Edit: Vilken <15000 SEK espressomaskin? (Tidigare: Frankenstein Gaggia Classic eller Breville Dual Boiler?)

johanhag

Active member
Hej!

Har funderat en del på att modda min GC med PID för att få bukt med temp-svinget, har skrivit i ett annat inlägg här :p. Har nog kommit fram till att Shades of coffees kit är värt det, lite dyrt med moms pålagd, nästan 2100 kr men tjänar inte så mycket på DIY med delar som saknas i Sverige och dyra tull och PostNord avgifter från Aliexpress. Men sen tänkte jag vidare och kom nog fram till att göra nåt sorts hemmabygge och lägga tusenlappar på en undermålig maskin aldrig riktigt kommer göra mig helt nöjd. Till exempel:

- PID fixar start temp, men sjunker inte temperaturen under själva bryggningen pga att kokaren är pytteliten?
- Bara en kokare kommer ju aldrig vara optimalt med mjölkdrinkar, särskilt inte mer än en..
- Skulle vilja veta bryggtrycket men det blir ju några hundra till.
- Flödeskontroll skulle verkligen vara najs, att köra 9 bar konstant och högre och högre flöde borde ge betydligt sämre resultat?
- Med alla moddar så har jag ändå lagt typ 2000 kr på maskinen begagnad och säkert minst 3000 kr på olika moddar. Med sådär slutresultat ändå pga grundmaskinens brister. Dessutom har man nåt sorts fult hemmabygge på köksbänken.

Så! Varför inte bara sälja Gaggian och köpa nåt bra för runt 10k? Kollat på värmeväxlar-maskiner men verkar jobbigt med temp och work flow. Lelit Elisabeth finns ju med men verkar inte gå att få flödeskontroll där. Så mest för pengarna verkar vara en Breville dual boiler? Med en enkel mod (Slayer) får man flödeskontroll och dessutom har den inbyggd PID och tryckmätare vid brygg-gruppen. Den är lite stor och lite fulare och plastigare är vissa andra men verkar prestera bra? Funderar på kvaliteten med men folk verkar ha den i många år om man tar hand om den? Är det nåt annat jag borde kolla på i samma prisklass?
 

Jonken

Well-known member
Att kalla Gaggian undermålig tycker jag inte är rättvist ;) det är en av de billigaste maskinerna som tar sig över ribban i min erfarenhet.

- PID fixar start temp, men sjunker inte temperaturen under själva bryggningen pga att kokaren är pytteliten?
Jo, men det behöver inte vara en dålig sak. Det finns de som föredrar sjunkande temperatur som tenderar att vara mer förlåtande.

- Bara en kokare kommer ju aldrig vara optimalt med mjölkdrinkar, särskilt inte mer än en..
Speciellt med Gaggians pyttelilla kokare (50-60ml har jag för mig). Där faller den absolut kort.

- Flödeskontroll skulle verkligen vara najs, att köra 9 bar konstant och högre och högre flöde borde ge betydligt sämre resultat?
Det är lite som med temperatur, att det blir skonsammare mot pucken med fallande tryck. Du kan testa det genom att släppa ut vatten genom ångventilen på din Classic, men för att se vad som händer behöver du ju installera en tryckmätare då.

...men jag håller med om grundpremissen att det inte är värt att lägga så mycket pengar på att modda sin Classic. En Dual Boiler kan vara ett bra men lite känsligt val. Räkna med att den inte håller en evighet och att du åtminstone bör använda filtrerat vatten för att förlänga livslängden.
 

johanhag

Active member
Att kalla Gaggian undermålig tycker jag inte är rättvist ;) det är en av de billigaste maskinerna som tar sig över ribban i min erfarenhet.
Hehe jo absolut, får ju gott kaffe från den och blir ju ännu bättre med PID. Men den faller lite kort i workflow och kontroll och kan vara lite svårare för ljusrost som behöver lite högre temp.

Jo, men det behöver inte vara en dålig sak. Det finns de som föredrar sjunkande temperatur som tenderar att vara mer förlåtande.
Ok, men ändå en parameter man vill ha mer kontroll på tänker jag. Med ljusare bönor vill man ju inte att tempen ska sjunka för långt men mer traditionell mörkare espresso är det väl helt ok att starta vid 92 grader och sluta vid 85.
Speciellt med Gaggians pyttelilla kokare (50-60ml har jag för mig). Där faller den absolut kort.
Tror det är 100 ml men den är absolut liten.

Det är lite som med temperatur, att det blir skonsammare mot pucken med fallande tryck. Du kan testa det genom att släppa ut vatten genom ångventilen på din Classic, men för att se vad som händer behöver du ju installera en tryckmätare då.
Hehe jo, kan ju experimentera och kolla flödet ut ungefär iaf. Men då sjunker väl bryggtemperaturen ännu mer?
...men jag håller med om grundpremissen att det inte är värt att lägga så mycket pengar på att modda sin Classic. En Dual Boiler kan vara ett bra men lite känsligt val. Räkna med att den inte håller en evighet och att du åtminstone bör använda filtrerat vatten för att förlänga livslängden.
Jo började känna så när potentiella tusenlappar började försvinna på PID, dimmer, flödesmätare osv..

Har hört lite olika här, är det verkligen så låg kvalitét? Finns ju de som har den i 10 år utan problem bara den underhålls ordentligt. Kan det inte vara så att den riktar sig mer till icke kaffenördar som aldrig hört talas om att avkalka? Sen vet jag ju att utsidan och så är plast för att spara pengar. Vad borde jag kolla på mer i prisklassen? För de pengarna känns det som att det är enda alternativet med flödeskontroll? Om det är en mindre viktig parameter (om man får till bra puck prepp så kan man ju undvika kanaler ändå) finns ju Lelit Elisabeth. Vill inte ha en evig uppvärmningstid så värmeväxlare går bort.
 

Damocles

Well-known member
Har hört lite olika här, är det verkligen så låg kvalitét? Finns ju de som har den i 10 år utan problem bara den underhålls ordentligt. Kan det inte vara så att den riktar sig mer till icke kaffenördar som aldrig hört talas om att avkalka? Sen vet jag ju att utsidan och så är plast för att spara pengar. Vad borde jag kolla på mer i prisklassen? För de pengarna känns det som att det är enda alternativet med flödeskontroll? Om det är en mindre viktig parameter (om man får till bra puck prepp så kan man ju undvika kanaler ändå) finns ju Lelit Elisabeth. Vill inte ha en evig uppvärmningstid så värmeväxlare går bort.
Utsidan är metal, ev. metall över plast, rätt tunna sidor. Men räcker för att du ska kunna sätta en magnetisk spegel var du vill.

Jag har ju själv en dual boiler med slayer modden. Generellt sett är den enkel att jobba på också, och breville har gjort en hel del stealth upgraderingar inuti under åren. Den som är ny nu är smått förbättrad mot den som jag köpte som är 1.5 år gammal. Mest är det anslutningarna till kokarna som är förbättrade, de tidigare exemplaren hade en vanlig clips och behövde nya o-ringar lite oftare, nuvarande kopplingar är kompressionsmuttrar.

Men pump, OPV och solenoid och packningar är standardsaker och lätta att byta vid behov. Den krånga om man får problem är nog ångvalvet. Många moddar sin pump och opv till att vara mässingsvarianter för att få ner ljudnivån lite. På sistone har det även börjat komma upp att man kan använda en pulsor efter pumpen för att jämna ut trycket också. Och vissa moddar in med en gear pump istället. Och en del har moddat så de styr solenoiden manuaellt för att kunna stänga pumpen utan att släppa trycket för blooming shots, etc.

Har själv bara gjort slayern än så länge, men funderat på att byta till en tystare pump och pulsor vid tillfälle.

Men resultatet i koppen är kanonbra. Du kan ju styra preinfusion elektroniskts och ställa tid och tryck. Så jag kör själv med en lågtrycksheadspace fill, sedan får normalt tryck gå på fullt och jag försöker hålla konstant flöde över shooten via valvet och slayermodden. Med följd av att trycket får en fallande profil ju mer pucken eroderar. Tycket det blir bäst så oftast.

Den kommer ju med en inbyggt filter om du vill använda det, sedan beror det nog mer på var man bor nånstans.
Det som kan vara bra är att tömma ångtanken med jämna mellanrum då det är där det är störst risk att få avlagringar då den inte töms på annat sätt än via ångan. På många E-61 dubbelkokare så används ju ångtanken även för varmvattnet. Inte så på BDB.

Men uppvärmt och pid'ad grupp + kokare samt att bryggvattnet har en HX loop genom ångkokaren innan det går till bryggkokaren gör att den är väldigt tempstabil. Så när man styr temperaturen behöver man inte bry sig om några offset's eller annat. Det enda som är lite jobbigt är att du inte kan välja att som på bianca'n bara köra med bryggkokaren om du vill köra utan mjölk t.ex.

Men slayermodden är busenkel, dock är många av de youtube filterna och forumposterna inaktuella nu, då de använder en mycket krångligare variant som dessutom inte fungerar helt med de senaste kopplingarna på kokarna. Så om du går den rutten så skicka ett PM så kan jag skicka den senaste varianten.
 

johanhag

Active member
Tack för detaljerad info! BDB kan absolut vara ett alternativ då om man inte är rädd att byta lite delar och packningar ibland. Såg att Elgiganten hade ett visningsex för 11335 kr men nu smyghöjde de den till 12752 kr.. Finns för typ 900 Euro söderut vilket känns ok även om kronan är låg. Är i Florens nu för övrigt, tror ni det kan vara värt att ta en tripp till La Marzocco? De kanske har en outlet och kan skicka till Sverige, det vore ju inte fel!

Alternativt håller jag utkik här och på blocket efter begagnade maskiner. Om nån har nåt bra att sälja för runt 10k så säg till :) Att det ska vara så krångligt att hitta nåt som är bättre en en maskin jag köpte för 2000 spänn begagnad, känns ibland som att nästa steg är 15000 kr :p (Om man vill göra mjölkdrinkar med).
 

Jonken

Well-known member
Angående temperatur tycker jag snarare att det är kvarnen som begränsar för ljusrost. Det viktigaste är att ha ett malverk som passar, då finns det en del som dessutom väljer lägre bryggtemperatur.

Visst sjunker temperaturen desto mer kallvatten som pumpas igenom kokaren. Men det är ju inte så att det dippar till rumstemperatur :)

Ja fixar man läckor innan de blir ett problem kan den såklart hålla längre. Historiskt sett har ju den modellen haft en hel del problem, delvis på grund av billigare komponenter. Förvisso behöver alla semi-automatiska espressomaskiner en del underhåll. Det gäller kanske att skynda sig att köpa en om det är Sage Dual Boiler man vill ha, enligt uppgift ska den fasas ut.
 

johanhag

Active member
Ok, tack vare er här så har jag ju en hyffsat bra kvarn i alla fall (Eureka Mignon Silenzio) så den ska väl inte behöva bytas ut på ett tag :)

Det där såg ju lite oroväckande ut, men höll i alla fall i 7 år.. Man får kanske öppna årligen och kolla så att inget läcker, det där var ju inget som nyss började läcka.. Sen har de väl uppdaterat insidan något under åren. Det jag fastnat för med den maskinen är:
- Snabb uppvärmning. Brygger ofta lite spontant och vill inte vänta 30 min på en E61 maskin.
- "Vänligt" workflow, bara att ställa in temp med PID och köra. Med Slayer mod och justering av flödet blir det ju lite bökigare igen men det är ju en bonus.
- Bra temp-stabilitet. Också en fördel jämfört med E61 maskiner som jag förstått det.
- Två kokare. Nu när man börjar nörda ner sig känns det najs att kunna ånga mjölken direkt, och slippa vänta på nedkylning vid back-to-back koppar.
- Flödeskontroll för en billig peng.
- Stort community för support.
- Ju mer jag kollar på bilder destu mer föredrar jag nog utseendet framför många E61 maskiner typ Rocker Appartamento som ser stökiga och "trånga" ut. Lelit Bianca är dock finare men lite annan prisklass. Lelit Elisabeth är ju clean med.

Minus är just byggkvalitet men i värsta fall är det inte hela världen om den inte håller hela livet. Men nåt annat tips som uppfyller kraven ovan? Framförallt uppvärmningen och PID vill jag nog ha, även om det inte är super kinkigt med temperaturen vill jag i alla fall ha koll på den (och trycket).
 

johanhag

Active member
Har nördat ner totalt och gjort en short-list över intressanta maskiner. Nu lutar det snarare åt en Lelit Elisabeth istället, byter flödeskontroll mot utseende och kvalitet. Sen har den ju programmerbar pre-infusion så helt kass borde den inte vara med ljusrost. Sage dual boiler är ju jäkligt bred med så tar nog lite mycket plats.

Siffrorna stämmer säkert inte helt, men tycker ni jag resonerar vettigt? Borde vara ett bra steg upp från en moddad Gaggia ändå, inte minst mjölkskumningen och work-flow.

Är det nån modell jag missat tror ni?

Screenshot 2023-04-26 at 21.55.12.png
 

Mayhem

Well-known member
Om du måste ha en ny maskin nu, och/eller du inte är villig att köpa begagnat, så är nog Lelit Elisabeth ett bra val. Kan du vänta och är villig att handla begagnat skulle jag behålla det du har och lägga upp ett gäng bevakningar på Blocket typ… förutsatt att du bor på en större ort typ Stockholm då, annars kanske det är risk för att andrahandsmarknaden är för liten.
 

johanhag

Active member
Bor i Stockholm så det är väl det vettiga alternativet även om det suger i köp-tarmen :p Håller utkik ett tag på Blocket och här, och om det skulle bli nån rea. Känns inte som att det kommer ut jättemycket i "prosumer" kategorin, mest billigt skräp och Gaggia Classic eller Rancilio silva.

Annars finns ju mervärde med nytt också med garantier och ej igen-kalkade delar.
 

Damocles

Well-known member
Har nördat ner totalt och gjort en short-list över intressanta maskiner. Nu lutar det snarare åt en Lelit Elisabeth istället, byter flödeskontroll mot utseende och kvalitet. Sen har den ju programmerbar pre-infusion så helt kass borde den inte vara med ljusrost. Sage dual boiler är ju jäkligt bred med så tar nog lite mycket plats.

Siffrorna stämmer säkert inte helt, men tycker ni jag resonerar vettigt? Borde vara ett bra steg upp från en moddad Gaggia ändå, inte minst mjölkskumningen och work-flow.

Är det nån modell jag missat tror ni?

Visa bilaga 8866
Rent krasst så tror jag delvis att dålig kvalité är ett något oförkänt rykte som breville/sage har dragit på sig. Eller så misshandlar folk sina maskiner rejält. Köper du en ny maskin är den det inte ens samma maskin som redan för 1.5 år sedan när jag köpte min då de konstant gör förbättringar. Sedan min modell så har de lagt på ett antal fler kompressionkopplingar på bryggare istället för att använda clip t.ex.. Iaf många som förespråkar byggkvalité på olika håller undrar jag lite om du använder den som verkstadsbord eller för att brygga kaffe på.

Men BDB'n har några saker som den dras med historiskt, det ena är en dålig mjukvarurutin på äldre modeller som kunde dra en säkring om man körde descaling. En annan är att beläggningen på undersidan av brygghuvudet innanför spridardisken bubblar lite, det är dock inget som påverkar bryggningen, det är kosmetiskt.

Dock så är den rätt ljudlig och stor. Helt klart en riktigt chonky maskin. Jag känner folk som hade en BDB, sålde den för att den tog för stor plats, De hade bokstavligen talat inte plats att ha både kvarn, maskin och knockbox på bänken. Skaffade en Mara X, men var inte nöjd med prestanda på ångan på Mara i jämförelse, sålde Maran och skaffade en Silvia Pro X som de sedan moddade in en Gear pump på. Sen var de nöjda.

Jag antar att du har sett t.ex följande t.ex..
Hoffmann's best machine under £1'500 baserat på listan du satt ihop ovan.

Kan vara värt att kolla Lance Hedricks review av nya Biancan också för att få ett hum över hur den fungerar. Temperaturkontrollen verkar inte gör så mycket. Rent funktionsmässigt är nog Bianca mer en sidegrade mot en BDB där du byter kvalité på chassi och rotary-pump och stil mot något sämre temperaturkontroll. Själv om jag inte hade en BDB, skulle jag nog antingen idag välja en Bianca v3 alternativt en Meticulous som ligger på kickstarter just nu.

Lance har även en review of Linea Micra som kan vara värd att kolla på för lite perspektiv om man kliver upp i prisklass en bit. Funktionsmässigt väldigt lite, men det är en La Marzocco.

 
Senast ändrad:

johanhag

Active member
Rent krasst så tror jag delvis att dålig kvalité är ett något oförkänt rykte som breville/sage har dragit på sig. Eller så misshandlar folk sina maskiner rejält. Köper du en ny maskin är den det inte ens samma maskin som redan för 1.5 år sedan när jag köpte min då de konstant gör förbättringar. Sedan min modell så har de lagt på ett antal fler kompressionkopplingar på bryggare istället för att använda clip t.ex.. Iaf många som förespråkar byggkvalité på olika håller undrar jag lite om du använder den som verkstadsbord eller för att brygga kaffe på.
Jo så är det säkert, kan tänka mig att de säljer stora volymer och till "vanliga" konsumenter som bara tror att maskinen ska hålla för alltid utan att någonsin underhålla den. Men just nu tänker jag mest att den är för stor och så gillar jag inte riktigt designen, även om den har alla funktioner jag vill ha.
Jag antar att du har sett t.ex följande t.ex..
Hoffmann's best machine under £1'500 baserat på listan du satt ihop ovan.
Ja den har jag sett och återvänt till några gånger nu :p Han har dock inte med Elizabeth som jag fastnat för nu det sista.
Kan vara värt att kolla Lance Hedricks review av nya Biancan också för att få ett hum över hur den fungerar. Temperaturkontrollen verkar inte gör så mycket. Rent funktionsmässigt är nog Bianca mer en sidegrade mot en BDB där du byter kvalité på chassi och rotary-pump och stil mot något sämre temperaturkontroll. Själv om jag inte hade en BDB, skulle jag nog antingen idag välja en Bianca v3 alternativt en Meticulous som ligger på kickstarter just nu.
Alla HX maskiner har väl samma problem med uppvärmning och sämre temp stabilitet än DB. Lite därför jag lutar åt en DB maskin, det är tillräckligt många variabler att hålla reda på för espresso ändå (malningsgrad, typ av kvarn, temperatur, tryckprofil, ratio, pre-infusion/blooming, extraheringstid osv). Lite därför jag nu känner att jag inte behöver flödeskontroll ändå, man kan ju jaga de där sista 10 procenten hur mycket som helst. Dessutom kommer jag nog inte orka hålla på i längden att finjustera flödet manuellt, som ju påverkar extraheringstiden, så då får man ändra malningsgrad osv osv... För ljusrost har ju Elizabeth:en pre-infusion funktionerna så man kan få upp extraheringen, plus PID som man kan ställa in högt då.

Har inte kollat Lance Hedricks recension av Biancan (den är ändå utanför min budget, hade mest med den i listan för skoj), men sett hans video om Mara x vilken verkar ha en del HX problem trots att de fixat mycket med PID:en.

Meticulous såg intressant ut, men frågan är hur bra det fungerar i praktiken och hur bra den kommer att hålla med rörliga delar osv. Men kul att nån kommer med nytänk!
 

Wilderwein

Well-known member
Kan bara tala för mig själv ang kvalitet. Upplevd känsla är viktig för mig när jag gör kaffe. Därför klarade jag inte av att ha kvar min crem one maskin. Den kändes helt enkelt billig jämfört med föregångaren expobar Brewtus. Så köpte en sådan igen. Jag får samma känsla med sage produkterna.
 

johanhag

Active member
Ja absolut det ska ju kännas gött när man brygger en espresso, det är ju lite av en ritual så man vill ju inte att det ska kännas plastigt eller att maskinen är ful eller så. Bara av att döma av videor och vad folk skriver är ju en Sage mycket mer en konsumentprodukt och inte en rejäl "prosumer" maskin. Tvivlar dock inte på att den gör jäkligt bra kaffe och att man inte kan få bättre kontroll på variablerna för pengarna.

Workflow är viktigt också, lite därför jag inte vill hålla på att spola och ha mig med en HX maskin. En förutsägbar DB med PID hade vart najs! Tråden började ju med att jag ville modda min Gaggia Classic (tröttnat på temp-surfningen) men spårade ur :p
 

Damocles

Well-known member
Ja den har jag sett och återvänt till några gånger nu :p Han har dock inte med Elizabeth som jag fastnat för nu det sista.

Alla HX maskiner har väl samma problem med uppvärmning och sämre temp stabilitet än DB. Lite därför jag lutar åt en DB maskin, det är tillräckligt många variabler att hålla reda på för espresso ändå (malningsgrad, typ av kvarn, temperatur, tryckprofil, ratio, pre-infusion/blooming, extraheringstid osv). Lite därför jag nu känner att jag inte behöver flödeskontroll ändå, man kan ju jaga de där sista 10 procenten hur mycket som helst. Dessutom kommer jag nog inte orka hålla på i längden att finjustera flödet manuellt, som ju påverkar extraheringstiden, så då får man ändra malningsgrad osv osv... För ljusrost har ju Elizabeth:en pre-infusion funktionerna så man kan få upp extraheringen, plus PID som man kan ställa in högt då.

Har inte kollat Lance Hedricks recension av Biancan (den är ändå utanför min budget, hade mest med den i listan för skoj), men sett hans video om Mara x vilken verkar ha en del HX problem trots att de fixat mycket med PID:en.

Meticulous såg intressant ut, men frågan är hur bra det fungerar i praktiken och hur bra den kommer att hålla med rörliga delar osv. Men kul att nån kommer med nytänk!
Nu är ju Bianca en DB och inte HX dock. Men det som gör skillnaden framgår från Lance review, och det är ju att gruppen är ett stort stycke metall som antingen suger åt sig mycket värme om det är för kallt, eller avger värme om det är för varmt, så lite oavsett vad du ställer för bryggtemperatur, så gör det inte så stor skillnad i koppen då mycket av värmeskillnaden går åt i bryggruppen om du inte spolar innan. Tänkte att det var mer intressant lite för att jämföra olika konstruktioner.

BDB'en har ju en mycket mindre bryggrupp som dessutom har ett pid kontrollerat värmeelement. Så BDB fungerar i princip så att du har en HX loop genom ångkokaren som förvärmer vattnet, sedan går vattnet in i bryggkokaren och värms upp till bryggtemperatur, men sedan är bryggruppen också den temperaturkontrollerad via värmeelement, så den kommer inte vara för kall och stjäla massa värme. Det finns ju andra maskiner som kallas saturated group, vilket innebär att bryggvatten cirkulerar i gruppen så du får en motsvarande temperatur i gruppen som i bryggkokaren. I vissa fall så är gruppen ihopkopplad med bryggkokaren direkt så de håller samma temperatur.

På discorden där Carlos från Meticulous hänger så är han väldigt öppen med vad som sker, men på de testexemplar så lär det inte vara några problem. Det är ju motsvarande en profilerad och elektroniskt styrd flair så att säga. Tror det som kommer vara mest är väl som på många andra fjäder eller hävarmsmaskiner att du behöver byta packingar/ringar på pistongen.
 

Damocles

Well-known member
Kan bara tala för mig själv ang kvalitet. Upplevd känsla är viktig för mig när jag gör kaffe. Därför klarade jag inte av att ha kvar min crem one maskin. Den kändes helt enkelt billig jämfört med föregångaren expobar Brewtus. Så köpte en sådan igen. Jag får samma känsla med sage produkterna.
Det är största skälet att många moddar BDB med en pump och opv i mässing eller tom en rotary eller gear pump, får man ner ljudet till ett dovt hummande istället för skallrandet av en vibrationspump gör det mycket för upplevelsen bara där. Sen saknar ju BDB'n gummiupphängning på locket till dropptråget, så ligger det inte perfekt så blir det metall mot metall och skallrar rätt bra.

Man önskar ju att Breville/Sage hade släppt Lance special version av BDB'n, den som är vit och guld med direkt styrning av gear-pump. Annars är ju en padel på flödeskit som t.ex. Bianca kommer med trevligt.
 
Senast ändrad:

johanhag

Active member
Ja intressant det där med att värma upp en stor mässingklump och hur det påverkar temp-stabiliteten, är ju logiskt att den inte ändrar temperatur i första taget. Har lärt mig mycket om espresso-maskiner i den här research-processen :p

Nu har jag i alla fall beställt en Lelit Elizabeth! :) Skriver ner lite mina tankegångar ifall nån annan skulle få användning för det.

- Storlek, jämfört med många andra maskiner är den rätt liten vilket är ett stort plus. Framförallt grund vilket är bra för mitt specifika kök då jag då kan ha den på en 40 cm djup bänk vilket är min "kaffehörna" idag.
- Utseende. Tråkig på vissa bilder men snyggare i verkligheten. En fördel att den är minimalistisk och lite borstat stål utseende så lätt att hålla ren jämfört med en blänkande maskin.
- PID och temp-stabilitet. Verkar vara lätt att ställa in temperatur och har inte problemen med "tröghet" som många E61 maskiner har.
- Bryggtryckmätare, men det har alla maskiner jag kollat på. Denna är dock snygg och bakbelyst.
- Uppvärmningstid, 15-20 minuter får anses vara bra i detta segmentet. Här är BDB ännu bättre.
- Lätt att rengöra och backspola, också jämfört med E61 maskiner vilka är lite meckigare.
- Riktig på/av knapp. Liten grej men gör att man kan koppla till en smart timer.
- Kvalitét. Lelit har ett bra rykte här verkar det som, Profitec Pro 300 kanske är ännu bättre men saknar funktionen på nästa punkt.
- Pre-infusion. Har en smart funktion att en ventil kopplar om till ångkokaren så att man kan köra pre-infusion med ångtrycket i några sekunder (upp till 3.2 bar beroende på ångtempen). Eller så kan man bara köra blooming utan tryck. Inte sett nån annan maskin i denna prisklassen som har detta förutom BDB. Framförallt bra för ljusare rost där man kan mala finare och få bättre extrahering.
- Bra ångning. 600 ml ångkokaren tillsammans med PID gör ett bra jobb. Till skillnad från Mara X så är ångningen inte ihopkopplad med bryggnr dock så lugn ngen.
- Enkel att använda, med PID, pre-infusion och två programmerbara knappar kan man tuna in allt och sen brygga med ett tryck varje gång. En stor fördel med Espresso eftersom det är lite av en ritual ändå.
- Prisvärdhet. För prestandan och funktionerna är den svårslagen. Betalar man det dubbla och köper en Lelit Bianca så är den ju bättre med lite mer kontroll (minus temp kanske) men kostar dubbelt så mycket med. BDB har flödeskontroll med Slayer mod men design och storlek vägde över för mig.

Nackdelarna är
- Ingen flödeskontroll (förutm pre-infusion), vilket är mer som en bonus eller om man verkligen har svårjobbade ljusrostade bönor. Om man behöver det för dessa pengarna verkar det vara BDB eller manuellt som är enda alternativen.
- Vattentanken lite svåråtkomlig om man har ett skåp över. Inget jag har dock så lugnt för mig.
- Portafilter hållaren kanske lite svår att rengöra och kaffet rinner långt i det. Ingen stor grej men något James Hoffman nämnde i Mara X genomgången (denna ser ut att ha samma).
- Ska man göra kaffe till ett helt kompani är bryggarna kanske något små? Inget problem för mig dock.
 

Jonken

Well-known member
Hoppas du blir nöjd :)

Angående portafiltret tycker jag att Hoffman är ute och cyklar. Man behöver ändå doppa i rengöringsmedel då och då om man inte kör bottenlöst. Men ett vanligt problem med pip som går ut mot sidan är att flödet dansar fram och tillbaka så att man kan missa koppen/kopparna. Jämför i hans video hur stabilt flödet är från Lelits lilla kana (y)
 

johanhag

Active member
Det blir jag nog :) Tycker ju om kaffet från min Gaggia Classic (mjölkskumningen lämnar en del att önska kanske) men ville mest slippa gissa temperatur och tryck, och kunna brygga mer än en kopp utan att det tar år och dar.

Ok då är inte det ett minus heller då. Kanske missat nåt men svårt att hitta nåt dåligt med denna maskinen förutom bristen på flödeskontroll i slutet av bryggningen då.
 
Topp