Vad kan vi påverka när vi gör vår espresso?

marranbarran

Well-known member
Ja det håller jag med om. Speciellt med en blend, det här var single origin.


:) Det jag försökte demonstrera var att skillnaden i flöde är liten trots olika tryck.

Drog två till och landar då på:
8 bar - 41g 32s, 42g 29s
6 bar - 40½g 29s, 41g 30s

Timern på vågen är manuell, så det tror jag är den största felkällan. Sen är det en utmaning att hålla koll på tryckmätaren så att det blir så jämnt som möjligt, snegla på vikten och försöka stoppa på ett exakt gram..


Det fanns en liten men konsekvent skillnad. Tyvärr har jag lånat ut refraktometern så jag vet inte om den gick att mäta, men de två med lägre tryck smakade aningen brödigt och kanske lite syrligare. Vet inte hur jag ska beskriva det högre trycket, men för det här halvmörka kaffet föredrog jag det bägge gånger. Sötman var i samma nivå men bara lite renare intryck.
Haha jaha, jag utgick från att det var en blend :) Annars bör ju skillnaden verkligen vara minimal.
 

Nanook

Well-known member
Även om jag så småningom förmodligen landar i att jag "behöver" en "smart espresso profiler" så hamnar en dylik tingest en bit ner på prioriteringslistan för tillfället.
Jag ligger i startgroparna för att beställa en Lelit Bianca och det innebär ju en E61 grupp, det innebär i sin tur att jag behöver diverse nya tillbehör som tamper, ny tamper station etc.
Då kommer jag också att få goda möjligheter till flödeskontroll och att läsa av trycket I grupphuvudet. Räknar med att det tar en stund att få en känsla för att hantera denna maskin.

Tror fortfarande att trycket är en viktig parameter men flödet är nog ännu viktigare, att hålla koll på flödeshastigheten kräver inte någon ytterligare investering, även om det underlättas av en smart våg som t ex Acaia Lunar som hamnar högre upp på prioriteringslistan.
Vilket som så känns det som att det är dags att djupdykning i ämnetf ör att lära sig mer:)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Kompletterade med ytterligheterna för espresso-tryck :)

10 bar - 42g 45s
8 bar - 41g 32s, 42g 29s
6 bar - 40½g 29s, 41g 30s
4 bar - 42g 28s

I Roboten ser man det tryck som är precis ovanför pucken, så jämfört med en maskin som mäter nära pumpen kan man lägga på en bar. En E61 med mätare i gruppen hamnar antagligen relativt nära Roboten.

Det som händer vid 10 bar kallas "secondary puck compression" där motståndet plötsligt blir betydligt större. Finare crema än de andra skotten men här startade flödet långsamt och blev snabbare mot slutet. Sträv smak, utan tvekan sämst som ren espresso.

Någonstans runt 4 bar går den lägre gränsen för vad jag tänker på som espresso och jag tror att det är runt gränsen för "primary puck compression". Om jag hade en graf över flödet tror jag att man skulle se ett något lägre än 6/8 bar mot andra halvan men att det kompenseras av att man kommer upp i det snabbare. Här fanns det en tydlig syrlig smak och ett annorlunda utseende, med lite oljedroppar på ytan - för lågt tryck för att de skulle blandas in i espresson/creman.

Alla varianter fungerade bra med mjölk, där 4 bar resulterade i en söt och lätt syrlig smak medan 10 bar var desto kraftigare och lite besk.
 

Nanook

Well-known member
Nu har jag ingen möjlighet att mäta trycket på min Europiccola men min uppfattning är att jag får till bättre skott om jag inte pressarallt för hårt men vad det innebär I bar har jag ingen aning om:unsure:
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det går som tidigare nämnt att räkna ut genom att t.ex. använda en badrumsvåg under för att veta hur hårt man pressar.

Avrundat och förenklat kommer du nära att se Pavonins maximala tryck i bar (dvs. när hävarmen är vågrät) om du multiplicerar kg med 0,65.
 

Nanook

Well-known member
Intressant, även om "problemet" så klart ligger I att jag knappast har ett konstant tryck men den metoden du tipsar om borde ge ett skapligt hum om maxtrycket som nog infinner sig ungefär när armen är vågrät (eller strax efter det).

Eftersom jag inte haft någon uppfattning om trycket har jag fokuserat på flödet, det vill säga tiden delat med vätskans vikt.
Startar tiden efter min pre-infusion och har tidigare försökt sikta på ca 1,5 g/s men när jag nu experimenterat med turboshots är jag uppe på ca 3g/s. Den enda nackdelen är att detta bara blir ett medelvärde.

Även om jag pausat planerna på en smart espresso profiler så känner jag att en smart våg med möjlighet att få ut flödeskurvan nog kan vara en vettig i investering framöver. Trycket vid brygghuvudet kommer jag ju att kunna hålla lite koll på med en Lelit Bianca även om den inte ger någon tryckkurva som jag kan spara och analysera i efterhand.
 

Forumstatistik

Trådar
14,954
Inlägg
157,853
Medlemmar
19,562
Senaste medlemmen
jacobz
Topp