Bönorna har kommit fram, de luktar färskt och ser fina ut (har inte letat efter defekter men inget uppenbart i alla fall).
De är av den mer rundade typen även om det finns små spetsar typiskt för Liberica.
Jag har rostat två satser och tidiga intryck är tyvärr inte så lovande. Påminner mer om Canephora (Robusta) av bättre kvalitet. Med den första satsen siktade jag på modern mellanrost. 13% viktförlust, ~220C och lite längre profil på 11½min (inkl. 'soak') eftersom Liberica har sagts behöva torka mer. De har en viss kryddig smak som är vanlig bland indiskt kaffe. Lite svaga trä-toner, men inte kärvt som Canephora ofta blir. Ingen fruktighet
Så nästa sats ökade jag värmen och fick upp det till 16% viktförlust, ~237C på samma tid. Första gången på åratal som jag har rostat in i 'second crack' (de poppar väldigt blygsamt så det är ganska svårt att tidsbestämma både första och andra). Skulle kalla det lätt mörkrost ändå, silverskinnet i skåran är fortfarande ljust. Lätt rökig ton som faktiskt kan komma ifrån bönorna snarare än profilen.. okej, men ingen sensation.
Kommer prova både ljusare/snabbare och ännu mörkare för att se om jag kan lura fram något mer intressant. Men ni får säga till om ni fortfarande vill ha era andelar @DavidLundholm @ArvidB @Vasilis
Har hunnit skicka iväg råkaffe till @Dan. - flika gärna in vad du tycker om bönorna om du har hunnit rosta. Ledsen om de inte uppfyller förväntningarna. För den som gillar mörkrost, monsun malabar och ren robusta tror jag att de funkar bra - men jag hade hoppats på en annan upplevelse.
De är av den mer rundade typen även om det finns små spetsar typiskt för Liberica.
Jag har rostat två satser och tidiga intryck är tyvärr inte så lovande. Påminner mer om Canephora (Robusta) av bättre kvalitet. Med den första satsen siktade jag på modern mellanrost. 13% viktförlust, ~220C och lite längre profil på 11½min (inkl. 'soak') eftersom Liberica har sagts behöva torka mer. De har en viss kryddig smak som är vanlig bland indiskt kaffe. Lite svaga trä-toner, men inte kärvt som Canephora ofta blir. Ingen fruktighet
Så nästa sats ökade jag värmen och fick upp det till 16% viktförlust, ~237C på samma tid. Första gången på åratal som jag har rostat in i 'second crack' (de poppar väldigt blygsamt så det är ganska svårt att tidsbestämma både första och andra). Skulle kalla det lätt mörkrost ändå, silverskinnet i skåran är fortfarande ljust. Lätt rökig ton som faktiskt kan komma ifrån bönorna snarare än profilen.. okej, men ingen sensation.
Kommer prova både ljusare/snabbare och ännu mörkare för att se om jag kan lura fram något mer intressant. Men ni får säga till om ni fortfarande vill ha era andelar @DavidLundholm @ArvidB @Vasilis
Har hunnit skicka iväg råkaffe till @Dan. - flika gärna in vad du tycker om bönorna om du har hunnit rosta. Ledsen om de inte uppfyller förväntningarna. För den som gillar mörkrost, monsun malabar och ren robusta tror jag att de funkar bra - men jag hade hoppats på en annan upplevelse.