsammans med de två sorter jag tidigare trodde kom från samma land, i backspegeln är detta den mest typiska koppen, det kände jag även innan jag läst om kaffet.

Rostar själv ofta bönor från Sidamo men har inte lyckats få fram de smaker jag upplever vara karakteristiska.
 

Bilagor

  • 08B71B22-27CF-48D7-9E25-EF489DA07B93.jpeg
    08B71B22-27CF-48D7-9E25-EF489DA07B93.jpeg
    3.9 MB · Visningar: 4

Coraxos

Well-known member
11/12.

Rätt anonym historia, inget stack ut och stimulerade nyfikenheten, men, kände hasselnöt i eftersmaken, ovanligt för mig.
 

Bilagor

  • DD656A61-E608-41EA-B902-E5827D65899D.jpeg
    DD656A61-E608-41EA-B902-E5827D65899D.jpeg
    2.4 MB · Visningar: 5

Coraxos

Well-known member
12/12, 3:e advent.

Törnlinds andra bidrag. Ljus mellanrost, runt, svag smak av aprikos, texten säger röda vinbär och får mig att känna röda vinbär … Gott men inte fantastiskt.
 

Bilagor

  • 4BCEFBFD-1ACF-4DCA-97A8-18D58936B5D4.jpeg
    4BCEFBFD-1ACF-4DCA-97A8-18D58936B5D4.jpeg
    1.9 MB · Visningar: 2

Forumstatistik

Trådar
14,942
Inlägg
157,794
Medlemmar
19,557
Senaste medlemmen
Miclun
Topp