World’s Largest Coffee Tasting

Jonken

Well-known member
Mitt kit kom också fram igår :)

Enligt receptet för Third Wave Water Classic verkar det bli ungefär den här koncentrationen i destillerat vatten:
Ca 16 Mg 29 Na 12 So4 113 Cl 16 Karbonat 0

Har man mjukt vatten borde man kunna komma ganska nära ändå. Jag räknade på stockholmsvatten och kom fram till att det går att få:
Ca 25 Mg 29 Na 12 So4 136 Cl 15 Karbonat 2
med 1,25g magnesiumsulfat och 0,3g citronsyra i 5L vatten.

Eller om det är viktigare att inte få för mycket sulfat i vattnet så nöjer man sig med 1g magnesiumsulfat (även känt som epsomsalt) och då 24ppm Mg/L.

Inte helt hundra på hur citronsyran påverkar profilen, men det motsvarar den mängd i kalciumcitratet TWW använder. Lite för mycket kalcium blir det.. men för att slippa köpa/filtrera eller koka vattnet känns det nära nog :blush:
 
Senast ändrad:

bauta

Well-known member
@jonken har du tom satt dig in i hur obehandlat sthlmsvatten kommer påverka smaken?

Skickat från min SGP771 via Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
Nej, inte tillräckligt. Men "tom" beskriver delvis skillnaden jag kände vid ett första test, det obehandlade stockholmsvattnet smakar lite ihåligt på något vis. Skillnaden är inte enorm, speciellt inte medan kaffet är varmt, men den finns absolut där. När det svalnar är det tydligt att TWW-profilen är märkbart syrligare.

https://external-preview.redd.it/wn2uH-VFbH76Jf5TIjnBDmdU9WgzI4b0wSOEoJNMus8.png?auto=webp&298bb6df

Finns en lång utläggning på https://coffeeadastra.com/2018/12/16/water-for-coffee-extraction/amp/ också.. Men det är inte helt enkelt att få grepp om vattenbehandling. Ta t.ex. "karbonat" ovan med en nypa salt, alkalinitet är den svåraste biten tycker jag - det finns mindre buffer för att hålla pH-värdet högt och därmed upplevd syrlighet i alla fall..

OBS: har inte fuskat, testet var med mitt hemrostade kaffe :D
 

Jonken

Well-known member
Kan tillägga att jag inte tyckte att kranvattnet var sämre, det gick inte att välja favorit för de var bra på olika sätt. Dricker ett kenyanskt kaffe nu från Gringo som är mycket ljusare, orkade inte brygga två versioner utan enbart med behandlat vatten. Från minnet är det i alla fall livligare, med en skarpare syra nästan som att bita i en grillad citron. Om det beror mer på lägre pH eller att det borde vara runt ~12 mg citronsyra i koppen har jag ingen aning om :lol:
 

bauta

Well-known member
Tack! Jag kör på kranvatten men gjorde en välbehövlig rengöring av kvarnen 😊
1c7a527db3abf4be89e7291a71594ca5.jpg


Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
Tack! Jag kör på kranvatten men gjorde en välbehövlig rengöring av kvarnen 
1c7a527db3abf4be89e7291a71594ca5.jpg

Pro M :) tjusigt! (förrutom röran)

Koncentrationen av citronsyra är precis på smaktröskeln så det kanske är individuellt, men jag kommer nog skippa/minska det i framtiden. Nu vill jag ju köpa destillerat vatten ändå för att se om det blir samma sak med kalciumcitratet i TWW :sleep:
 

GLaDER

Active member
Mitt kit kom också fram igår :)

Enligt receptet för Third Wave Water Classic verkar det bli ungefär den här koncentrationen i destillerat vatten:
Ca 16 Mg 29 Na 12 So4 113 Cl 16 Karbonat 0

Har man mjukt vatten borde man kunna komma ganska nära ändå. Jag räknade på stockholmsvatten och kom fram till att det går att få:
Ca 25 Mg 29 Na 12 So4 136 Cl 15 Karbonat 2
med 1,25g magnesiumsulfat och 0,3g citronsyra i 5L vatten.

Eller om det är viktigare att inte få för mycket sulfat i vattnet så nöjer man sig med 1g magnesiumsulfat (även känt som epsomsalt) och då 24ppm Mg/L.

Inte helt hundra på hur citronsyran påverkar profilen, men det motsvarar den mängd i kalciumcitratet TWW använder. Lite för mycket kalcium blir det.. men för att slippa köpa/filtrera eller koka vattnet känns det nära nog :blush:

Hur gjorde du mätningen? :) Jag ska också hänga på provningen och står i valet och kvalet att åka till Biltema och köpa en dunk batterivatten. Det är ju inga pengar att tala om, så frågan är snarare om det hjälper eller stjälper smaken på brygden.
 

Jonken

Well-known member
Hur gjorde du mätningen? :) Jag ska också hänga på provningen och står i valet och kvalet att åka till Biltema och köpa en dunk batterivatten. Det är ju inga pengar att tala om, så frågan är snarare om det hjälper eller stjälper smaken på brygden.

Har inte provat med TWW-påsen än, inte säker på att det blir samma sak med citrat som citronsyran jag använde. Stor skillnad blir det i alla fall, så om man är ute efter att komma så nära den tänkta smaken som möjligt gör man bäst i att köra med behandlat vatten. Använde en kalkylator för hembryggning ( https://www.brunwater.com/ ) men Barista Hustle har en avsedd för kaffe som kanske är enklare.

Det trevliga är att bönorna räcker till mer än en kopp, så man kan jämföra med sitt vanliga vatten också om man vill.
 

bauta

Well-known member
Är det nån som har tips på anständigt billiga dessertskålar el liknande för att koppa kaffe i?

Skickat från min SGP771 via Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
De är nog inte för stora men tror att man helst vill begränsa ytarean i förhållande till höjden.
 

bauta

Well-known member
Det följde med en påse med exempelmalning (nånstans mellan filter & press?).

En av frågorna som ställdes under arrangemanget var "går det att dricka malningsexemplet?" :^)
 

Forumstatistik

Trådar
14,615
Inlägg
155,376
Medlemmar
19,320
Senaste medlemmen
Stormbringer
Topp