Allt eftersom man lär sig mer om den ädla konsten att göra en riktigt härlig espresso inser man hur lite man egentligen vet.
Det är så oerhört många parametrar som påverkar slutresultatet.
Naturligtvis börjar allt med bönorna, jag har rostat själv i rätt många år nu och även det är en konstform i sig självt. I denna tråden tänkte jag inte gå in på detta område utan snarare förutsätta att vi börjar med färska rostade bönor.
Det jag tänkte på är att det är så mycket som skall samverka för att slutresultatet skall bli som vi önskar om men vi har nog lite till mans en fallenhet att fokusera på hårdvaran snarare än på hantverket. Jag är precis lika skyldig som andra till detta och har nyligen startat trådar om både ny kvarn och ny espressomaskin.
Utan inbördes ordning har jag genom året försökt förstå bland annat dessa parametrar:
De tre första parametrarna, malningsgrad, dosen i gram och ration håller jag normalt relativt konstanta (även om jag succesivt maler bönorna lite finare i takt med att kaffet åldras). Även vattentemperaturen håller jag normalt sett konstant men här finns det en del möjlighet att laborera.
De parametrar jag brukar försöka jobba med är därför tiden (vanligtvis mellan 25-30 sek), preinfusion (med min Europiccola innebär det att jag låter vattnet strömma fritt under 5-10 sek innan jag börjar trycka ned armen). Med europiccolon är det sedan lätt att variera trycket beroende på hur hårt jag pressar ned armen men det går mer på känsla och är inte så enkelt att hålla samma tryck varje gång).
När det nu är dags för en ny maskin vill jag ha möjlighet att laborera med parametrarna ovan på ett mer förutsägbart sätt.
vad fokuserar du på och vad har gjort största skillnad för dig?
Det är så oerhört många parametrar som påverkar slutresultatet.
Naturligtvis börjar allt med bönorna, jag har rostat själv i rätt många år nu och även det är en konstform i sig självt. I denna tråden tänkte jag inte gå in på detta område utan snarare förutsätta att vi börjar med färska rostade bönor.
Det jag tänkte på är att det är så mycket som skall samverka för att slutresultatet skall bli som vi önskar om men vi har nog lite till mans en fallenhet att fokusera på hårdvaran snarare än på hantverket. Jag är precis lika skyldig som andra till detta och har nyligen startat trådar om både ny kvarn och ny espressomaskin.
Utan inbördes ordning har jag genom året försökt förstå bland annat dessa parametrar:
- Malningsgrad
- Dos (hur mycket malt kaffe vill jag använda?)
- Ratio, d v s mängden kaffe i relation till mängden färdig espresso
- Tid, hur lång tid det tar att för espresson att rinna igenom maskinen?
- Pre-infusion, hur länge och med vilket tryck blöter man espressopucken innan vi släpper på fullt tryck
- Tryckprofilering/flödeskontroll, det vill säga hur ser tryckkurvan ut på kaffet under bryggningen
- Vattentemperatur, vilken temperatur har du på vattnet när det pressas genom de malda bönorna?
De parametrar jag brukar försöka jobba med är därför tiden (vanligtvis mellan 25-30 sek), preinfusion (med min Europiccola innebär det att jag låter vattnet strömma fritt under 5-10 sek innan jag börjar trycka ned armen). Med europiccolon är det sedan lätt att variera trycket beroende på hur hårt jag pressar ned armen men det går mer på känsla och är inte så enkelt att hålla samma tryck varje gång).
När det nu är dags för en ny maskin vill jag ha möjlighet att laborera med parametrarna ovan på ett mer förutsägbart sätt.
vad fokuserar du på och vad har gjort största skillnad för dig?