Vattenhårdhet vid v60bryggning.

Andreashelsing

New member
Hej!

Jag bor i Stockholm där det är mjukt vatten. Jag brygger v60 dagligen men upplever att det är svårt att få till den där härliga sötman och syran man kan få till. Jag har tidigare fått till det men då bodde jag i Göteborg med en annan typ av vatten(antar jag). Sen jag flyttade till Stockholm måste jag mala vääääldigt fint för att få upp bryggningstiden till ca 3 minuter och jag har testat det mesta (andra bryggmetoder/tekniker osv) men jag får bara inte till det. Det enda som gör att jag får till en bättre sötma är en lägre temperatur på vattnet men det känns fel då jag gillar ljusrostat kaffe. Hur gör ni som bor i Stockholm? Någon som upplever samma? Har en Ode fellow gen 2 och måste mala på ca 3an för att få till en okej smak.

Tacksam för råd!!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Vilken del av Stockholm bor du i?

Göteborg (Alelyckans vattenverk) har mjukare vatten än Stockholms-området:

kaffevatten2.png
Du kan filtrera med Zerowater för att få ner hårdheten, men för att matcha Göteborg behöver du tillsätta salter sen - lite meckigt.

Jag föredrar också i regel ljustrost och brygger ofta med närmare 90-gradigt vatten. Tycker att kokhett vatten är överskattat.
 

Andreashelsing

New member
Vilken del av Stockholm bor du i?

Göteborg (Alelyckans vattenverk) har mjukare vatten än Stockholms-området:

Visa bilaga 10132
Du kan filtrera med Zerowater för att få ner hårdheten, men för att matcha Göteborg behöver du tillsätta salter sen - lite meckigt.

Jag föredrar också i regel ljustrost och brygger ofta med närmare 90-gradigt vatten. Tycker att kokhett vatten är överskattat.
Bor i kärrtorp, alltså söder om stan. Intressant! Får kanske testa det, skillnaden är ändå stor mot gbg. Tack!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Då är ditt kranvatten antagligen runt den lägre delen av strecket för Stockholm (dvs. vatten från Norsborg). Om du köper en kanna skulle du kunna börja med att blanda en del filtrerat vatten med två delar kranvatten, för att hamna i närheten av NYC. Det är inte helt tokigt, tycker jag själv :)

Filterkannan bör förvaras i kylskåpet.
 

Damocles

Well-known member
Hej!

Jag bor i Stockholm där det är mjukt vatten. Jag brygger v60 dagligen men upplever att det är svårt att få till den där härliga sötman och syran man kan få till. Jag har tidigare fått till det men då bodde jag i Göteborg med en annan typ av vatten(antar jag). Sen jag flyttade till Stockholm måste jag mala vääääldigt fint för att få upp bryggningstiden till ca 3 minuter och jag har testat det mesta (andra bryggmetoder/tekniker osv) men jag får bara inte till det. Det enda som gör att jag får till en bättre sötma är en lägre temperatur på vattnet men det känns fel då jag gillar ljusrostat kaffe. Hur gör ni som bor i Stockholm? Någon som upplever samma? Har en Ode fellow gen 2 och måste mala på ca 3an för att få till en okej smak.

Tacksam för råd!!
Det är inte riktigt så mjukt. Du får kolla vattenrapporten från det vattenverk du ligger på för exakta värden.

Tycker vattnet har för mycket hårdhet / buffert, så jag använder en Zero water kanna, och gör eget bryggvatten, 2 delar zero water + 1 del kranvatten, sedan förstärker jag med lite magnesiumkoncentrat (baserat på magensiumklorid) för att få upp GH till 60/20 (GH/KH) som ligger inom spannet för anses vara ett bra vatten. Vattnet här i Solna startar på värden runt 120/60, vilket är alldeles för mycket buffert för att syran ska komma fram vid v60 enligt mig.

För espresso så kör jag med kranvatten rakt av i princip, blandar ut litegranna med zero för att hjälpa ångkokaren på traven lite bara.
 

Andreashelsing

New member
Då är ditt kranvatten antagligen runt den lägre delen av strecket för Stockholm (dvs. vatten från Norsborg). Om du köper en kanna skulle du kunna börja med att blanda en del filtrerat vatten med två delar kranvatten, för att hamna i närheten av NYC. Det är inte helt tokigt, tycker jag själv :)

Filterkannan bör förvaras i kylskåpet.
Tack så jättemycket! Ska testa att köpa en kanna! 😊
 

Andreashelsing

New member
Skönt att man inte är själv med detta, med andra ord skönt att det kanske inte bara är jag som suger på att göra kaffe haha. Ja jag har tänkt i samma banor..!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Kostnaden för att blanda hemma ligger på ~1-2kr/l, Imsdal 10kr/l. Om du bara späder ut vattnet är det inte mycket till kemilabb :) plus att man slipper släpa hem vatten.
 

Forumstatistik

Trådar
14,937
Inlägg
157,757
Medlemmar
19,553
Senaste medlemmen
ludvigrn
Topp