Timemore Sculptor

Jonken

Well-known member
Ja om inte annat ger det rum för massor av experimenterande. Har t.ex. läst någon säga sig föredra 800-1100rpm med 078 för filter och välja 1050 för det mesta :LOL: det svåra är att man egentligen bör jämföra med olika inställning på kvarnen. Det kan ju också vara så att det inte är någon riktig skillnad, men jag väljer nog att tro att det spelar roll så länge. Har kvar den på 800 så länge för att slippa RDT. Ny forskning pekar visserligen på att det kan vara bra att duscha bönorna med en viss mängd vatten innan malning, men det är störigt att de fastnar och har sig.

Med lite tur ser det som faller ut efteråt ut såhär, nästan bara silverskinn:
IMG_20231210_153922_1.jpg
Senaste koppen blev med samma natural, (8/800, Mugen/Cafec T-83, 15g:250ml, 02:27). Kanske ännu sötare varm, men här kikade lite jästa smaker fram när den svalnade. Gott, men synd när eftersmaken förstörs.
 

Pediatrik

Well-known member
Ok, första försöket och jämförelsen idag. Press med Hoffmanns metod, 22,5g/300ml, Koppar Kenya Kirinyaga. Justerade ner noll-punkten ett steg. Körde sedan på 8 med rpm 800. Jäklar vad mycket statisk elektricitet! Får se om det bättrar sig med tiden, annars får jag nog börja med RDT. Resultatet i koppen då? Jodå, klarare och mer tydligt separerade smaker jämfört med motsvarande via Wilfa:n. Me likes!
 

Pediatrik

Well-known member
Jag skulle nog räkna dem som mellanrost @Jonken. Det märkliga var att jag inte upplevde samma effekt när jag malde bönorna i Wilfa:n. Den är däremot väääl inkörd efter många års trogen tjänst på jobbet.
 

Jonken

Well-known member
Ja, överlag bra mellanrost :)

Menade mörkare i jämförelse med det jag (och troligtvis Kaffeultras) har använt. Med lite tur kanske det blir mindre statiskt med tiden, men 078S ska i alla fall enligt en del kräva många kilos inkörning, så det kanske inte är helt osannolikt om det gäller 078 också. Jag är glad över att jag har fått några av årets godaste koppar från min redan, även om den kanske inte får allt att skina.
 

Pediatrik

Well-known member
Någon som vet var man kan hitta minisprayflaskor lämpade för RDT? Typ Rusta, Clas Ohlson eller liknande. Dåligt med specialistaffärer här… Har en som kom med P64:an, men den behöver jag ju hemma.
 

DavidLundholm

Well-known member
Var också lite sugen på en sån för att få färgat glas. Har du en våg som mäter ,01g? Hur mycket vatten blir det per sprej ungefär?
Nu börjar vi hamna något utanför tråden och vi skulle kanske fortsätta diskutera i en ny tråd men enligt de färskaste rönen är det ju dags att börja RDTa mer än tidigare och kanske mer exakt. Det verkar som droppflaskor har högre nogrannhet per droppe än vad en sprejning har. (Med reservation för att jag ännu inte riktigt vet vad jag pratar om inom detta)
Jag använder Lotus vattendroppar och på deras hemsida kan man läsa om just noggrannheten i deras droppflaskor och att inom rimliga gränser är de förvånadsvärt exakta. Just Lotusflaskornas droppar är runt 0,007g.
 

Jonken

Well-known member
Det jobbiga för oss som inte har mätverktyg som kostar multum är att vi inte vet hur mycket som ev. är optimalt för våra kvarnar (eller ens om det gäller filterkaffe också).

Men bra poäng, det är ungefär 20ggr mer exakt än flaskan från Normal :) och så tenderar man ju att missa lite. Inte för att man vill stå och räkna droppar, men med våg som hjälp kanske.

Hittills har jag försökt minimera mängden men ändå få bra effekt rent praktisk. Brukar bli ungefär 1% vatten, men med Mahlkönig Guatemala var jag också uppe i 2%.

Har provat lite större mängd för envis, mörkrostad espresso nu efter artikeln.. men man verkar behöva tillsätta orimligt mycket för vissa bönor/kvarnar.
 
Senast ändrad:

DavidLundholm

Well-known member
Det jobbiga är att vi som inte har mätverktyg som kostar multum är att vi inte vet hur mycket som ev. är optimalt för våra kvarnar (eller ens om det gäller filterkaffe också).

Men bra poäng, det är ungefär 20ggr mer exakt än flaskan från Normal :) och så tenderar man ju att missa lite. Inte för att man vill stå och räkna droppar, men med våg som hjälp kanske.
Det är ganska smidigt att räkna droppar och det blir väl ändå inte så många. Och i brist på mätutrustning får man väl smaka sig fram istället. 😎 (Tror det blir svårt med noggrannheten med en våg, det är så lite vatten det handlar om)
 

nept

Well-known member
Försöker hitta info om vilka skivor som passar i 064s och det är lite oklart. Videon som du länkade innan @Jonken verkade säga

Funkar:
  • ode gen 1
  • ssp cast

Funkar inte:
  • ssp mp redspeed
  • mazzer 233m

men du säger också att det är skillnad på hur gamla SSP-skivorna är? Och han säger i videon att det verkar bero på beläggningen också? Hur är det med de andra SSP-skivorna eller tex Ode gen2?
 

Jonken

Well-known member
Ja. Mazzers skivor är för stora, även de äldre jag har hemma. Mina Ode gen 1 och SSP cast v1 passade, precis som i videon. Fick också i ett par Cimbali Max.

SSP tillverkade först skivor med Ø64.2mm för att sitta så bra som möjligt i Mazzers kvarnar. I och med problemen med Ode gick de över till 64.1mm, så är skivorna tillräckligt nya bör det vara bra chans att de passar oavsett modell (skitsnack att beläggningen skulle påverka, den är extremt tunn). Skulle gissa att Ode gen 2 inte borde vara några problem heller, men man vet ju aldrig säkert förrän man provar.


Passade på att göra en liten jämförelse med V60:
Colombia Nestor Lasso Leachate Fermented Natural Pink BourbonKenya AA Mwiria Mill Embu Washed SL28/34, Ruiru 11 & Batian
1. Sculptor 078 - ljuvligt söt och fruktigt, inga bismaker1. SSP MP - finstämd, lite försiktig
2. Sculptor 064 (i Ode, 1400rpm) - välbalanserat2. SSP LSv1 (i Sculptor, 1200rpm) - balans men betoning på syra
3. SSP LSv1 (i Sculptor, 1200rpm) - lite jäst, mer syra2. Sculptor 064 (i en Ode, 1400rpm) - balanserad, smörig
4. SSP MP - dominerat av jäst/surdeg3. Sculptor 078 - smörig, men de sköra tonerna går förlorade

Lite roligt att det blev omvänd ordning. Den enda jag inte skulle vilja dricka alls är markerad i rött. Ska säga att jag är imponerad av "turbo" 064, även om de kanske inte riktigt når samma höjder tror jag att det är en profil som kan tilltala en stor massa, verkar bevara lagom med toner utan att det blir offensivt på något vis.
 

Jonken

Well-known member
Ja alla 4 sorter ska finnas att köpa separat så småningom. Verkar som att de börjar komma ikapp med leveranserna nu så det kanske inte dröjer allt för länge? Spännande att se vad de kommer kosta.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp