Vad har ni i kvarnen just nu?

Satyricon

Well-known member
Köpte en påse Zoégas Trattoria på chans. En blandning med en okänd mängd robusta, men robustainslaget märks: kaffet står av sig själv genom sin goda balans och låga tyngdpunkt. Härligt låg syra och fin crema, kärv lite bitter smak, aningen mer förfinad än Zoégas Espresso della casa. Känns som ett äkta italienskt kaffe. Kan tänka mig att köpa det igen, som omväxling.
 
Hur står sig Arvid Nordquist på kaffe-fronten?

Jag hittade en sort ”Eco Mellanmörk frukigt och nötig” som jag fick bra kaffe på med min Aeropress. Jag har kört ett par paket på den. Men nu sist hittade jag ett paket som hette ”Balanserat och nötigt” istället. Fick inte lika bra kaffe på det paketet. Kanske är samma bladning, jag vet inte, men kaffet blev inte lika bra.

Jag hade tänkt och börja beställa lite mera intressanta kaffesorter så fort jag löst vattenproblemet. Vi har dåligt vatten i min kommun för kaffe så jag har fått köpa vatten. Men jag tror jag kan lösa det genom att hämta vatten från min bror. Ska testa det. Tycker inte det är lönt att beställa fint kaffe bara för att använda det med dåligt vatten.
 

Jonken

Well-known member
Men om du har köpt vatten kan du väl köpa trevligt kaffe också? :)

Annars kan du ju filtrera vattnet ni har, ganska smidigt med en kanna.

Arvid Nordquist står sig generellt dåligt, tycker jag. Ville gärna gilla det eftersom de rostar i samma stad och skriver ut datumet..
 
När det gäller vattnet… Vill först bestämma hur jag löser det. Jag är inte så pigg på att köpa vatten. Komunnens vatten är väldigt hårt så det blir inte så bra. Brorsan har egen brunn så det blir intressant och se hur det är. Så jag får se lite hur det blir med det.

När jag bestämt mig för vattnet så är jag intresserad av att beställa från rosterier. Är man nybörjare som jag är så får man försöka lära sig hur smaker beskrivs och så klart testa lite vad man själv gillar så jag har lite att lära.

Så då hade jag kanske lite tur med några av de paket jag köpte av Arvid Nordström. Då behöver jag kanske inte pröva igenom hela deras sortiment…
 

Satyricon

Well-known member
Öppnade en enkilospåse Amigos Qualità Rossa, 100 procent robusta, mediumrostat. Bra crema förstås, otroligt prisvärt för 95 kr på Citygross. Kollade samma blandning på italienska Amazon; idel lovord, någon tycker att den är bättre än Lavazza. Och det tycker jag med.
 

Bilagor

  • IMG_0764.jpg
    IMG_0764.jpg
    245.4 KB · Visningar: 25

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Öppnade en enkilospåse Amigos Qualità Rossa, 100 procent robusta, mediumrostat. Bra crema förstås, otroligt prisvärt för 95 kr på Citygross. Kollade samma blandning på italienska Amazon; idel lovord, någon tycker att den är bättre än Lavazza. Och det tycker jag med.
Jag såg de där påsarna i butiken på Coop och blev överraskad av det låga priset. Har inte testat. Noterade att de har, som flera andra italienska rosteriet, sparat in på envägsventilen och istället stuckit lite små hål i påsen 🙂.
 

Satyricon

Well-known member
Jag såg de där påsarna i butiken på Coop och blev överraskad av det låga priset. Har inte testat. Noterade att de har, som flera andra italienska rosteriet, sparat in på envägsventilen och istället stuckit lite små hål i påsen 🙂.
Det är nog ett ganska nytt påhitt, för jag vill minnas att det fanns ventil på förra påsen, som jag förbrukade för någon månad sedan. Nu verkar Amigos bara ha ventil på sina dyrare blandningar.
 

nept

Well-known member
Öppnade en enkilospåse Amigos Qualità Rossa, 100 procent robusta, mediumrostat. Bra crema förstås, otroligt prisvärt för 95 kr på Citygross. Kollade samma blandning på italienska Amazon; idel lovord, någon tycker att den är bättre än Lavazza. Och det tycker jag med.
Vill inte vara fördomsfull men 100% robusta låter ju inte så nice, men du kanske gillar det? :)
 

Satyricon

Well-known member
Vill inte vara fördomsfull men 100% robusta låter ju inte så nice, men du kanske gillar det? :)
Ja, jag gillar när det är mycket robusta, men inte nödvändigtvis 100 %. Jag har varit rätt mycket i södra Italien och vant mig. Kaffet i Neapel och Palermo är vinst varje gång. Tycker norditaliensk arabicaespresso ofta blir för tunn eller syrlig, för att inte tala om svensk ... (Fast allra värst är nog fransk ”expresso”.)
 

Jonken

Well-known member

Godaste jag har druckit i år :) massor av jordgubb varmt, som övergår i svarta vinbär när det svalnar. En riktig fullträff, synd att det inte lär finnas så mycket.
 

Wilderwein

Well-known member

Godaste jag har druckit i år :) massor av jordgubb varmt, som övergår i svarta vinbär när det svalnar. En riktig fullträff, synd att det inte lär finnas så mycket.
Stod och höll i en sådan påse men fegade ur. Det var ju synd.
 

Jonken

Well-known member
Ja det är ju inte alltid man får utdelning för de extra slantarna, köpte ett par av deras lite mer exklusiva sorter som säljs med mindre i påsen för att hålla ner priset - de hade jag inte köpt igen. Men det här var värt varenda öre :D finns fortfarande i lager i deras webshop tror jag.
 

Wilderwein

Well-known member
Ja det är ju inte alltid man får utdelning för de extra slantarna, köpte ett par av deras lite mer exklusiva sorter som säljs med mindre i påsen för att hålla ner priset - de hade jag inte köpt igen. Men det här var värt varenda öre :D finns fortfarande i lager i deras webshop tror jag.
Ja det var inte pengarna som avskräckte utan snarare att jag inte brukar vara sådär jätteförtjust i kaffen från Kenya även om många älskar det.
 

Damocles

Well-known member

Godaste jag har druckit i år :) massor av jordgubb varmt, som övergår i svarta vinbär när det svalnar. En riktig fullträff, synd att det inte lär finnas så mycket.
Den där måste jag kolla in och se om den finns. Har varit lite trött på Kenyanska kaffen i år då förra året var det så många Kenyanska jag drack. Hade väl 4 eller 5 från Tim W, några från Coffee collective och ett gäng andra.

Men nu senaste när jag gick förbi compagniet i mitten av april så hade de en dagsfärsk Gringo Gedeb Carbonic, etiopiskt. Den har varit klockren för mina smaker... köpte även an Gringo Shakiso och den är bra, men för ett några år sedan när jag började komma in i specialkaffesvängen så var det just en Gringo Odo jag köpte av en slump, och för mig som gillar lite funk så har Gringos carboniska överlag alltid varit en hit.

Generellt sett så tycker jag att om jag inte vad jag ska ha, så är det alltid ok att plocka upp några Gringo eller Morgon. För även om det inte är sensationally, så tycker jag de generellt sett är genomgående rätt bra.

Nu nästa sväng tänkte jag beställa från Caffe Circulor, de hade enligt mig det absolute bästa kaffet i kaffebox.no's julkalender i julas så tänkte pröva några fler av deras. Sedan är det manhattan också som står på listan.
 

Jonken

Well-known member
Jag har klagat lite på Gringo tidigare i den här tråden, samtidigt blir det ofta det jag klickar hem :LOL:... För mig känns det långt ifrån säkra kort, men i alla fall tillräckligt ofta bra för att få mig att återvända gång på gång.

Har Gedeb Carbonic hemma nu också - gott, men inte något jag hade köpt mer av om jag fått ett smakprov på några gram.. Tänk om det vore så väl, att man fick stå lite som i en plockgodis-hörna och ta en liten kopp av varje. För mig är det nog lite godisbutik Gringos utbud förmedlar annars, bara att jag får hålla tillgodo med enstaka större bitar istället.

Kanske bör dämpa min tidigare entusiasm med att berätta att jag inte brukar köpa Kenyanskt kaffe. Har ofta mötts av besvikelse, medan t.ex. Etiopiskt brukar vara väldigt pålitligt. Fforst var förbi idag med en påse https://www.koppi.se/shop/kenya-thiririka-peaberry-250g som kändes minst lika bra som Kamuyu AA, så det ska det bli ändring på. Har fortfarande eftersmak från den senaste koppen Kamuyu, 8 timmar senare :D
 

Damocles

Well-known member
Jag har klagat lite på Gringo tidigare i den här tråden, samtidigt blir det ofta det jag klickar hem :LOL:... För mig känns det långt ifrån säkra kort, men i alla fall tillräckligt ofta bra för att få mig att återvända gång på gång.

Har Gedeb Carbonic hemma nu också - gott, men inte något jag hade köpt mer av om jag fått ett smakprov på några gram.. Tänk om det vore så väl, att man fick stå lite som i en plockgodis-hörna och ta en liten kopp av varje. För mig är det nog lite godisbutik Gringos utbud förmedlar annars, bara att jag får hålla tillgodo med enstaka större bitar istället.

Kanske bör dämpa min tidigare entusiasm med att berätta att jag inte brukar köpa Kenyanskt kaffe. Har ofta mötts av besvikelse, medan t.ex. Etiopiskt brukar vara väldigt pålitligt. Fforst var förbi idag med en påse https://www.koppi.se/shop/kenya-thiririka-peaberry-250g som kändes minst lika bra som Kamuyu AA, så det ska det bli ändring på. Har fortfarande eftersmak från den senaste koppen Kamuyu, 8 timmar senare :D
Får se, jag drack mest Kenyansk förra året, typ allt var dock Tim Wendelboe och Coffee Collective. Så ska bli intressant att se vad Gringo kan åstadkomma. Tror inte jag prövat några av deras kenyanska tidigare. Jag har generellt sett saknat lite i deras tvättade kaffen generellt. Men vad gäller deras anaerobiska, carboniska och naturalla kaffen så tycker jag att Gringo gjort sig absolut bäst med dem.

Sedan är ju smak väldigt personligt, men trevligt att hitta något av de svenska som alltid finns relativt nära också i butik förutom via nätet.
 

Jonken

Well-known member
Ett problem med den här tråden är ju att alla inte har samma sorts malverk :) såhär faller min preferens mellan två olika kvarnar och de fem påsarna jag köpte sist ifrån Gringo:


Samma recept (en variant av 'five pour'). Slår jag ihop listan blir det ännu mer huller om buller:
  1. Kamuyu (MP)
  2. Kamuyu (LS)
  3. Gedeb (LS)
  4. Wadi Bait (LS)
  5. Pacamara (MP)
  6. La Tierra (MP)
  7. Gedeb (MP)
  8. Wadi Bait (MP)
  9. La Tierra (LS)
  10. Pacamara (LS)
Fler riktigt trevliga resultat med LS, men lite högre högstanivå och främst lägstanivå med MP. Om man hade flera kilo att prova sig fram med olika recept, hållare och filter skulle listan kanske se annorlunda ut..
 
Senast ändrad:

Damocles

Well-known member
Hur gamla har kaffena varit när du bryggt dem?

För jag noterade att Shakison jag köpte, som nu är 30 dagar, utvecklas rejält sista veckan framförallt. Tycker den smakar bra mycket bättre, och närmare sina tasting notes nu jämfört mot när den var färskare. Det är ju så olika från kaffe till kaffe om det tjänar på att vila lite eller tas lite tidigare.

Intressant resultat, inte förvånade då min erfarenhet av Unimodal v2, MP är att de kan vara lite knepiga att få precis rätt, och jag antar att detsamma gäller till viss del för Unimodal v1 - Brew också. Tämligen avslöjande så höga höjder, men rätt låg lägstanivå om kaffet inte håller upp fullt eller om man inte träffar rätt.

Nu har ju jag 98mm HU som går i samma profil som 64mm MP men jag vill säga att 98mm HU har en större sweetspot, den är inte lika känslig för att träffa rätt som 64mm MP. Men låter som jag får slänga några av Kaffena på Ode gen 2 skivorna också för att jämföra.

Dock så anländer ju snart en Zerno med 64mm MP (blinda, utan skruvhål) som ska få köra min espresso, så har funderat på att köpa Titus 98mm Brew till P100'an att köra dedikerad för filter.

Har en påse av Kenyan som ska öppnas så fort min CC Kieni är slut, men jag öppnade Jemen igår. Har bara en kopp så länge, men klart intressant kaffe.

Ett problem med den här tråden är ju att alla inte har samma sorts malverk :) såhär faller min preferens mellan två olika kvarnar och de fem påsarna jag köpte sist ifrån Gringo:


Samma recept (en variant av 'five pour'). Slår jag ihop listan blir det ännu mer huller om buller:
  1. Kamuyu (MP)
  2. Kamuyu (LS)
  3. Gedeb (LS)
  4. Wadi Bait (LS)
  5. Pacamara (MP)
  6. La Tierra (MP)
  7. Gedeb (MP)
  8. Wadi Bait (MP)
  9. La Tierra (LS)
  10. Pacamara (LS)
Fler riktigt trevliga resultat med LS, men lite högre högstanivå och främst lägstanivå med MP. Om man hade flera kilo att prova sig fram med olika recept, hållare och filter skulle listan kanske se annorlunda ut..
Liten Nitpick, mig veterligen finns det inget som heter MP v1, dock har den kallats Unimodel v1 - brew, och Unimodal v2 kallats MP/Multipurpose, och har av Option-O även kallats Unimodal Espresso. Sedan har dock Fellow i sin webb-shop kallat MP skivorna Flat Brew burrs också då de inte velat att folk ska använda Ode'n till espresso.

Men SSP namnscheman är lite knepiga som de är. Speciellt när samma namn inte motsvarar samma funktion mellan olika storlekar.
 

Jonken

Well-known member
Hur gamla har kaffena varit när du bryggt dem?
2-4 veckor. Visst, kan hålla med om att bönor kan behöva ännu mer tid - men det brukar snarare vara undantaget tycker jag.. när det bara smakar gräs och hö innan det får vila en månad eller två.

Vill bara förtydliga att jag menade att det var högre lägstanivå med MP v1 (som SSP nu har valt att börja kalla brew/unimodal v1.. de är ju verkligen multi-purpose eftersom de gör sig bra för espresso också. Anammar det eftersom skillnaderna borde vara ungefär i nivå med v1 och v2 för LS)

Spännande med 98mm Brew. Tyckte i alla fall att det var roligt att en påse hamnade i toppen, dvs. att bönorna i sig trumfade kvarnen - lite som man önskar att det ska vara.
 
Topp