Edit: Vilken <15000 SEK espressomaskin? (Tidigare: Frankenstein Gaggia Classic eller Breville Dual Boiler?)

johanhag

Active member
Vad behöver man tänka på när det gäller filtrering förresten? Vill ju ta bättre hand om en lite dyrare maskin. Det ska komma med nåt tank-filter som jag fattat det som kanske duger? Sen antar jag att det måste bytas ut då och då? Bor i Stockholm så vattnet är mjukt i alla fall så antar att man *kan* skita i det helt vilket jag gjort med Gaggian, och bara avkalka varje år - men det kanske inte är nåt som kokare osv mår så bra av i längden.

Edit: Hittade svaret själv tror jag: https://www.kaffecompagniet.se/lelit-vattenfilter-70l-2-pack-103579

Så kanske byta ut ett sånt där filter efter 100 liter eller så (eftersom 70 liter är för medelhårt)? Är väl det smidigaste eftersom jag inte behöver filtrerat vatten för nåt annat än att hålla maskinen i god hälsa (eftersom vattnet redan är mjukt antar jag att man snarare vill ha tillsatser i vattnet än att filtrera för pour over till exempel).
 
Senast ändrad:

johanhag

Active member
Ingen som har nån tanke? :p Tänker att ett filter bör funka men kanske är bättre att inte fylla med vatten som kan kalka sönder maskinen från första början? Hur gör folk?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ett sånt där filter sätter du väl på slangen så att vattnet måste passera igenom? Det borde fungera lika bra som en filterkanna, men det är billigare med kanna i längden.

Det finns en slags påse som går att ladda upp igen med salt och återanvända, men det är lite bökigt och kräver mer planering. Jag skulle köra med kanna om jag hade en maskin jag var rädd om, men testa hur det påverkar smaken.
 

johanhag

Active member
Jo vattnet går ju igenom filtret så funkar säkert på samma sätt som en kanna, antar att det är nåt sorts kolfilter. Finns det kannor som är speciellt avsedda för just espressomaskiner? Det är väl kalket man vill få bort men kanske inte för mycket pga hur det påverkar smaken just..
 

basiecally

Well-known member
Aktivt kol är bra på att rena vatten från aktiva ämnen. Funkar som en reaktionsyta där olika organiska ämnen kan oxideras mm och bindas. Det du vill bli av med i vattnet är metallsalter och joner. Det vanligaste filtret i de där kannorna är ett avhärdningsfilter via jonbyte. Man ersätter visa joner med andra joner.
 

johanhag

Active member
Jo nu har jag fattat det, man vill mjuka upp vattnet genom att reagera bort Mg och Ca. Man brukar väl ha båda aktivt kol och jonbyte i dessa filter. Jag antar att en vattenkanna och ett tank-filter ser exakt likadana ut inuti så kör nog på tank-filtret ett tag i alla fall.
 

JohanR

Active member
Jo nu har jag fattat det, man vill mjuka upp vattnet genom att reagera bort Mg och Ca. Man brukar väl ha båda aktivt kol och jonbyte i dessa filter. Jag antar att en vattenkanna och ett tank-filter ser exakt likadana ut inuti så kör nog på tank-filtret ett tag i alla fall.
Jag kör också med tankfilter till men Profitec 300. Byter varannan månad oavsett hur många liter det ska klara så att det inte börjar växa något i det.
Tänk också på att tömma ångkokaren regelbundet, typ en gång i veckan. Annars kommer den kalka igen, oavsett hur bra vatten du har, då ångan är mer eller mindre destillerat vatten och alla salter blir kvar i kokaren.
 

Damocles

Well-known member
Jag kör också med tankfilter till men Profitec 300. Byter varannan månad oavsett hur många liter det ska klara så att det inte börjar växa något i det.
Tänk också på att tömma ångkokaren regelbundet, typ en gång i veckan. Annars kommer den kalka igen, oavsett hur bra vatten du har, då ångan är mer eller mindre destillerat vatten och alla salter blir kvar i kokaren.
Mycket bra påäng för en dual boiler.

Beroende på maskin, så kan man ju använda varmvattnet så länge de kommer från ångkokaren. Så använd varmvatten för flushing av portafilter och annat så borde det vara ok. På min BDB så är ju ångkokaren dedikerad endast för ånga, så där tömmer jag med jämna mellanrum.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Elizabeth använder väl ångkokaren både för hetvatten och för pre-infusion om man vill. Det många gör är att förvärma koppen med hetvatten för att få ruljans i ångkokaren. Man kommer ju vilja att vattnet som används till pre-infusion är fräscht också.
 
Senast ändrad:

JohanR

Active member
Ja precis, denna guiden verkar bra att följa? https://sway.office.com/qoXHjmMAg4DeFX8b?ref=email

Han säger att man kan förvärma koppen med varmvattnet och sen tömma ångkokaren varannan månad eller så. Verkar rimligt? Varje vecka känns överdrivet?
Det beror på hur mycket ånga man använder i förhållande till tappvatten från ångkokaren. Koncentrationen av salter i ångkokaren kommer i det långa loppet ges av formeln
konc_ångkokare = konc_vatten/(1-x)
där x är kvoten
ånga från ångkokaren/(vatten + ånga från ångkokaren)

Exempel:
1) om man inte använder något vatten alls från ångkokaren blir x=1 och koncentrationen oändlig
2) om man använder lika mycket vatten som ånga från ångkokaren blir x=0,5 och koncentrationen i ångkokaren det dubbla mot det i vattnet.

Jag försöker sikta på exempel 2.
För mer detaljer se till exempel https://www.home-barista.com/water/...-steam-boiler-water-concentration-t69258.html
 

johanhag

Active member
Hmm det där kommer jag inte hålla reda på :p Men gör väl var tredje kopp cappuccino och resten espresso, sen häller jag ut lite varmvatten från ångkokaren innan varje shot så koncentrationen av salter i ångkokaren bör inte öka super-drastiskt.. Så tänker att gör man mjölkdrinkar varje dag eller ett par gånger om dagen så bör man tömma varje vecka, men gör man typ 3 cappuccinos i veckan så räcker varje månad?

Håller på att lära mig hur jag får rätt temp med, även om temperaturen i kokaren är rätt blir väl bryggtempen några grader lägre om man inte har allt uppvärmt genom att spola en massa? Eller finns det nåt smart workflow här?

Pumptrycket verkar vara inställt på 10 bar med, kan man räkna med en bar tryckfall innan kaffet så att trycket i pucken är 9 bar? Eller måste jag justera ner OPV?

Edit: Med blindfilter var trycket inställt på 12 bar, optimerat för trycksatt portafilter antar jag men märkligt med en maskin för 14k att ha så högt tryck. Fick ihoptryckt puck och kanaler genom stora sprickor. Nu har jag justerat till strax över 9 bar och får riktigt bra shots! Var lätt att justera i alla fall. Temperaturen känns stabil om man värmer upp portafilter-hållaren genom att koppla in det i brygghuvudet ett tag. Hela brygghuvudet blir väldigt varmt så verkar vara nån smart design där, så behöver inte spola eller så :) Stort steg upp från Gaggian 😅
 
Senast ändrad:

robbe

New member
@johanhag är du nöjd med Lelit Elizabeth efter 1 månads användning? Går och funderar på om jag ska köpa en sådan också och tar gärna dina erfarenheter (har en Rancilio idag). Jag var inne på MaraX först men lutar nu mer åt Elizabeth pga. dual boiler. Ett + för mig är att den inte är för stor, men inser att man gör vissa avkall och funderar på om man ändå ska kliva upp en nivå till när man håller på .... svårt.
Vad säger du?
 

johanhag

Active member
Jag är jättenöjd, så länge man justerar OPV till 9 bar som jag skrev om ovan - men det är lätt med denna maskinen. Jag har ju dock inget annat i prisklassen att jämföra med men ser ingen anledning att ha nåt bättre om man inte ska göra väldigt många espresso på raken och behöver större kokare. Använder pre-infusion/bloom flitigt för lite ljusare bönor. Den är också tyst, lättanvänd och lätt att rengöra (backspolning är smidigare med DB jämfört med E61 maskiner). Jämfört med Mara X så är ju fördelarna dual boiler och PID med bättre temp-kontroll men tror inte det är några större problem att skumma mjölk direkt efter en espresso shot med Mara X heller. Men helt klart ett enklare workflow att faktiskt veta vad temperaturen är och kunna ställa in den med en PID. Den värms upp på ca 18 min också vilket är rätt snabbt ändå. Storleksmässigt är den grundare men lite bredare än Mara X så beror på hur köket ser ut vad som passar bäst.

Efter OPV justering är enda nackdelen jag märkt av vattentanken som bara går att ta ut uppåt. Så kan vara lite jobbig att få ut om man har ett skåp ovanför. Man behöver dock inte ta ut den så jag fyller på från ovansidan med en pour-over kanna (rätt litet hål).
 

Forumstatistik

Trådar
14,937
Inlägg
157,758
Medlemmar
19,553
Senaste medlemmen
ludvigrn
Topp