Vilka egenskaper skiljer en bra kvarn från en dålig kvarn?

Stompan

Well-known member
Hej!

Jag har en prof inox kvarn, som jag "antar" att jag är nöjd med, det är min första. Ibland tycker jag dock att jag får olika bra resultat trots konstant kaffemängd, tampning och malningsgrad, och jag har funderat på om detta kan bero på kvarnens ojämna malning. Jag har varit en ganska flitig läsare här på forumet, och funderar på att byta upp mig, eventuellt till en minimoka m203. Mina frågor till kunskapens källor lyder;

Är skillnaden märkbar i detta korta hopp i prisklass?
Vad är det som skiljer?

Om det finns någon som haft min kvarn och sedan bytt, skulle jag vara evigt tacksam för lite råd och erfarenheter.

mvh

/David
----------------------
Isomac Giada, Isomac Prof Inox, Mauro de Luxe
 

mag

Well-known member
Har upplevt samma sak som du beskriver och funderar också på att byta kvarn inom en inte alltför avlägsen framtid.
Jag undrar däremot vilka fördelar det finns med en dosator, blir det jämnare dosering eller beror inte det på malningsgrad mm? Mal kvarnen automatiskt upp en viss mängd i dosatorn eller kan man bestämma själv när man vill mala? Gör man bara kaffe vid 1-2 tillfällen om dagen vill man ju inte ha malet kaffe stående...
 

lupoo

Well-known member
mag sa:
Gör man bara kaffe vid 1-2 tillfällen om dagen vill man ju inte ha malet kaffe stående...

Det är just detta med att kaffet blir stående som gör att "den samlade kunskapen" som jag har pratat med om detta avråder från att använda en dosator hemma.

Sedan har "En Isomac kvarn och dess ägare" en egen liten tråd på forumet (kolla under "Hårdvara"). Läs den och några av :?: blir :!:
;)
 

Stompan

Well-known member
Om du menar Mr Isomacs tråd;

http://www.riktigtkaffe.se/viewtopic.php?t=532

så har jag läst den innan...men den säger inte så mycket om malningsegenskaperna på kvarnen, snarare om byggkvaliteten (vilket iofs är relevant i långa loppet). Det jag skulle vilja veta är om man kan påvisa att resultatet blir bättre med exempelvis en m203 än en prof inox.

mvh

/David
 

Stompan

Well-known member
Ok, tack Cheffalo. Men vad skulle du råda (som säljer båda)? Är det någon mening att byta upp sig till m203? Har försökt hitta tekniska specifikationer på pfor inox, men utan framgång.
 

treefinger

Well-known member
För att bredda diskussionen en aning, men ändå hålla sig till ämnet, hur är det med malskivorna på t.ex. en manuell Zassenhaus-kvarn som jag har? Det är väl inte traditionella malskivor i den, utan koniskt malverk av keramiskt stål. Hur står sig den typen av malverk mot klassiska malskivor?
 

marmander

Well-known member
Lite nyfiken på om det är någon annan som har erfarenhet av gamla svensktillverkade elektriska kvarnar (de gigantiska tunga monster med stora glaskupoler - se t.ex. bild på min "Thorell & Persson" i personligt galler). Själv är jag nöjd med resultatet, men får erkänna att jag aldrig provkört någon riktig värstingmaskin. Samtidigt är jag barnsligt förtjust i retrolooken på min kvarn, så det ska mycket till för att jag ska överväga ett byte.

Jag har funderat på om varvtalet är för högt, för ibland kan det vara antydan av besk/bränd smak på kaffet, men vid en jämförelse låter 1400 varv inte så mycket - det är väl ungefär som Mazzer mini och Macap mfl...?
 

marmander

Well-known member
Tackar. Jo, lite nöjd är jag faktiskt, i all ödmjukhet... Och gott kaffe blir det också - det är ju liksom själva poängen.
 

Stompan

Well-known member
jep mag!! Köåte en från tyskland faktiskt, sorry chef..=)

Är änsålänge mycket nöjd, och JA, det är skillnad gentemot prof inox som märks på slutresultatet. Jag är desvärre sjuk för tillfället, men jag återkommer inom kort med några kommentarer och jämförelser!

mvh

/David
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp