Bra "svenskt kaffe"-bryggare

JvD

Well-known member
Sorry för min okunnighet i fysik men jag TRODDE vatten kokade vid 100, förvisso beroende på lfttryck, etx höjd över havet och sånt. När vattnet kokar här så TÄNKER jag 100gr. Helst skall man kanske stänga av det PRECIS när det börjar koka för att behåplla syrenivån i vattnet. Sedan låter man det rimligen stå en stund till allt annat är färdigt vilket, tillsammans med nedhällningen i glaskanna med tillhörande kaffe, torde gissningsvis ge en temp på 91-95 grader :) Att ta kaffe vid fiskögonstorlek som kanske är the-temperatur så tror jag det är på tok för tidigt. GLÖM inte att röra samt att låda det dra en stund. Gör någar nya försök. Ge inte upp! ;-)

EDIT: Kollade snabbt på kaffeinformation.se som svara på frågan och mycket riktigt besvarar den med "92 - 96 grader" (kaffeinformation.se)
Kolla också CG How-to-artikel: http://www.coffeegeek.com/guides/presspot
 

wesaft

Well-known member
det där låter som bra tips JvD, jag måste lära mig vidare, jag är inte den som ger upp.
Ska ge bort min gamla kvarn till mina föräldrar så de kan bjuda mig på presskaffe :p
92-96 lät som bra riktlinjer, vem vet jag kanske var uppe i 90, jag chansade bara.
Men jag ska köra med högre temp, grövre och längre tid nästa gång, återkommer med resultat.

edit:
Har testat vidare och även mätt temperatur med min kötttermometer. Mitt vatten stormkokade vid 98-99 grader, så glöm de där jag skrev tidigare. Tänk om någon ynglig läser här innan sitt fysikprov ;) Vid havsytan och helt rent vatten kokar det vid 100 grader.
Jag bor på 4:e våningen ;)
Fast ska man värma vatten för sin press uppe på Mount Everest då är det svårt att få rätt temperatur :) (max 75°C)

mina "uppskattade 85 grader" var nog närmare 90 nu när jag efterkonstruerade, även testat med 92 och 96 grader. Det blev skillnad, fast jag ändrade samtidigt på grovlek och tiden...
 

Björn

Well-known member
Jag inser att tråden är gammal, men ämnet berör så jag vill gärna ge mina synpunkter.

Stommen i min kaffehållning är bryggkaffe, och liksom andra ser jag Moccamaster som bryggarnas Rolls Royce. Jag ser inte press som ett alternativ till bryggkaffe, om det är det senare man gillar. Metoderna är olika, och kaffet blir således också annorlunda. Jag uppskattar presskaffe också, men föredrar definitivt bryggkaffe, på samma sätt som jag gillar mocka, men föredrar espresso.

Själv har jag en KBT 741, fast termosmodellen. Någon avrådde från termos, men beroende på hur man använder sin bryggare kan termos vara att föredra. Kaffe som hålls varmt på en kokplatta får nämligen snabbt en bränd smak, så för varmhållning lämpar sig termos bättre än glaskanna på kokplatta. Brygger man bara en kopp åt en person är termos kanske litet opraktiskt om man vill förvärma den, men brygger man flera koppar som av nödvändighet kommer att vistas en stund i upphällningskärlet anser jag termos vara bättre. Jag brygger normalt fem koppar bara till mig själv till mina helgfrukostar, och det tar ett tag att dricka upp, samt att jag kan ta med termosen till matbordet eller balkongen, så för mig är termos uppenbarligen praktiskt.

Eva Solo-kannan har jag för övrigt inte sett förut. Är det någon som vet om den saknar press, så att kaffet simmar runt i vattnet mest hela tiden, och bara hindras att följa med i koppen medelst ett filter?
 

liturgius

Well-known member
Koktemperatur

Vatten kokar vid normalt lufttryck vid 100° C. Att vattnet uppvisar bubblor av olika dimensioner eller i sig självt bubblar är inte definitionen på om vattnet kokar eller ej. Mät alltså med termometer för bästa resultat.

För intresserade rekommenderas boken "Hvordan koke vann" (ISBN 8202243181) av Andreas Viestad. Han tar i denna skrift med god, pedagogisk ådra upp dylika spörsmål.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,764
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp