Bra "svenskt kaffe"-bryggare

Cheffalo

Hedersmedlem
Siemens är en termosbryggare, och precis som för alla andra termosbryggare krävs det att man förvärmer termosen. Gör stor skillnad, framförallt om man inte brygger hel kanna.
 

zix

Well-known member
Jag vill också understryka: du kan få lika bra eller bättre kaffe i alla filter- och el-lösa kaffepannor som i en elbryggare. Moccamaster eller inte. Men du kan aldrig, säger aldrig, få lika smakrikt resultat med färdigmalet kaffe som du kan få med en bra kvarn, färska bönor och nymalet! Jag har inte smakat på gevalias EKO-blandning, den är säkert bra Thomas, men vågar ändå påstå att kunde du fått samma blandning i hela bönor och fått mala den själv skulle du gilla den smaken ännu bättre.

Liten ordförklaring:
Bistropress=franskpress=presso: bild
Koka vatten, lägg i kaffe, låt dra en stund, tryck ner pressmojen. Drick, men fort innan kaffet blir härsket av att stå i sumpen.
Vakuumbryggare=mammas eller mosters "don Pedro": Cona, Bodum Santos
Häll i rätt mängd vatten i nederdelen, häll i kaffe i överdelen. Vattnet trycks upp i överdelen vid uppkokning och får dra en stund. Värmen stängs av, kaffet sugs ner i underkannan av undertrycket som bildas när värmen stängs av. Finns både för spisplatta och för brännare.
Aeropress:bild Häll i kaffe i det stora röret. Det sitter ett filter i botten. Häll på vatten med temperatur mellan 75-95°C, rör om i 10-30 sek, pressa kaffet genom filtret med det mindre röret - som en spruta eller en bakvänd amningspump. Max antal koppar är 4 små. Mycket bra kaffe.
Mokakanna:bild Den klassiska italienaren. Vatten i botten, kaffe i ett metallfilter inuti. Koka upp på platta, vakta noga, kaffet trycks upp genom ett rör i överdelen. Det som smakar mest espressoliknande av dessa metoder, men ändå en väldigt egen smak. Mokasmak, helt enkelt.
 

mårris

Well-known member
Jag har ingen erfarenhet av Porsche-kaffekokaren, men vattenkokaren suger fett. Snygg design, men dålig funktion=dålig design. Från en som är gift med en industridesigner.... ;)
 

[SH]

Well-known member
mårris sa:
Jag har ingen erfarenhet av Porsche-kaffekokaren, men vattenkokaren suger fett.
Lite OT men, någon som känner till en "State of the art"-vattenkokare? Det finns ju bland alla andra hushållsmaskiner:

Kaffebryggare (dropptyp): Moccamaster (IMHO)
Brödrost: Dualit
Mixer: Kitchen Aid
Assistent: Kitchen Aid

Men vattenkokare, finns det ingen klassiker där?
 

ts

Well-known member
[SH sa:
]
Men vattenkokare, finns det ingen klassiker där?

accent.jpg


Skitbra. Men det är väl tveksamt att den hypas på amerikanska forum...
 

JAS

Active member
Hahaa!! :lol: Kan ingen starta en vattenkokartråd? Då skulle nörd-o-metern slå över på rött! Jag lovar att bidra med bilder på min nyavkalkade Braun!
 

wesaft

Well-known member
Ska bara flika in att jag blev nyfiken på press idag och gjorde en liten kanna med Karavankaffet från J&N.
Mja, får nog träna ett tag även om det blev gott. Allt smakar mest blaskigt när man väl vant sig vin espresso.

Avbröt vattenkokaren ett tag innan det börjat koka, uppskattningsvis 85 grader. (jag har druckit mycket te, samma princip gäller här, inte för varmt vatten då smakar det inte lika gott)
kaffe-vatten ca 1 till 6, rörde om, lät det dra i 1.30 sen pressade jag, lät stå en stund och därefter hällde jag upp.
Ska testa mala grövre imorgon och med lite högre temperatur.

Vattenkokare, jag klockade min och mina föräldrars, ville ha den snabbaste + lägst minivolym. :) att jag inte passade på att avkalka den med en del av min förra avkalkningspåse till maskinen, det var en miss. Jag har en OBH Nordica Rapid, nätsladden in direkt i enheten går bort, stor fördel att bara kunna lytfa av och hälla upp utan bekymmer ;)
 

JvD

Well-known member
Sorry wesaft men jag fattar inte varför du skall ha så kallt vatten som 85 grader. Förklara gärna teorin bakom detta. Min erfarenhet och "kunskap" (må vara felaktig) säger att man kokar upp vattnet, inget annat. Däremot skall vattnet inte koka länge, avbryt snarast när det bubblar. När vattnet hälls ner i behållare så kyls det ner ännu någon grad och när det träffar glas och kaffe kyls det ner ännu något. Har själv experimenterat lite med temperaturer men ALDRIG så låga som 85 gr C. Utveckla gärna skälen till denna låga temp.
Medans jag är i farten så är det inte märkligt att kaffet blev blaskigt om det bara drog i 1,5 minut. Det bör stå och dra i cirka 3-4 minuter för att sedan pressas LÅNGSAMT (om vi pratar press). Man får prova sig fram.

Vad gäller kokare så tror jag skillnaderna är rätt små men en vi har en Braun som nu är snart 5 år och den fungerar fortfarande lika bra. Den har elementet i botten vilket är bra samt platta med sladd för enklare hantering. Köprek! Testvinnar i flera tester ochg andra har efterapat denna pionjär.
SE51871.jpg
 

[SH]

Well-known member
ts sa:
Skitbra. Men det är väl tveksamt att den hypas på amerikanska forum...
Den vattenkokare jag skulle vilja ha när min sju år gamla (och ganska snygga) Philips ger upp behöver på intet sätt ha hypats i något amerikanskt forum. Men den ska vara snygg i sig själv, inte för att den ingår i en serie med designade hushållsapparater. Därför går tex Siemens Porsche-varianter bort och likaså Philips nya alu-serie.

När min 50-talsinspirerade brödrost från Electrolux ger upp kommer jag att skaffa en Dualit av den enkla anledningen att den är riktigt snygg och byggd för att hålla en livstid för vanliga dödliga. Det sägs även att den är väldigt bra på att rosta bröd...

Men vattenkokare, vad köper man där? Jag är trött på all "billig" design á la OBH Nordica.
 

JvD

Well-known member
SJÄLVKLART! Tack för påpekandet. Köptipset är just denna kanna. Kan inte bli bättre. Finns i svart också.
 

Berkan

Member
JvD sa:
SJÄLVKLART! Tack för påpekandet. Köptipset är just denna kanna. Kan inte bli bättre. Finns i svart också.
Okej, ska kolla på den.
Ser att modellen även finns i rostfritt (WK600), visserligen dubbelt så dyr men den borde väl funktionsmässigt vara lika bra?
(Jättekul att ni börjat diskutera vattenkokare förresten, eftersom det också ska köpas in. Nu kan väl bara någon vänlig själ reka en bra kvarn också (och då snackar jag inte om en kvarn för 2000 kr och uppåt, den budgeten har jag inte)

Vad går Eva Solos CafeSolo på i runda slängar? 500kr?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Berkan sa:
JvD sa:
SJÄLVKLART! Tack för påpekandet. Köptipset är just denna kanna. Kan inte bli bättre. Finns i svart också.
Okej, ska kolla på den.
Ser att modellen även finns i rostfritt (WK600), visserligen dubbelt så dyr men den borde väl funktionsmässigt vara lika bra?
(Jättekul att ni börjat diskutera vattenkokare förresten, eftersom det också ska köpas in. Nu kan väl bara någon vänlig själ reka en bra kvarn också (och då snackar jag inte om en kvarn för 2000 kr och uppåt, den budgeten har jag inte)

Vad går Eva Solos CafeSolo på i runda slängar? 500kr?

495 för enliters, 469 för 0,6liters.
 

wesaft

Well-known member
tack för läxan JvD.
Jag är ny i pressmatchen.
Ska börja med lite dåliga ursäkter.
Jag kommer från tesidan, min tidigare kvarn maler inte så fint. Förvärmer presskannan så den inte tappar för mycket i temp. Förr i tiden kunde jag inte låta vattnet vara för varmt eller låta det dra för länge, mina kaffekorn var för små för det helt eneklt :)

Vattnet stormkokar lite under 100 grader beroende på vilken höjd man är på, om du avbryter när det precis börjar småbubbla är det kanske bara 92 grader? Inte så långt ifrån, jag uppskattade bara, måste skaffa mig en bra termometer. Först nu jag åndrar att jag inte köpte den där mjölktermometern ;)

Jag började med några variabler, sen får man testa sig fram, fast det blev en espresso imorse, mmm, aldrig med press igen.

Vattnet innehåller syre som ger en frisk smak, ju högre temperatur desto mer av syret försvinner. När man gör kaffe har det väl inte lika stor betydelse pga högre temp än när man gör te, som man gärna låter dra vid lite lägre temperatur.

Gjort blindtest med mig själv (mm, för mycekt tid över) med en kopp med uppkokat vatten som kylts ner och en som är uppvärmd til samma temp. pricakde rätt varje gång :)

Spelar väl itne så stor roll ni vid kaffe, men om jag vill laga kaffet vid 90 grader tex så vill jag inte att det ska ha varit uppe och vänt vid 100.

Jag använder vanligt kranvatten, stensjöns vatten smakar så gott.

PS. Någon som märker av min stil efter jag druckit kaffe och när jag är fri form koffein? ;) DS.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp