Ugn eller popcornmaskin?

Dante

Well-known member
DVD-poesi!!!!

Och om det skulle ta smak. Vad gör det . Borde bli den absolut bästa smak som finns .
Popcorn med Moonsoned Malaabar arom. Bara namnet kan ju få en att vilja sätta på en rulle och käka popcorn!!!
 

zix

Well-known member
Jag håller inte med om att man inte kan få mörkrost.
Jag menade inte att man inte kunde få mörkrost. Det går utmärkt att bränna bönor kolsvarta med popcornmaskin! Problemet är att det är svårt att stoppa i tid.
Eftersom rostningen går väldigt fort med popcornmaskinen, typ 4-5 minuter tog det för mig, så går det förstås extremt fort på slutet. Det gör att några sekunder hit eller dit gör mycket större skillnad på en varmluftsrost av typen popcornmaskin.
Tittar du närmre på själva bönan och jämför en ugns- eller trumrostad böna med en varmluftsrostad (t.ex. popcornmaskin) så ser du att den varmluftsrostade liksom är mer fläckig, ibland rynkig. Det lossnar också ofta småbitar från varmluftsrostade bönor. Detta gäller även i viss mån varmluftspistol/skål, men mest med popcornrosten.
Antagligen är special-varmluftsrostar, t.ex. Hearthware I-Roast m.fl. bättre eftersom de har temperatur/effektstyrning.

Men, de mörkare rostarna blir enligt mitt tycke bättre med varmluftspistol/skål eller ugn - kanske mest för att det är lättare att stoppa rostningen innan den går för långt när rosttiderna är cirkus 20 minuter än när de är 5 minuter.

Sen passar inte den snabba rostningen alla bönor lika bra. Tycker inte jag.
 

JvD

Well-known member
Fråga till Zix

Zix, du har säkert helt rätt i det du säger. Så har jag också läst på andra ställen. En reglering av värmen vore ju ytterst bra så jag hoppas Marv kommer på något. Men der en hundring känns det ändå som en rätt enkel lösning att börja med. Sedan kommer jag nog testa ugna och varmlufstpistol också eftersom det ändå finns där hemma.

En fråga till sig Zix, vilka börnor är bra att starta med i popcornmaskinen? Vilka tål att bli mörka alt vilka passar något ljusare. Föredrar själv lite mörkare rostning. Kanske vore det dags för en tråd om favoritblandnigar och rostningsinstruktioner, dvs recept och resultat.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Re: Fråga till Zix

JvD sa:
Kanske vore det dags för en tråd om favoritblandnigar och rostningsinstruktioner, dvs recept och resultat.

Been there, done that. 8) (kommit med det förslaget alltså).
Det ska förhoppningsvis komma en egen tråd om det i nästa upgraderade version av riktigtkaffe.se :)

EDIT: Eller det var snarare ett förslag om en egen forumdel... Men en tråd fungerar väl så länge.
 

JvD

Well-known member
Re: Fråga till Zix

Mr Isomac sa:
Been there, done that. 8) (kommit med det förslaget alltså).
Det ska förhoppningsvis komma en egen tråd om det i nästa upgraderade version av riktigtkaffe.se :)

Vilen tråd avser du då? Denna kanske: http://www.riktigtkaffe.se/viewtopic.php?t=99&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight

Var mer ute efter en renodlad tråd om blaningar eller singel och hur länge man rostat dom, etc. Alla typer av recept på blandningar och framställning av dessa. Tänker mig något i stil med kaffesort /-blandning, rostningsmetod , temperatur och rostningsgrad och -tid, sådana variabler som pelar in. Finns det en sådan får du gärna länka mig dit.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Japp, i en forumdel blir det lättare att hitta till de olika trådarna om olika saker. I en enda lång tråd mäste man bläddra, bläddra, bläddra, bläddra... ;)
 

JvD

Well-known member
Ok, så var det äntligen gjort. Har nu testat att rosta för första gången. Testade såväl min nyinköpta popcornmaskin som ugnen. När jag gjorde det i popparen så gjorde jag det både i köket ocn ytterligare en gång vid balkongen för att sänka tempen och slippa lite onödiga dofter.
Att komma till andra crack tog cirka 10 minuter inne i köket och ute tog det så lång tid att jag avbröt innan jag ens hann komma dit. Var för feg och trodde popparen skulle bli för varm. JAAA, jag vet, jag är en fegis. Popparen bedömnde jag som smidig och det mesta skräpet kunde man liksom kontrollera vart det tog vägen, typ i en hink eller i slasken. I ugnen var det mer att vara engagerad, röra lite etc, samt mer rökutveckling. En sak som jag blev fundersam över var att det tog sådan lång tid tills andra cracken. drygt 20 miunuter och då körde jag på 225-250gr. Har paketerat kaffet nu i väntan på "bättre tider" (och måste köpa fler behållare).

Kunde inte hålla mig så jag provade den första omgången (30 min efter rost) som jag tyckte blev för ljus för min smak, i relation till de köpta böner jag BRUKAR tycka om. Det var Gokaffes Kenyanskt AB Top. Det smakade OK, med var rätt tunn i smaken, kanske kallas det kropp. Lite för ljus rostning som sagt och med en viss syra.

69586635.jxx7itgJ.DSC_0014_DEV_small.jpg


Gjorde sedan en liten "batch" Colombianskt Excelso och Costa Ricanskt SHB i popparen samt en större i ugnen bestående av Etiopiskt Mocca Sidamo. Båda får vänta tills en första test i kväll.

PS. En fråga till er proffs. När andra crack började komma igång så avslutade jag processen och kylde snabbt ner bönorna men något större glansighet fick jag inte till. Ville bara ha sådär lite mörkare och en aning lite mer "oljiga" (Full City->Vienna?). Hur länge kan det dröja extra tror ni? Vilken betydelse har denna "oljighet", vad är det som händer. Jag vet bara hur mina favoritbönor ser ut :) och vilket ursprung de har.

OBS! Jag dricker det inte som Espresso, utan i press, Evasolo alt brygg.
 

arto

Well-known member
Till prykken/pressen tror jag att det inte är så pass önskevärt (för dom flesta människor) att rosta till glansbönor, däremot till espresso är det ju rätt normalt (men inte nödvändigt). Efter andra ploppen går det fort tills det börjar olja sig, såklart beroende på maskineri och bönnan.

Men bönorna på din bild ser riktigt fina ut :)

Om du vill ha en rundare och mognare smak och få bort syrlighet/fruktighet så prova monsooned malabar, rostade till sådär att oljefläckar precis har utveckla sig på ytan. Blanda med nån annan frän böna tex Mocca Sidamo om du vill få fler smaker.

Men tipps på blandningar och rosttider är nog så individuellt att det är rätt dumt att rekommendera saker. Bäst är det att blanda och hålla på tills man själv blir kompis med nått. Gillar man sen slutresultat så är chansen stor att den faller för andras smak med.

Själv har jag inte kommit dit än :p
 

JvD

Well-known member
Ett nytt försök

Körde två små omgångar till, 100gram per batch. Först monsooned malabar, 14 minuter, efter att första crack kommit igång.

MM_14_small.jpg


(Otroligt vacker böna som skräpar lite i popparen)

Sedan en motsvarande omgång Mocca Sidamo, samma där, efter 14 min kom andra crack igång och avslutade där. En klart skräpigare och fulare böna än MM.

MS_14_small.jpg


Tycker att de ser något bättre ut nu, inte på något sätt oljiga men mörkare och en begynnande blankhet. Skall försöka hålla fingrarna i styr minst 12 timmar nu :)

EDIT: Skumt är det bara hos mig bilderna strular, ibland syns de, ibland inte. Hmm.
 

zix

Well-known member
Hur menar du att mocca sidamo är skräpigare? Mer silverskal som åker omkring, eller mer av de där småbitarna som lossnar från bönorna? (På den övre bilden kan man se flera sådana bönor där det har lossnat, men inte på den nedre)

14 minuter för 100g är betydligt längre tid än jag fick med min poppare. Med så långa tider kan det knappast vara problem att "stoppa i tid". Kanske lite i längsta laget? Om du går ner till 90g, blir det stor skillnad?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Bilderna kommer ooch går lite här med. :?

Det är ju väldigt svårt att bedöma färger via bilder på en dator (eftersom det beror på så mycket annat hur färgerna ser ut), men om man kan ha någon åsikt så skulle jag ha velat se mina bönor lite mörkare.

Om du jämför med färdigrostade bönor som du tycker smakar bra, är dina bönor ljusare eller mörkare i färgen?
 

JvD

Well-known member
zix sa:
Hur menar du att mocca sidamo är skräpigare? Mer silverskal som åker omkring, eller mer av de där småbitarna som lossnar från bönorna? (På den övre bilden kan man se flera sådana bönor där det har lossnat, men inte på den nedre)

Ja, mer silverskal, MYCKET mer.

zix sa:
14 minuter för 100g är betydligt längre tid än jag fick med min poppare. Med så långa tider kan det knappast vara problem att "stoppa i tid". Kanske lite i längsta laget? Om du går ner till 90g, blir det stor skillnad?

Ska testa det, körde bara ca 100gr varje gång förutom i ugnen då det blev mer förståss. För tillfället känns popparen som ett riktigt bra alternativ.

Mr Isomac sa:
Det är ju väldigt svårt att bedöma färger via bilder på en dator (eftersom det beror på så mycket annat hur färgerna ser ut), men om man kan ha någon åsikt så skulle jag ha velat se mina bönor lite mörkare.

Du har helt rätt.

Mr Isomac sa:
Om du jämför med färdigrostade bönor som du tycker smakar bra, är dina bönor ljusare eller mörkare i färgen?

Ljusare i första rundan men i andra betydligt bättre.
 

zix

Well-known member
JvD sa:
zix sa:
Hur menar du att mocca sidamo är skräpigare? Mer silverskal som åker omkring, eller mer av de där småbitarna som lossnar från bönorna? (På den övre bilden kan man se flera sådana bönor där det har lossnat, men inte på den nedre)
Ja, mer silverskal, MYCKET mer.
OK. Silverskal är ju inget allvarligt, fast lite jobbigt att städa upp efteråt.. De där småflirparna som lossnar är lite mer oroande, får du för mycket sånt - och med många bönor, inte bara med monsun malabar - så kanske du kan försöka dra ner på antingen temp eller fläkt.

Lycka till, jag gillade min popcornpoppare så länge den funkade (jag köpte den begagnad för 1 krona, så det var liksom ingen stor ekonomisk förlust när den la av). Det blev jämnt rostat utan att man behövde anstränga sig, och var praktiskt när man kombinerade popparen med ugn eller varmluftspistol och därmed kunde rosta för blandningar ganska lätt.
 

rems

Member
Jag börjar också bli sugen på att rosta själv och jag funderar på att köpa en popper! Hittar tyvärr ingen som johey eller JvD :cry:

Har dock sett en Bestron på webhallen som verkar OK förutom att det står i instruktionsboken att värmeskyddet stänger av maskinen efter ca 4 mn... Kanske inte så bra om det nu stämmer...

och så finns det en Severin från NetonNet.

Någon som har erfarenhet av dessa maskiner för att rosta bönor? Eller andra bra popper?
 

JvD

Well-known member
Vill du vara snål, kolla blocket och tradera. Annars verkar ju den där severin hyffsad, även den där Bestron. Ingen större skilnnad skull jag gissa.
En del klagar ju på att det går FÖR fort i poppare och andra att det är svårt att göra mörkrost i poppare. Severin kyltar ju med 1200w vilket kanske är mer än vanliga på 1000w och kanske är väldigt effektiv, vem vet. Köp en och testa och berätta sen för oss andra, någon måste alltid vara pionjär :)

För övrigt måste jag säga att kaffet smakat prima hittills, även om jag inte lyckats komma upp i samma nivåer som proffsrostade kaffen så är det vissa smaker som kommer fram mer och på ett helt annat sätt än vad man får i ett något äldre kaffe. Det krävs en del kunskaper faktisk, inte bara att rosta utan vilka bönor som trivs bäst att rostas länge, varmt eller kort, mörkt, ljust, etc. Sedan vilka bönor som passar bra tillsammans, om man nu vill blanda. EN riktigt spännande djungel :-D
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,796
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp