Säljes Coffea Liberica

Till salu

Jonken

Well-known member
Moderator
Det var visst optimistiskt, tror inte att det har lämnat Tyskland än men det ligger på någon terminal.. Hoppas kunna rosta nästa söndag åtminstone.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Bönorna har kommit fram, de luktar färskt och ser fina ut (har inte letat efter defekter men inget uppenbart i alla fall).
De är av den mer rundade typen även om det finns små spetsar typiskt för Liberica.

liberica_elkhill.jpg

Jag har rostat två satser och tidiga intryck är tyvärr inte så lovande. Påminner mer om Canephora (Robusta) av bättre kvalitet. Med den första satsen siktade jag på modern mellanrost. 13% viktförlust, ~220C och lite längre profil på 11½min (inkl. 'soak') eftersom Liberica har sagts behöva torka mer. De har en viss kryddig smak som är vanlig bland indiskt kaffe. Lite svaga trä-toner, men inte kärvt som Canephora ofta blir. Ingen fruktighet :confused:

Så nästa sats ökade jag värmen och fick upp det till 16% viktförlust, ~237C på samma tid. Första gången på åratal som jag har rostat in i 'second crack' (de poppar väldigt blygsamt så det är ganska svårt att tidsbestämma både första och andra). Skulle kalla det lätt mörkrost ändå, silverskinnet i skåran är fortfarande ljust. Lätt rökig ton som faktiskt kan komma ifrån bönorna snarare än profilen.. okej, men ingen sensation.

Kommer prova både ljusare/snabbare och ännu mörkare för att se om jag kan lura fram något mer intressant. Men ni får säga till om ni fortfarande vill ha era andelar @DavidLundholm @ArvidB @Vasilis

Har hunnit skicka iväg råkaffe till @Dan. - flika gärna in vad du tycker om bönorna om du har hunnit rosta. Ledsen om de inte uppfyller förväntningarna. För den som gillar mörkrost, monsun malabar och ren robusta tror jag att de funkar bra - men jag hade hoppats på en annan upplevelse.
 

Vasilis

Member
Bönorna har kommit fram, de luktar färskt och ser fina ut (har inte letat efter defekter men inget uppenbart i alla fall).
De är av den mer rundade typen även om det finns små spetsar typiskt för Liberica.

Visa bilaga 9679

Jag har rostat två satser och tidiga intryck är tyvärr inte så lovande. Påminner mer om Canephora (Robusta) av bättre kvalitet. Med den första satsen siktade jag på modern mellanrost. 13% viktförlust, ~220C och lite längre profil på 11½min (inkl. 'soak') eftersom Liberica har sagts behöva torka mer. De har en viss kryddig smak som är vanlig bland indiskt kaffe. Lite svaga trä-toner, men inte kärvt som Canephora ofta blir. Ingen fruktighet :confused:

Så nästa sats ökade jag värmen och fick upp det till 16% viktförlust, ~237C på samma tid. Första gången på åratal som jag har rostat in i 'second crack' (de poppar väldigt blygsamt så det är ganska svårt att tidsbestämma både första och andra). Skulle kalla det lätt mörkrost ändå, silverskinnet i skåran är fortfarande ljust. Lätt rökig ton som faktiskt kan komma ifrån bönorna snarare än profilen.. okej, men ingen sensation.

Kommer prova både ljusare/snabbare och ännu mörkare för att se om jag kan lura fram något mer intressant. Men ni får säga till om ni fortfarande vill ha era andelar @DavidLundholm @ArvidB @Vasilis

Har hunnit skicka iväg råkaffe till @Dan. - flika gärna in vad du tycker om bönorna om du har hunnit rosta. Ledsen om de inte uppfyller förväntningarna. För den som gillar mörkrost, monsun malabar och ren robusta tror jag att de funkar bra - men jag hade hoppats på en annan upplevelse.
För mig kan det vara intressant fortfarande om du lyckas få fram något spännande i smaken vid ljusare rostning. Jag fick en liten smakprovspåse av mitt lokala rosteri och tyckte det var "okej" men inte mer än så faktiskt. Så än så länge har jag inte smakat ett indiskt som sticker ut på ett positivt sätt.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Vid det här laget har jag större förhoppning på att gå ännu mörkare, men ska testa båda vägarna :)
 

Dan.

Active member
1000001149.jpg
Har precis rostat och det är hårda små bönor som kan vara lite svåra att få till.

Fick till en hyfsat bra rost på 15 min men saknar sötma och blommighet, nästa blir nog mer åt det ljusa och lite ändringar i profilen..

Bra kvalitet på bönor och helt ok kopp, inte lätt att sätta profilen på första försöket.

Stort tack Jonken, kul att du drar igång projekt👍
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag hade inte hjärta att rosta ljusare - de luktar ganska speciellt och att döma av smaken vid mellanrost finns det inte mycket att hämta där. Hade en perfekt kurva för det annars men doften fick mig att fortsätta till slutet av 'second crack' istället, 242C och 18,8% viktförlust - precis så att det börjar läcka lite olja. Här tycker jag att de är tillfredsställande, relativt svag beska ändå men oljigt, fylligt och mustigt.

Inte så lätt att ta bra bilder tycker jag, här är bönorna i alla fall, vad jag skulle kalla City/City+ -> Full City+ -> Vienna:
20240525_164238-COLLAGE.jpg
 
Senast ändrad:

ArvidB

Active member
Oj, jag har inte så stor erfarenhet av det här med val av rostning.

Jag är nyfiken på de här bönorna, så om du kan rekommendera den rostning som du skulle rekommendera för att bönornas unika karaktär kommer fram bäst :)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ursäkta sent svar. Jag skulle rekommendera den lättare mörkrosten eftersom den verkar stå sig bättre och blir lite mer flexibel. Kan vara att jag behöver övning på att rosta så mörkt men den riktigt mörka smakade bäst de första två dagarna.

Rimrost: är det råkaffe eller rostade bönor du är intresserad av? Hur mycket?
 

rimrost

New member
Ursäkta sent svar. Jag skulle rekommendera den lättare mörkrosten eftersom den verkar stå sig bättre och blir lite mer flexibel. Kan vara att jag behöver övning på att rosta så mörkt men den riktigt mörka smakade bäst de första två dagarna.

Rimrost: är det råkaffe eller rostade bönor du är intresserad av? Hur mycket?
Rostade bönor, 2-3hg vore bra till att börja med :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,729
Inlägg
156,139
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp