Jag har full koll på parametrarna när man ställer in kvarnen, MEN! Känner mig svagare när det kommer till kalibrering av smaken.
Ponera att man kör mörkrostat/italiensk espresso rostning och fått 60ml eller 40gr på runt 30 sek vid 20gr i filtret. Allt smakar gott och är toppen.
Sen får man för sig att prova en ljusare böna, nåt som är blommigare och "modern". Den kräver annan malningsgrad och man får till det men det smakar sk**. Det är surt, svagt och strävt. Hur gör jag för att få ut det röstaren hade tänkt sig, t ex det som står på förpackningen. Blommigt, ungt och fräsch eller vad det nu brukar stå för fina ord.
Vart tar jag vägen för att få bättre smak? Byta böna är för lätt, har gjort det hittills. Vill kunna kompensera med tex högre dos, längre brygg, finare malning eller vad nu krävs för att få bättre smak(har ingen PID så temp går inte ändra). Det kanske inte blir min favorit men kan omöjligt vara så äckligt, det måste vara fel på min kompetens
Tack för tipsen
Ponera att man kör mörkrostat/italiensk espresso rostning och fått 60ml eller 40gr på runt 30 sek vid 20gr i filtret. Allt smakar gott och är toppen.
Sen får man för sig att prova en ljusare böna, nåt som är blommigare och "modern". Den kräver annan malningsgrad och man får till det men det smakar sk**. Det är surt, svagt och strävt. Hur gör jag för att få ut det röstaren hade tänkt sig, t ex det som står på förpackningen. Blommigt, ungt och fräsch eller vad det nu brukar stå för fina ord.
Vart tar jag vägen för att få bättre smak? Byta böna är för lätt, har gjort det hittills. Vill kunna kompensera med tex högre dos, längre brygg, finare malning eller vad nu krävs för att få bättre smak(har ingen PID så temp går inte ändra). Det kanske inte blir min favorit men kan omöjligt vara så äckligt, det måste vara fel på min kompetens
Tack för tipsen