Vattenbehandling

Jonken

Well-known member
Moderator
Enligt den rapporten har du medelhårt vatten, 111 totalhårdhet (GH) och alkalinitet på 82 (som mg/L CaCO3, KH). Som du kan se i bilden ovan faller det en bit utanför rekommendationerna. Du bör filtrera vattnet om du ska använda det i en espressomaskin med ventiler och sluten kokare.

Det är inte ekonomiskt att köpa demineraliserat vatten. Brita, BWT eller filter direkt i tanken kan räcka - men var beredd på att du kommer behöva avkalka maskinen någorlunda regelbundet för att undvika problem. Själv har jag gått över till att destillera mitt vatten fastän att det är tillräckligt mjukt, mest för att man kan påverka smaken till såpass stor grad genom att välja sammansättning själv. Om du prioriterar maskinhälsa är det också en bra idé, du kan slippa avkalkning helt och hållet om du blandar "RPavlis water" (med kaliumvätekarbonat).

Om man späder ut dropparna lite går det att droppa direkt i den färdiga espresson och få fram väldigt olika resultat. Lite överkurs, men roligt.
 

zOlid

Member
Enligt den rapporten har du medelhårt vatten, 111 totalhårdhet (GH) och alkalinitet på 82 (som mg/L CaCO3, KH). Som du kan se i bilden ovan faller det en bit utanför rekommendationerna. Du bör filtrera vattnet om du ska använda det i en espressomaskin med ventiler och sluten kokare.

Det är inte ekonomiskt att köpa demineraliserat vatten. Brita, BWT eller filter direkt i tanken kan räcka - men var beredd på att du kommer behöva avkalka maskinen någorlunda regelbundet för att undvika problem. Själv har jag gått över till att destillera mitt vatten fastän att det är tillräckligt mjukt, mest för att man kan påverka smaken till såpass stor grad genom att välja sammansättning själv. Om du prioriterar maskinhälsa är det också en bra idé, du kan slippa avkalkning helt och hållet om du blandar "RPavlis water" (med kaliumvätekarbonat).

Om man späder ut dropparna lite går det att droppa direkt i den färdiga espresson och få fram väldigt olika resultat. Lite överkurs, men roligt.
Okej intressant!
Det känns som ett så komplext ämne när man är i början av sin "kaffe resa".
Blir så mycket prylar och saker som tar plats om man ska ge sig på att destillera eget vatten regelbundet.
Hur är det med vatten på flaska?
Är nog inte vettigt i längden förstår jag, men funderar på om det finns något vettigt billigt alternativ man kan köpa i antingen stora flaskor typ som man gör i andra länder med kasst vatten.
Eller ev stor pack med 1.5l på typ Lidl, Willys eller liknande.
Finns det några vettiga lösningar där?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det känns som ett så komplext ämne när man är i början av sin "kaffe-resa".
Visst. För mig tog det 5 år av tafatta försök med att filtrera och slabba med att blanda vatten innan jag till slut provade att återmineralisera vattnet med koncentrat direkt i kopp / kanna. Ångrar att jag inte började med det tidigare och kommer inte gå tillbaka till "vanligt" kranvatten eller annan metod.

Från att vara bökigt blir det ganska lätt, när man direkt kan tillsätta lite GH/KH med en droppe koncentrat.

Men jag förstår absolut viljan att hålla vatten som en konstant variabel till att börja med. Vettigaste lösningen för det tror jag att en BWT-kanna och relativt frekventa filter-byten står för.
 

zOlid

Member
Visst. För mig tog det 5 år av tafatta försök med att filtrera och slabba med att blanda vatten innan jag till slut provade att återmineralisera vattnet med koncentrat direkt i kopp / kanna. Ångrar att jag inte började med det tidigare och kommer inte gå tillbaka till "vanligt" kranvatten eller annan metod.

Från att vara bökigt blir det ganska lätt, när man direkt kan tillsätta lite GH/KH med en droppe koncentrat.

Men jag förstår absolut viljan att hålla vatten som en konstant variabel till att börja med. Vettigaste lösningen för det tror jag att en BWT-kanna och relativt frekventa filter-byten står för.
Okej tack!
Inga rekomendationer för vatten på flaska då till vettig peng?
 

Bopcof

Active member
Hade jag varit dig så skulle jag satsa på en kanna med ett enkelt filter likt Brita eller BWT. Gjorde stor skillnad för mig jämfört med vattnet som kom direkt ur kranen.

Nu har jag börjat med destillerat vatten likt Jonken och tillsätter mineraler för att få den sammansättningen man vill. Har 2 olika vatten recept som jag varierar mellan beroende på process på böna eller om jag brygger filter/espresso.

Kortfattat, vatten gör stor skillnad :)
 

zOlid

Member
Hade jag varit dig så skulle jag satsa på en kanna med ett enkelt filter likt Brita eller BWT. Gjorde stor skillnad för mig jämfört med vattnet som kom direkt ur kranen.

Nu har jag börjat med destillerat vatten likt Jonken och tillsätter mineraler för att få den sammansättningen man vill. Har 2 olika vatten recept som jag varierar mellan beroende på process på böna eller om jag brygger filter/espresso.

Kortfattat, vatten gör stor skillnad :)
Jo, jag tror att "this is the way", men som sagt, man måste börja någonstans, har inte köpt maskiner osv än.
Är fortfarande i utforskar stadiet och kollar runt.
Hoppade på Bookoo vågen på kickstarter, som kändes som en vettig våg till bra pris tex, köpt lite kringutrustning osv, men inte espressomaskin och grinder än.
Lutar lite åt att jag ev väntar in BF reorna samt Primedays som är snart, och ser vad som ev dyker upp då när det gäller den biten, men vi får se!

Känns som vatten biten är en variabel som jag helt är viktig, men i början så är det nog annat man ska fokusera på först och främst.
Så vill ha en vettig bas att stå på när det gäller vatten, där jag inte förstör maskinen med för mycket kalk osv.
Oavsett om det är flaskvatten under första månaderna, eller om det är filtrerat i kanna.
Vattnet jag har i kranen är inte det godaste att dricka rent, (Absolut inte äckligt, men ni fattar) jag upplever ju att det jämfört med när jag provar vatten i andra städer, så upplever jag mitt eget vatten lite surt i smaken i jämförelse.
Så jag kan helt klart föreställa mig att det kommer påverka smaken på kaffet också.
Men... en sak i taget :D
 

Bopcof

Active member
Har för mig att Imsdal ska vara skapligt bra, någon annan går gärna bekräfta!
Imsdal vatten är väldigt mjukt och landar på 28GH (Totalhårdhet) och 30KH (Buffer).

För min preferens skulle det fungera bra att bygga vidare på genom att addera lite GH men även som det är för filter. Ska man använda vattnet för att brygga espresso så kan bufferten vara i snålaste laget men beror på vad man föredrar.

Jag använder följande vatten

Filter ljusrost tvättat kaffe
40GH 15KH

Filter processat (typ bärtorkat osv) eller ljusrost espresso
80GH 30KH

Men jag uppskattar också en hög syra vilket en låg KH medför. Gillar man den mer rund och tillbakadragen så kan man öka på KH.

Med de sagt så är detta mina egna preferenser och alla gillar olika. 80GH/30KH är inget vatten som är rekommenderat för espresso maskiner med kokare men fungerar bra om man använder något i stil med flair58 eller Cafelat robot.
 

zOlid

Member
Imsdal vatten är väldigt mjukt och landar på 28GH (Totalhårdhet) och 30KH (Buffer).

För min preferens skulle det fungera bra att bygga vidare på genom att addera lite GH men även som det är för filter. Ska man använda vattnet för att brygga espresso så kan bufferten vara i snålaste laget men beror på vad man föredrar.

Jag använder följande vatten

Filter ljusrost tvättat kaffe
40GH 15KH

Filter processat (typ bärtorkat osv) eller ljusrost espresso
80GH 30KH

Men jag uppskattar också en hög syra vilket en låg KH medför. Gillar man den mer rund och tillbakadragen så kan man öka på KH.

Med de sagt så är detta mina egna preferenser och alla gillar olika. 80GH/30KH är inget vatten som är rekommenderat för espresso maskiner med kokare men fungerar bra om man använder något i stil med flair58 eller Cafelat robot.
Det är någon slags Espressomaskin med kokare det blir, inte helt bestämt vad än.
Men ingen "lever machine" iaf.
 

Tobbe

Well-known member
Blev också lite sugen på att prova distillerat vatten nu. Mitt vatten hade högre halter av både GH och KH än jag trodde. Den vattenrapporten jag fick av kommunen innan gällde råvatten dvs innan vattnet gått igenom vattenverket.

Skulle vara kul att prova brygga med 0KH för att maximera syran.
Vad tror ni som labbat om att bara tillsätta magnesiumsulfat i distillerat vatten? Eller bör man ha lite kalciumsulfat och/eller kalciumklorid också?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag har haft oväntad framgång med 0GH/0KH för ljusrostad HE-espresso. Kan absolut rekommendera att testa det, även om jag oftast föredrar lite mer salter, t.ex. 30GH/20KH. Kör svagare recept än det jag skrev om tidigare för att kunna göra små justeringar även i en liten kopp espresso ;)

Filterkaffe blir antingen smaklöst eller äckligt om man kör 0GH/0KH i min erfarenhet, beroende på rostningsgrad.

Jag tycker att det verkar vara ganska blygsam skillnad mellan magnesiumsulfat och kalciumklorid (kalciumsulfat är inte tillräckligt lösligt för koncentrat).. men i normalfallet vill du nog ha någon form av karbonathårdhet. Bikarbonat säljs ju i mataffärer så det är det enklaste att få tag på.
 

Tobbe

Well-known member
Alright! Du har aldrig provat 0KH med högre halt GH?

0KH kanske är i minsta laget men Lance Hedric gillar tydligen lägre halt KH än rekommenderat 5-20 ppm alkanitet för bryggkaffe. Så lite därför jag tyckt det varit kul att prova väldigt låg KH :giggle:


 

Bopcof

Active member
Jag har bryggt med 40/15 senaste tiden men testar just nu 40/8 och upplever syran som mer påtaglig med 40/15. Upplever mer citrus syra med 15KH kontra 8KH så allt är generellt och man måste testa sig fram vilken kombination man föredrar.
 

Tobbe

Well-known member
Jag har bryggt med 40/15 senaste tiden men testar just nu 40/8 och upplever syran som mer påtaglig med 40/15. Upplever mer citrus syra med 15KH kontra 8KH så allt är generellt och man måste testa sig fram vilken kombination man föredrar.

Aha intressant, kemi är inte det enklaste ;)
Kör du på bikarbonat för KH?
 

Bopcof

Active member
Kör detta, ofta 50% jämt mellan mag/kal på GH men ibland 33.3%/66.7% åt något håll.

GH
Magnesiumsulfat
Kalciumklorid
KH
Bikarbonat
 

Jonken

Well-known member
Moderator
0KH kanske är i minsta laget men Lance Hedric gillar tydligen lägre halt KH än rekommenderat 5-20 ppm alkanitet för bryggkaffe. Så lite därför jag tyckt det varit kul att prova väldigt låg KH

Låg KH kan absolut vara trevligt. Jag tror att det är vad jag uppskattar mest jämfört med mitt kranvatten. Du kan förvänta dig snällare, friskare upplevelse med låga värden.

Som Bopcof skriver får man prova sig fram. Det som är fantastiskt smidigt med att droppa i koncentrat, att man t.ex. lätt kan dela upp en kanna i några koppar och sen smaka av vad som blev bäst (särskilt om man kör med utspädda droppar).

Preferens för dagens morgonbrygg:
  1. 25GH magnesiumsulfat / 15KH natriumbikarbonat
  2. 25GH magnesiumsulfat / 0KH
  3. 25GH kalciumklorid / 15KH natriumbikarbonat
  4. 25GH kalciumklorid / 0KH
  5. 0GH / 0KH
För just den här kombinationen av bönor, kvarn, recept osv. upplevde jag magnesiumsulfat som mer livligt än kalciumklorid. Vem vet - kanske har det med att jag oftast kört med kalciumklorid och vant mig vid den smaken? Jag har gjort andra jämförelser där jag haft svårt att känna mer än ytterst marginell skillnad.

En lite mer avslappnad variant är att köra med en kopp, börja lågt och addera mer om man inte är helt nöjd med smaken. Så fort man känner förbättring är det klokt att stanna där - det går ofta utför igen när jag fortsätter :D
 

Jonken

Well-known member
Moderator
I exemplet har jag trots allt cirka 20-40% högre alkalinitet i kranvattnet, tippar att det är den största orsaken. Har du bryggt kaffe någon gång i söderort och reagerat på att det blev godare än hemma i centrala Stockholm? Det har jag.

Sen har vi ju relativt bra vatten i kranen, men det som blir kvar i botten av destillatorn ser inte särskilt aptitligt ut ;) tror att det är en trevlig bonus att få bort även låga halter av orenheter, kanske från ledningsnätet på vägen från vattenverken. Ganska otroligt att några miljondelar hit och dit gör sån skillnad. Jag upplever mitt 'egna' vatten som renare och mer fokuserat.
 

Tobbe

Well-known member
Jag tycker alltid att kaffet blivit godare hos mina föräldrar som bor utanför Jönköping. Även om jag bryggt med en billig Wilfakvarn och moccamaster där har det varit enklare att känna smakerna som står på påsen än när jag brygger hemma utanför Ljungby, väldigt frustrerande.

Har alltid tänkt att det måste ha med vattnet att göra men då trott att det var vattenhårdheten. Förstår nu att det måste bero på att alkaniteten är lägre och därför syrorna i kaffet blir mer framträdande.

Provade tipset som Lance Hedric pratade om i videon jag länkade till. Att koka vattnet i 10 min så kan man få ner alkaniteten med upp till 40%.
Gjorde stor skillnad faktiskt 😊
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,213
Inlägg
159,778
Medlemmar
19,750
Senaste medlemmen
CurtisThuct
Topp