Bra "svenskt kaffe"-bryggare

Berkan

Member
Tjenixen, har precis upptäckt detta forum och har skummat igenom lite trådar. Inser att diskussionerna handlar till 98% om espressomaskiner och övriga 2% om kvarnar, men min budget och storlek på köket möjliggör inte sådana inköp. Därför tänkte jag nöja mig så länge med en ordentlig melitta-bryggare som brygger godare kaffe än min 200kr-Philips.

Någon som kan ge bra tips på bryggare i 1500-kr-klassen? Den jag kikat på mest är Siemens Porsche TC911P2. Hoppas och tror att era kunskaper går utanför espressovärlden så att ni kan ge mig lite mer input inför köpet.
 

Shaggy

Active member
Moccamaster ska vara riktigt bra. Vunnit många tester osv men jag har ingen egen erfarenhet av den.

/Shaggy
 

gurhan

Member
jo MOCCAMASTER KB741S ska du nog köpa om du vill ha temperatur stabilitet, typ 12-13 hundra på t.ex. elgiganten.

glhf
 

mårris

Well-known member
ja, moccamastern ger nästan drickbart bryggkaffe....så drickbart det kan bli i alla fall.

nymalet bryggkaffe har jag aldrig testat, men nog lär ett par hundra på en kvarn göra bryggkaffet lite mindre odrickbart också?
 

jb

Well-known member
Generellt kan man nog säga att elbryggaren bör ha 1000W eller mer...

Annars är ett tips för "brygg/filterkaffe" att välja en press (-bistro, french press...) bryggare istället.
Jag tycker det ger en helt annan kvalitet och karaktär på kaffet då man blandar allt kaffe och vattn som precis kokat upp och sedan låter det dra några minuter...

Detta är min personliga favorit i bryggsammanhang.
 

JvD

Well-known member
Min åsikt i ämnet är att avstå trad bryggare till förmån för Fransk kaffestämpel, dvs Bistrobryggare/kaffepress alt EvaSolos fantastiska bryggare. Särkilt den sistnämnda ger en i min åsikt fantasisk kaffeupplevelse. För 1500kr kan du då satsa på en hyffsad kvar och en bra pressobryggare eller evasolobryggare sakt några kilo bra kaffe.

Om du nu måste ha just en elbryggare kan jag starkt rekommendera Moccamaster, har en själv och den ger bra kaffe (står oanvänd). Med elbrygg är elbrygg. Lika bra blir det om du kokar kaffe själv precis till kokpunkt och häller sedan det själv i filterhållar med filer och kaffe förståss ;-)
 

[SH]

Well-known member
Berkan sa:
Någon som kan ge bra tips på bryggare i 1500-kr-klassen?

Som flera andra föreslagit anser jag att du ska satsa på en Moccamaster, främst den som heter KB 741 S (vanligaste modellen, den som visas på Moccamaster.se/).

Den brygger ett mycket bra kaffe, klart bästa droppbryggaren av alla jag testat. Har en själv och kommer aldrig överge den.
Fördelar framför Siemens-bryggaren:
* Den har inte termos, på alla termosbryggare måste du förvärma kannan ordentligt för att få ett varmt kaffe. Extra viktigt om man brygger ett mindre antal koppar.
* Högre kvalitet, som konsument får du fem års garanti och jag vet folk i Uppsala som haft sina i över tio år. Uppsalas kalkiga vatten dödar vanligen en bryggare på ca fem år.
 

snaggvovve

Well-known member
Jag håller med. Moccamaster är den maskin som gäller. Har själv haft min i tre år och den har aldrig krånglat, utan alltid givit mig gott kaffe.
 
M

Medlem14302

Guest
Jag har en siemens.... Undrar om jag ska "go nördig" och ge mig in i stridens hetta... :twisted:
 

zix

Well-known member
Jag säger som alla andra: vad man har hört ska moccamastern vara bra.

Presso, vacuumbrygg (t.ex. Cona eller Bodum Santos) och Aeropress ger dock minst lika bra eller bättre resultat. Med vacuumbryggare och Aeropress kan du få en karaktär på kaffet som är liknande den som en vanlig filterbrygg ger, men mycket smakrikare. Om du är i köptagen så vore det kanske inte så dumt att testa lite alternativ, för det är precis som JvD säger: med en billigare bryggare får du med en kvarn också för samma peng som en moccamaster kostar.

Enligt mina erfarenheter hittills med presso, vacuumbryggare, mokakanna och aeropress är färskmalet och färskrostat kaffe en mycket viktig faktor för kvaliteten. Jag kan varmt rekommendera dig att göra som de välsignade gamla tanterna som har hållit råkaffeförsäljningen vid liv genom de senaste trettio-fyrtio åren: rosta själv och upplev skillnaden.
Även om du inte vill rosta själv så kommer du att vilja ha riktigt färskmalet kaffe. De fina nyanserna i t.ex. en bra rostad Kenya eller Yemen försvinner fort. Och bör inte tas bort av ett pappersfilter heller...
 

JvD

Well-known member
Ungefär vad min poäng var även om den blev otydlig. Ett gott färskmalet kaffe gör större underverk är en dyr apparat. Jag lovar. Förutsättningar är goda med en bra "bryggare" men det spelar ingen roll om du köper en Moccamaster om du pular ner lite gammalt surt färdigmalt Löfbergs Lila i filtret. Tyvärr!
 

Nickeh

Well-known member
Om du skulle måsta ha en droppbryggare så är det nog bara MoccaMastern som är ett bra val
Men hade jag varit du hade jag tagit pengarna som den kostar och lagt på några små pressar någon stor och eventuellt en vacumbryggare. Den sistnämnda är riktigt, riktigt trevlig men är lite bökig så har man en press kan man ta den när det bara går ut på att få en kopp på direkten.
 

Thomas

Well-known member
Instämmer i kören: Moccamaster.

Har haft min i tre år, och nyligen upptäckt att det dessutom går utmärkt att få tag i reservdelar. Dessutom till rimliga priser.

Den kramar dessutom ur det allra mesta smakmässigt. Jag tycker inte att du har någon fördel med en Fransk Kaffepress; snarare får du en massa "slabb".

Jag har faktiskt slutat att mala kaffe till min Moccamaster; köper Gevalias KRAV-märkta kaffe, vilket är ett strålande kaffe - bra MYCKET bättre än de andra sorterna som Gevalia marknadsför.

Ok, en nackdel finns förstås: Priset (men här får man vad man betalar för).
 

JvD

Well-known member
Kaffeupplevelsen är subjektiv och vad en tycker är gott tycker inte nödvändigtvis någon annan. Droppkaffe är en egen genre som med sin filtermetod ger en viss typ av kaffe. Jag tycker BRA filterkaffe är supergott under förutsättning att tex råvarorna är bra och nymalda. Men det är fortfarande en viss typ av kaffe som skiljer sig smakmässigt från andra typer, tex sådant där allt kaffepulver kommer i kontakt med kaffet samtidigt "immersion brewing" (eng), dvs en teknik som återfinns bla i Eva Solos kaffekanna, vaccumkaffe och bistro och aeropress. Denna teknik, vid sidan om espresso, brukar anses vara den som gör råvaran mest rättvis och kan dra ur mest möjligt av smakämnen i det malda kaffet. Detta övertygas jag om varje morgon jag tar fram min kvarn och frsächa bönor samt min Eva Solo (Läsning! ). Många med mig är nog beredda att vid sidan om en bra espresso finns det ingen teknik som kan göra kaffet mer rättvist är denna metod. Däremot inte sagt att den passar alla, varken smakmässigt eller av praktiska skäl. Smaken är som baken.
Ett tillägg som jag bara vill upprepa och understryka (med inspiration från farbror barbro), DET FINNS INGA GENVÄGAR TILL DET PERFEKTA KAFFET. MAN MÅSTE HA EN BRA RÅVARA! :-D
 

Berkan

Member
Oj, vad många svar, tackar för det!
Om jag ska välja en vanlig filterbryggare verkar nästa alla förorda Moccamaster, vilket var/är mitt andrahandsalt. efter Siemens.

Att råvaran är det viktigaste har jag nog fattat och jag brukar ofta (men inte alltid) köpa hem färskmalet kaffe, det gör stor skillnad även på min budgetphilips.

Nu har ni fått mig att helt klart fundera på andra varianter. Med min budget i bakhuvudet - kan ni även komma med konkreta produktförslag? (ber om ursäkt om jag använder fel namn på de olika typerna nedan och om flera namn är samma sak, jag har inte satt mig in i kaffevärldens mysterier än, en del varianter har jag aldrig hört talas om tidigare)

El-/dropp-/filterbrygg: Moccamaster
Bistropress: ?
Franskpress: ?
Vakuumbrygg: ? (Cona, Bodum Santos har nämnts)
Aeropress: ?
Mokakanna: ?
Kaffekvarn: ? (köps in om budgeten tillåter)
edit: ("Immersion breweing": ?)

JvD sa:
EvaSolos fantastiska bryggare... ger en i min åsikt fantasisk kaffeupplevelse. För 1500kr kan du då satsa på en hyffsad kvar och en bra pressobryggare eller evasolobryggare sakt några kilo bra kaffe.
Är det den här du menar? Har sett den i butik men aldrig varit intresserad av den för jag har varit lite för mycket insnöad på elbryggare. Den kan ju göra sig riktigt bra på köksbänken.
 

JvD

Well-known member
Ja, gällande Eva Solo så är du helt rätt ute. Sedan vad gäller det som på engelskan kallas för "Immersion breweing" så omfattar det alla de varianter där allt det malda kaffet kommer i kontakt det varma vattnet samtidigt. Eva SOlos "bryggare", precis som kaffepressen, vacumbryggare, aeropressen bygger väl på den tekniken men har lite olika tillvägagångssätt att åstadkomma detta. Lycka till med inköpen.
 

Berkan

Member
JvD sa:
Ja, gällande Eva Solo så är du helt rätt ute. Sedan vad gäller det som på engelskan kallas för "Immersion breweing" så omfattar det alla de varianter där allt det malda kaffet kommer i kontakt det varma vattnet samtidigt. Eva SOlos "bryggare", precis som kaffepressen, vacumbryggare, aeropressen bygger väl på den tekniken men har lite olika tillvägagångssätt att åstadkomma detta. Lycka till med inköpen.
Anade att "ib" var det.
 

JAS

Active member
Det kanske var ett måndagsexemplar, vad vet jag, men jag vill utfärda en liiiten varning för Siemens porschedsignade bryggare. Det stod en sådan på en arbetsplats jag brukade besöka rätt ofta, och den producerade det sämsta jämra kaffe jag någonsin upplevt, alla kategorier. Detta oavsett dosering eller vilket slags kaffe som hällts i maskinen. Det var till och med sämre än automatkaffe, vilket inte vill säga lite. Fullständigt odrickbart.
(Denna arbetsplats inhandlade en helautomatisk espressomaskin för en tid sedan och har numera riktigt hyggligt kaffe...)

En Moccamaster verkar helt okej, men annars lägger jag min röst på pinfärska bönor, en kvarn och en Eva Solo eller bistropress. Det ger mest kaffe för minst pengar.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp