Cafelat Robot

FKA

Member
Nu börjar tekniken sitta. Får ut riktigt jäkla god espresso av Espresso Grandi från det lokala rosteriet Cozo.

Hade en del problem med channeling, men sen började jag använda papperfilter under spridarfiltret och efter det är det mycket bättre. Helt kladdfritt och ser fint ut under bryggningen. Känns som att spridarfiltret inte alls håller tätt själv och som att det läcker ute vid kanterna. Utan papperfilter blir vattnet brunt när man fyller på också.

Tycker det är lite svårt med tampern att inte få det snett och har en lite omständlig metod när jag mäter med en tandpetare med streck för att få det acceptabelt. Funderar på att byta tamper. Funkar det med vilken 58mm som helst eller måste man av någon anledning ha just den som Cafelat gör till Robot?

Trodde jag skulle nöja mig med min Graef-kvarn, men jag får spader på hur krånglig den blir vid espressobryggning. Vid så fin malning fastnar det så jävla mycket i kvarnen så jag få banka mig blå för att få ut dosen. Efter lite fundering beställde jag en Kinu M47 Phoenix. Tänkte först ta en Classic men avbröt köpet inne i Bank-ID :D . Känner att jag kanske inte ska betala dubbelt så mycket bara för att alla delar ska vara i rostfritt, fast jag egentligen vill det. Kan inte riktigt motivera det.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Föredrar också pappersfilter under spridarfiltret, både för att det blir så rent och att man kan använda svanhals-pip utan att gräva hål i pucken med vattnet.

Alla 58mm-tampers passar inte, korgen är aningen mindre egentligen. Cafelat släppte en https://www.baristashopen.se/kaffe/reservdelar/cafelat/robot/cafelat-robot-tamper.php just för att lösa det - tycker att det är lätt nog att trycka rakt om man centrerar först och använder tummarna men visst är det skönt att slippa tänka på också - har en 3d-utskriven adapter som gör original-tampern likadan.

Hehe, tänkte nästan säga att snart blir det säkert ny kvarn :) bra val, den kommer bli toppen. Phoenix fungerar lika bra som Classic, det är mest känslan och utseendet man går miste lite om.
 

FKA

Member
Tyckte att jag fick till bra espresso även med Graef:en, men jag fick mig en liten läxa. :) Fattar att det är självklart för de flesta här, men vilken skillnad på kvarn och kvarn. Redan första shoten mald med Kinun var kanonfin (Cozo Espresso Grandi). En liten justering från den så blev andra försöket helt ljuvligt.

Veckans wow!

Och jag gillar verkligen känslan av att göra både malning och bryggning helt för hand, utan elektricitet inblandad.
 

Clevinger

Member
Är det någon som hört om det kommer komma en Cafelat Robot version 2? Flair släpper ju nya modeller hela tiden... Nog för att den befintliga verkar bra, men det finns väl alltid små saker att förbättra.

Äger idag endast en Nespresso (ogillar verkligen det företaget), känner att det är hög tid att börja dricka bra kaffe hemma. Var först inne på en Bambino Plus (och har inte avfärdat den - vill ha mjölk i kaffet på morgonen, bra espresso dock prio ett), men tittar nu mer och mer på Flair & Cafelat, ffa den senare. Absolut nybörjare på att göra espresso (men älskar att dricka en god sådan).
 

Jonken

Well-known member
Det har skett små, små förändringar med Cafelat Robot hela tiden men inget som bryter kompatibilitet och någon ny version har inte varit på tal.

En förbättring som jag väntar på är justerbar position av tryckmätaren - det lär komma något så småningom men prio verkar inte va så hög. Bättre att köpa nu och beställa ny hållare separat när den väl kommer.
 

FKA

Member
För mig som lite allmänt halvrookie har det känts väldigt bra att ha tryckmätaren. Den hjälper mig att hålla koll på vad jag gör, upplever jag.

Men sen är det väl så att den version som går att få tag på nu är den med mätaren.
 

Herr Räv

Member
Suget efter en espressomaskin har nog övermannat mig och jag har ögonen på Roboten. Niche Zero verkar ju vara en fin kombination, men något dyr. Har ni något tips på annan passande kvarn? Manuell eller automatisk, max 5k kostnad.
 

Jonken

Well-known member
Finns massor av fina manuella val.
Om du inte vill brygga de ljusaste bönorna som egentligen är mer för filter skulle jag satsa på någon av: Kinu M47 Phoenix, 1zpresso JE-Plus/JX-Pro/J-Max (eller Kinu M47 Classic om du känner för att lyxa till det taktila, förvänta dig inte bättre espresso bara :) )

Annars bör Comandante C40 vara ett bättre val. Jag har bara provat den som hastigast men den öppnar upp nya möjligheter för ljusrost både för espresso och filter. Man offrar tyvärr hastighet, ergonomi och inställningsmöjligheter. Nyfiken på om Comandantes kommande modell åtminstone kommer vara lite smalare och lättare att hålla i. 1zpresso K-Max är en kvarn som sägs komma nära C40 i smak, men mycket snabbare att mala med.

För ljusa bönor ska man vara medveten om att man kan behöva förvärma kolven för bästa resultat. Inte svårare än att hitta en lagom stor mugg och ha i kokt vatten.
 

Mber

Active member
Vill du ha en bra elektrisk kvarn som funkar för single dosing utan att du själv behöver mecka med den, så skulle jag slå till på den Mahlkönig Vario som Jonken säljer här på forumet för 1650kr.
Låg retention (0,05g) och malskivor som lär vara grymma för espresso, enligt andras utsagor (särskilt efter det jobb Jonken redan lagt ner på kvarnen).
Plus att du kan sälja den för samma pris, om du någonsin skulle vilja uppgradera.

Personligen tycker jag att det snabbt blir tröttsamt att mala för hand för espresso, i de fall du inte får till ett kaffe som du vill ha det direkt.
Vill du ändå lika gärna ha en handkvarn, så håller jag med Jonkens rekommendationer ovan.
 

Herr Räv

Member
Tack för bra feedback! Ska kika på de alternativ ni pratar om.
Jonken verkar ha sålt sin enligt anonsen. Hade väl hellre haft en automatisk men tänkte om det blir mycket billigare med en manuell så kan det vara intressant.

Baristashoppen verkar få leverans av robot tidigast i början av december, vilket är tråkigt dock.
 

Mber

Active member
Jonken verkar ha sålt sin enligt anonsen.
Oops, ursäkta. Då är det något fel på min dator; ser bara en Baratza Sette som redan är såld, medan Jonkens Vario står kvar som "Till salu."

Baristashoppen verkar få leverans av robot tidigast i början av december, vilket är tråkigt dock.
Oj, ja det var lite lång väntan. Du kan få den snabbare via Shokunin, plus gratis frakt, om än ca 50€ dyrare: https://shokunin.coffee/product/cafelat-barista-robot/
(Är inte affilierad med dem, men har goda erfarenheter av att köpa råkaffe från dem.)
 

Herr Räv

Member
Oops, ursäkta. Då är det något fel på min dator; ser bara en Baratza Sette som redan är såld, medan Jonkens Vario står kvar som "Till salu."


Oj, ja det var lite lång väntan. Du kan få den snabbare via Shokunin, plus gratis frakt, om än ca 50€ dyrare: https://shokunin.coffee/product/cafelat-barista-robot/
(Är inte affilierad med dem, men har goda erfarenheter av att köpa råkaffe från dem.)
Tack för tipset! Har lite övertalning kvar för att få in den i köket bara :)
 

Jonken

Well-known member
Ja Varion är kvar än så länge. Jag skulle inte påstå att den är bättre (i det här utförandet - går att uppgradera) än t.ex. Kinu M47 - men det är sant att det blir mindre jobb såklart.

Du kan beställa direkt från https://www.cafelatstore.com/collections/frontpage/products/robotpowdercoating - kostar någon hundring extra mot Baristashopen efter moms+frakt men om du köper tillbehör (rekommenderar extra filterkorg och leveling tamper) kommer du snarare undan lite billigare.
 

Jonken

Well-known member
Jag tycker också att "händerna" är värt det om man väljer versionen med tryckmätare. Utan tryckmätare är det bättre i originaltappning, för då gör det lite ont att trycka för hårt och man undviker att komma upp i 10+ bar på det viset.
 

Herr Räv

Member
Jag tycker också att "händerna" är värt det om man väljer versionen med tryckmätare. Utan tryckmätare är det bättre i originaltappning, för då gör det lite ont att trycka för hårt och man undviker att komma upp i 10+ bar på det viset.
Händerna tänkte jag nog införskaffa. Även levelling tamper. Varför extra filterkorg?
 

Jonken

Well-known member
Det blir smidigare om du vill brygga två gånger på raken, så kan man preparera två korgar på en gång och bara flytta över spridarfiltret när det är dags för andra koppen.
 

Jonken

Well-known member
Om man vill brygga fler kan man ta hjälp av någon som antingen pressar espresso eller sköljer, torkar och preparerar den lediga korgen. Med lite vägledning är det inte svårt.
 
Topp