Precis, fyller man inte upp med vatten ordentligt så pressar man istället luft som en fjäder - usel känsla och kontroll. Risken är att det blir sur/svag espresso också eftersom vattnet svalnar mer i mindre mängd.
Jag förpassade botten/spoutsen till byrålådan efter några test. Ser man till att vispa runt med något* innan man tampar slipper man att det spritsar vatten/kaffe åt alla möjliga håll. Har en pytteliten kanna som jag häller från om jag vill dela upp till två enkla istället :blush: man vill ju ändå blanda espresson ordentligt och det är mest en fördel om det svalnar lite så att man känner smaken bättre. Crema är också väldigt överskattat.
Och visst kan man höfta ganska bra bara genom att lära sig hur långt man brukar trycka ner armarna. Brukade ligga ±10% från målvikten när jag gjorde så och kontrollvägde i efterhand. Började väga direkt först nu för någon vecka sedan.
*(kan vara så enkelt som ett gem eller nål - själv använder jag 5st 0,3mm 3dskrivar-/akupunkturnålar som jag har tryckt igenom en kork.. lite synd att Cafelat inte gjort ett eget verktyg och skickat med, skulle se lite proffsigare ut :wub
Jag förpassade botten/spoutsen till byrålådan efter några test. Ser man till att vispa runt med något* innan man tampar slipper man att det spritsar vatten/kaffe åt alla möjliga håll. Har en pytteliten kanna som jag häller från om jag vill dela upp till två enkla istället :blush: man vill ju ändå blanda espresson ordentligt och det är mest en fördel om det svalnar lite så att man känner smaken bättre. Crema är också väldigt överskattat.
Och visst kan man höfta ganska bra bara genom att lära sig hur långt man brukar trycka ner armarna. Brukade ligga ±10% från målvikten när jag gjorde så och kontrollvägde i efterhand. Började väga direkt först nu för någon vecka sedan.
*(kan vara så enkelt som ett gem eller nål - själv använder jag 5st 0,3mm 3dskrivar-/akupunkturnålar som jag har tryckt igenom en kork.. lite synd att Cafelat inte gjort ett eget verktyg och skickat med, skulle se lite proffsigare ut :wub
Senast ändrad: