Tips vid kalibrering av ny kaffesort(espresso)

basiecally

Well-known member
Har ju ett tag nu sett ratioökning till ungf. 1:3 som lösningen på sur, ljusrostad espresso. Men sen köpte jag en dubbel espresso på Bönan och Mustaschen här i Växjö, på en ljusrostad natural från Gringo. Extremt krämig och mycket crema. Frågade Baristan hur han gjorde, om han också körde högre bryggrat på vilket han svarade att han inte kör med våg utan "på känsla". Men hans känsla var också att det var närmare 1:1,75 än 1:2. Verkade vara en lång pre-infusion som var tricket för att få rätt munkänsla. Och smaken var också väldigt angenäm! Fanns ett litet stick av syran men det balanserades upp fint av ganska matiga, mustiga toner.
 
Senast ändrad:

Amme

Well-known member
Äntligen har jag fattat!
eftersom jag inte kan höja temperaturen så är det bara malgrad och dos jag kan laborera med. Tidigare ändrade jag flera parametrar vilket brukar resultera i att man går vilse. Lösningen? Jo att ”ställa in” ordinarie dos och malgrad för att nå 1:2 men strunta i smaka. Sedan ha kvar alltid men höja ration till 1:4 och NU smaka av. Sedan antingen höja dos eller ändra ratio beroende på smak. Känner mig dum som inte fattat :)
MEN det är lite tunnare/vattnigare än mörkrostat (kanske för att vattnet är för kallt?) och inte lika ”sött”. Kul att variera med olika smaker, t ex mörkt till morgonen och ljust på kvällen.
kortfattat bör man sänka dosen och höja ration, inte bara höja ration.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Om du gillar det filterbryggt: vad är det för fel på en mindre, koncentrerad version med samma smaker? Så länge man har en lämplig kvarn..
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp