Göteborg Da Matteo Torrefazione café, butik o rosteri

Matts

Active member
Hej Anders, verkligen positivt med denna debatt. Inte måste vi tycka lika. Därför vill ju jag berätta lite mer om Clover och specialkaffe som vi jobbar med. Din analys om Clovern i USA Vs Sverige är delvis rätt. På dom ställen som köpt in Clovern i USA är uteslutande ställen där man serverar/rostar specialkaffe av hög kvalité sedan tidigare i french press, bryggare o espresso.

Det övriga kaffet i USA håller helt riktigt en mycket låg kvalité, men dom konsumenterna är inte dom som dricker cloverkaffe nu utan de ovan nämnda.
ISvårigheten och utmaningen för oss är inte clovern i sig utan att få kunsumenten att förstå specialkaffe.

Sedan håller jag inte med dig om din analys om den goda kvalitén på råvaran som kommer till dom svenska caféerna, även om hanteringen är under all kritik den med, svensk kaffekvalite sjunker sedan många år, pris, pris, pris, skapar till slut dålig kvalité. Men det är bättre än den amarikanska kommersiella kaffet. Men den debatten kan vi ta senare. Kom på vår Baristajam kväll då kommer vi snacka specialkaffe., vi hörs i kaffeminglet!
 
A

Anders76

Guest
Tack för ditt svar, Matts! Kvalitén på svenskt kaffe har generellt sätt varit bra om man jämför med kaffekvalién du får i Europa. Däremot har de blivit sämre klass på butikskaffet de sista åren. Däremot har rosterier som Johan & Nyström fått upp medvetandet av bra bryggkaffe på krog och café, anser jag

Kommer gärna på Er jamkväll.....När är den?
 

Matts

Active member
Tack för ditt svar, Matts! Kvalitén på svenskt kaffe har generellt sätt varit bra om man jämför med kaffekvalién du får i Europa. Däremot har de blivit sämre klass på butikskaffet de sista åren. Däremot har rosterier som Johan & Nyström fått upp medvetandet av bra bryggkaffe på krog och café, anser jag

Kommer gärna på Er jamkväll.....När är den?

Jogan o Nyström är undantaget på kaffemarknaden, helt klart. Nu hoppas vi att denna postiva spiral fortätter ut till butikerna! Men det betyder att konsumenten måste betala mer, är dom redo tror du?
 
A

Anders76

Guest
Kan man lära konsumenterna hur billigt,per kopp, ett utsökt kaffe är dom redo att betala för det. Men problemet är att dom inte vet att en kopp kaffe kostar ca 50 öre koppen på Ica. Kan branschen förklara att dom bara behöver lägga ca 2 kr per kopp för att få ett riktigt kvalitetskaffe, så kan man få många att tänka till. Tror att vi i sverige ärvt den äldre generationens snålhet gällande kaffepris.

Svensken slår gärna upp brännvin och varm cola hemma för ca 15 KR:) när man räknar råvarukostnad så det går ju att lägga pengar på.... Så man tycker ju att folk kan kosta på sig bra kaffe.

Men kravet på bra kaffe måste komma från konsumenten. Krögarna tar ju inte in kvalitetskaffe om inte gästen "ligger på". För krögarna tänker; Varför skall jag ta in kaffe som kostar dubbelt så mycket som mitt "Martin Olssonkaffe" för? Men, om gästen trycker på så byter han, inte om det kommer en kunnig och bra säljare till honom. Det är ju bara att jämföra med "rättvisemärkt". Man skall ju inte tro att krögare och handlare plötsligt börjar bry sig om barnarbete och dyl. Det handlar ju bara om att konsumenten vill ha det... Samtidigt så går ju utvecklingen framåt. Hur tror du kaffet på busstationen i Grums hade smakat om inte ställen som Toch Da Matteo mfl hade funnits? För djävligt. Men nu har några i Grums varit på T och vet hur kaffe skall smaka, och vips så smakar kaffet i Grums bättre!

Har du några synpunkter på detta, Matts, så hör gärna av Dig!
 

Matts

Active member
Kan man lära konsumenterna hur billigt,per kopp, ett utsökt kaffe är dom redo att betala för det. Men problemet är att dom inte vet att en kopp kaffe kostar ca 50 öre koppen på Ica. Kan branschen förklara att dom bara behöver lägga ca 2 kr per kopp för att få ett riktigt kvalitetskaffe, så kan man få många att tänka till. Tror att vi i sverige ärvt den äldre generationens snålhet gällande kaffepris.

Svensken slår gärna upp brännvin och varm cola hemma för ca 15 KR:) när man räknar råvarukostnad så det går ju att lägga pengar på.... Så man tycker ju att folk kan kosta på sig bra kaffe.

Men kravet på bra kaffe måste komma från konsumenten. Krögarna tar ju inte in kvalitetskaffe om inte gästen "ligger på". För krögarna tänker; Varför skall jag ta in kaffe som kostar dubbelt så mycket som mitt "Martin Olssonkaffe" för? Men, om gästen trycker på så byter han, inte om det kommer en kunnig och bra säljare till honom. Det är ju bara att jämföra med "rättvisemärkt". Man skall ju inte tro att krögare och handlare plötsligt börjar bry sig om barnarbete och dyl. Det handlar ju bara om att konsumenten vill ha det... Samtidigt så går ju utvecklingen framåt. Hur tror du kaffet på busstationen i Grums hade smakat om inte ställen som Toch Da Matteo mfl hade funnits? För djävligt. Men nu har några i Grums varit på T och vet hur kaffe skall smaka, och vips så smakar kaffet i Grums bättre!

Har du några synpunkter på detta, Matts, så hör gärna av Dig!

Anders vi kanske skall ta en sittning o snacka kaffe, du verkar insatt så man misstänker att du är i branchen, eller?
Din analys är helt rätt, pris är ointressant för konsumenten om man jämför med cola etc det är därför coca cola o japanarna säljer kaffe på burk, typ vanilla latte. Eller rosteriernas instant coffee där konsumenten inte vet vad där är man dricker o inte kollar kilopris, kanske man är i fel branch...men det kommer ta tid att vända om konsumenten, bara det att vår espresso kostar 15 kronor har en del problem med, kan tala om att den ksotade 15 kronor 1993! För 15 år sedan.
 
A

Anders76

Guest
Visst, kan vi ta en sittning nån dag, Matts! Hör av mig när jag är i faggorna! Du tyckte jag verkade vara så insatt att jag jobbade i branschen, och någon/några på forumet trodde jag inte visste nått , "troll".....Man kan bli förvirrad här:) Det dom inte förstod var ju att dom skulle lära känna mig....Kan ju inte gå in i på ett forum utan låta så många som möjligt veta att dom har ny medlem...
 

Matts

Active member
Visst, kan vi ta en sittning nån dag, Matts! Hör av mig när jag är i faggorna! Du tyckte jag verkade vara så insatt att jag jobbade i branschen, och någon/några på forumet trodde jag inte visste nått , "troll".....Man kan bli förvirrad här:) Det dom inte förstod var ju att dom skulle lära känna mig....Kan ju inte gå in i på ett forum utan låta så många som möjligt veta att dom har ny medlem...

Tja, kunskap är ju tolkningsbar. jag har läst andra inlägg om WMF etc men kör på och som sagt välkommen när du kan att höra av dig, jag bjuder på en kopp...clover kanske!
 
A

Anders76

Guest
Tja, kunskap är ju tolkningsbar. jag har läst andra inlägg om WMF etc men kör på och som sagt välkommen när du kan att höra av dig, jag bjuder på en kopp...clover kanske!

Brukar köpa med mig TA lunch från Pour Bon och ibland så slinker det med en kaffe, och faktum att det är Statoilklass på det dom har serverat. Har däremot druckit hyfsat kaffe på WMF på några hotell....Om den åsikten gör mig okunnig, så bjuder jag på det! Då har ju killen från Mahogny nått och garva åt iallafall.

Trodde du ställt Clover på vinden....:lol: Nej, du, jag kommer gärna in på en java
nån dag.

Må så gott!
 

Molarin

Well-known member
Fullsatt. Kö upp till rosten. 200 kg porslin i disken. En personal.

Och ändå lyckas hon trycka fram den godaste enkla jag någonsin druckit på daMatteo. Håll hårt i den tjejen, Matts! Hade jag inte haft dottern med mig så hade jag hjälpt till med disken, hoppas att hon fick assistans sedan...
 

Matts

Active member
ja hjälp kom, Erika är grym. När det vackra vädret slog till var vi inte med riktigt, ger oss en föraning om vad komma skall i vår...tack för ditt tålamod
 

MaZ

Well-known member
Kommer ihåg hur förvånad jag blev när det helt plötsligt var ett Café i ICA-butiken på Marstrand för några år sen. En provkaffe senare och så var man såld, äntligen riktigt kaffe i Sverige. Jag återkom senare med theseal och ett gäng andra Alfa Romeo dårar i släptåg och fick en föreläsning och en trevlig träff på Marstrand. Bertone mokabryggare för bilbruk osv. :)

En del besök i Victoriapassagen har det blivit och nu nya Torrefazione, helt outstanding i mitt tycke.

Keep it up Matts (med flera).
 

Matts

Active member
Bertone

bertone mokabryggare finns i bilen redo vid långresa där vägkaffet suger, perfekt nördpryl på måste ha listan...
 

Heffa

Well-known member
Efter jobbet hann jag med en tur till Da Matteo för att prova deras Kojak-blandning. Jag beställde en dubbel espresso och en weinerbrödsliknande liten bakelse med choklad/nötfyllning.

Espresson serverades med en i mitt tycke perfekt crema, och var väldigt smakrik och fruktig, på gränsen till för fruktig för min del.
Hur som helst var den god, får köpa en påse med dessa bönor och testa lite med hemma sen. Jag tror att jag skulle uppskatta dem bättre i en latte, men det är kanske att häda?
Hur som helst skall jag testa det :)

Min choklad/nöt-bakelse innehöll någon citronkräm istället, så jag fick fel. Det gjorde iofs inget, för den var också god, så jag brydde mig inte om att säga till :)
 

Molarin

Well-known member
Min choklad/nöt-bakelse innehöll någon citronkräm istället, så jag fick fel. Det gjorde iofs inget, för den var också god, så jag brydde mig inte om att säga till :)

På solde i Malmö har de kodat dessa bakverk med florsocker. Hela pudrad, halva pudrad och opudrad för vanlij, aprikos och citron. Kanske något för da Matteo att ta efter.

Ska vi arbeta för en standardiserad kodning? :)
 

Musicman

Well-known member
jag...

...tog en sväng förbi i lördagshettan och en mörkhårig skönhet serverade dagens bästa dubbel, kojakbönorna smakade toppen och hon valde att köra mot det kortare hållet. Bra val och en perfekt inledning på dagens kafferesa.

Cheers,
 

doppio

Well-known member
Finbesök på da Matteo, och så får man veta det allt för sent via gp.se, surt.

Har forumet tappat stinget? hoppas inte så är fallet.
 

Forumstatistik

Trådar
14,664
Inlägg
155,700
Medlemmar
19,363
Senaste medlemmen
IsseBisse
Topp