Vad har ni i kvarnen just nu?

Jonken

Well-known member
Fick samma böna hem, första försöket med det AP recept som funkat bra med andra bönor jag testat, 14 kaffe malt på 14 klick i Timemore, 200 g vatten, rör om, vänta till 2 min sen pressa i 20 s. Smakade inte det minsta mjölkchoklad och hade en obehaglig bismak som jag tolkade som sur. Nästa försök malde jag ett klick finare men i övrigt samma. Det blev ännu värre. Frustrerande. Tolkade jag bittert som surt? Fortsättning följer, men ni som har denna böna ge gärna tips på bryggmetod åt en förvirrad nybörjare

Som sagt tidigare är jag inte riktigt kompis med mina Aeropress - det kan bli jättegott men också rätt dåligt och det tråkiga är när man inte förstår riktigt varför. Det är lätt hänt att kaffet blir överväldigande tycker jag, antagligen en kombination av hög temperatur, tryck och och omrörning.

På sistone har jag försökt ta inspiration från https://youtu.be/dne8YQAPb8k?t=46 som är inne lite på de saker jag redan börjat göra - pilla mindre med kaffet. Själv har jag ingen Prismo men det blir viss skillnad av att använda två pappersfilter eller ännu bättre ett billigt i metall under pappersfiltret och sen trycka väldigt lätt.

Bryggde en kopp med Timemore @14, 14g:235ml (samma ratio som jag använde i Clever dripper när det smakade marabou) och Michael Fabians metod. Lite svagt men ingen som helst beska. Bönorna är lite syrliga så det kan vara det du kände. Helt okej men jag skulle antingen mala lite finare, sänka ration eller röra om lite för att få en starkare kopp.

För mig är kaffe en ständig resa i jakt på den perfekta koppen :) det blir inte så mycket lättare med tiden eftersom målet flyttar på sig, men man kan åtminstone få ett hum om vilket håll man kan försöka justera och så är det bara att prova sig fram till att man är nöjd eller påsen tar slut :lol:
 
Senast ändrad:

Perssson

Member
Tack för tips och länk! Idag följde jag samma recept som innan, men minskade bryggtiden från 2 till 1 min. Mycket bättre än igår, även om jag inte lyckades locka fram så mycket mjölkchoklad. Ska testa MFs metod också, jag gillar tänket att göra saker så enkelt som möjligt
 

Jonken

Well-known member
Tack för tips och länk! Idag följde jag samma recept som innan, men minskade bryggtiden från 2 till 1 min. Mycket bättre än igår, även om jag inte lyckades locka fram så mycket mjölkchoklad. Ska testa MFs metod också, jag gillar tänket att göra saker så enkelt som möjligt

Sen är det ofta så att beskrivningar ofta betyder att 'det drar åt' eller 'finns en ton' av något. För mig är det nog syrligheten i kakao jag blir påmind om. Bryggde en kopp med inställning 12 som drog åt mörk marabou eftersom det fanns mer beska. Timemores steg är ganska stora så ibland kan det bli en hel del skillnad på små ändringar - senaste koppen bryggdes med 13 och möjligtvis lite högre tryck och plötsligt fanns där smak av surkörsbär och tobak istället.
 

Brunabönor

Well-known member
Angående ap.

Jag har ju labbat en del med lager av olika kaffen där jag funnit min favorit för tillfället där jag har några gram mörkare i botten, i det här fallet monsun malabar och resterande som ligger ovanpå mer chokladig sort (Colombia/Brasilien). Varierar mig ofta för att hela tiden hitta perfektion i malningsgrad, kaffemängd, vattenmängd och tid.
Men i det här fallet: Medium till lite grövre, 4-5 gram monsun i botten, 15 gram lättare mörk på det.

Här kan jag antingen köra 50 gr vatten blom 30 sek, + 50-60 ytterligare med lite omrörning (brukar rotera ap´n istället så allt blir blött)
För att efter press lägga till 60-70 vatten.

Eller.. 50 gram blom 30 sek och upp till 200-210 vatten och press strax innan 1.30 min.

Gillar den intensiva men ändå enligt mig rätt klar kopp som man får. Observera att jag använder alltid metall + pappersfilter för att minska olja + sediment i min kopp. och vattentempen ligger 90-92 grader.

Häromdagen gjorde jag en udda grej, nämligen att jag separerade de ljusare och mörkare bönorna av monsun malabar för att se om den ena var godare än den andra (galet jag vet). jag fann inget intressant i detta mer än att ljusare för sig inte var godare.

Men.. De mörkare som blev över efter brygggtestet hamnade i botten av min nästa ap bryggning.
Den här koppen var den bästa på länge, och så där supertydlig och god chokladighet.
Man fick den där svävande bilden över Himalayabergen till toner av någon religiös munkhymn när man tog den första sippen.

Sedan om det var en sån där "one hit wonder" låter jag vara osagt, men ibland händer det bara oförklarligt..
 

Jonken

Well-known member
Koppar Colombia Palmera. Okej, men "saftig" på samma sätt som en lite för syrlig apelsinjuice, inte riktigt i min smak och man får samtidigt akta sig för rost-toner. Halva påsen in provade jag att brygga på turkiskt vis och det blev däremot en av de trevligare koppar jag har druckit på ett tag. Mald som fin espresso och värmd till ~92C.
 

IamRoast

Member
I kvarnen just nu så har jag egen egenrostat Ethiopia Natural Yirgacheffe Gr1, Konga. svår och rosta och svår att brygga för att få ut en fyllig och fruktig kopp men när man väl lyckas så är det himmla gott..
 

IamRoast

Member
btw så var jag hemma hos en polare och drack ett riktigt gott kaffe så jag frågade vilka bönor och från vilket rosteri han han köpt ifrån då jag tog förgivet att bönorna han bjöd på var från ett mikrorosteri. Så när han drar fram påsen från garant (willys egna märke ) så blir jag lite chokad faktiskt då kaffet smakade väldigt bra.

Garant - Ekologiska kaffebönor från Rwanda - Firefox Developer Edition_2021-02-22_07-08-41.jpg
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Björklunds (Peru) Finca Timbuyacu "Nueva Esperanza", 26 dagar gammal.

Spenderade ett antal timmar med att räta till en Vario Home med stålskivor i hopp om att kunna brygga bättre espresso på sånt här kaffe, som egentligen är lite väl ljust till och med för brygg.

Trots extremt räta malskivor var jag tvungen att öka dosen till 20g för att brygga min "EKspresso" - bryggratio 1:3,5.
Ganska intressant smak, plockar absolut upp citrus och hallon som i beskrivningen. Tillsammans med den anaeroba jäsningen blir det nästan som att dricka hallonsuröl. Inte något jag lär köpa igen dock..

Som jämförelse, mald med Niche Zero smakar det ganska otrevligt av gräs och en diffus blandning av alla smaker med en besk eftersmak av jäsning. Kommer inte upp i vettig extraktion heller.
 

IamRoast

Member
Någon som vet vart man kan köpa äkta blue mountain kaffe ? , känns som många av dom man hittar om man googlar inte skulle vara äkta.
 
Senast ändrad:

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag fick precis till den första espresson som faktiskt smakade bra från den Flair Neo jag köpte här på forumet (av Jonken). Etiopien Bombe natural från Friedhats. 16 gram kaffe in och det dubbla ut. Smakar Etiopien natural :) Inte så mycket kropp men fin syra som balanseras upp av den soltorkade processen.
 

Jonken

Well-known member
Hehe hoppas att det inte var för många misslyckade försök innan :wub: jag tyckte att den var väldigt enkel att använda.

Idag blev det Koppar Barahona - extremt fylligt. Helst ska man nog brygga det lite tjockare för att betona effekten. Som espresso blir det som en liten kopp av smör, inte alls tokigt.
 

Jonken

Well-known member
Johan & Nyström Buena Vista. Blev ju god espresso på den :) mycket prisvärd.

Redigering: på paketet står det ju urpsrung upptäckte jag. En sort från Peru samt en tvättad och en bärtorkad från Etiopien.

Plus i kanten för Baristashopen som skickade färskare kaffe än vad hemsidan angav :)
 
Senast ändrad:

iceaway

Well-known member
Fick hem Brasilien Fazendas Dutra från Koppar häromdagen. Inte hunnit testa det än dock :)

Sent from my HD1913 using Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
Tycker att det finns många alternativ i den prisklassen. Buena Vista landade på 256kr/kg men är nästan lite för tjusigt för vardagskaffe känns det som (till smak, inte pris). Björklunds Djäkneberget 170kr/kg är lite mer ordinär men med en rolig ton av karamell.

Drack "daily brew" när den hette "basic brew" och var inte så nöjd, men i alla fall J&N och Gringo varierar väl innehållet efter tillgång - så det kanske är ganska stor skillnad över tid?
 

Brunabönor

Well-known member
Mandeling, perfekt rostad från England.. Men pga brexit blir det inget mer då man får lägga 25% + postens avgift numer.

Vet någon av var detta kaffe går att beställa här i Sverige?
Passar på att fråga om "Old brown java" som är lätt mörk. Fann den på sibyllans men den var ett fiasko hur de rostat den..
 

GLaDER

Active member
Björklunds, med 60 SEK frakt, gör att priset lägger sig på 288 SEK/kg. Fortfarande billigare än Gringo, men inte med tillräckligt stor marginal för att vara beklämmande. Att jag har Gringo på promenadavstånd bidrar givetvis till att jag tycker om dem.
 

Jonken

Well-known member
Ja frakt gör ju så att man blir uppmuntrad till att köpa lite större mängd kaffe än man egentligen vill annars, för att komma upp i ett belopp där den slopas. I Björklunds fall kan det bli två kilo :unsure: bäst att ha någon att dela med.

I kvarnen: Koppar Indonesien Java Blawan Estate
Smakade hemskt som presskanna. Väldigt rökigt. Roligt att se hur bryggmetod spelar in, som espresso har intrycket ändrats till lakrits eller salmiak och i V60 är röken under kontroll. Hoppas på att det äntligen ska bli en ljusrost i sista delen av min "stora kafferesa" nästa månad.

Apropå frakt är Koppars modell ganska trevlig om man alltid vill ha nyrostat och slippa behöva planera eller frysa in. Man ska väl helst prenumerera för att det ska löna sig men smidigt som present eller prova-på också.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,467
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp