"Samo bloom"

Jonken

Well-known member
Sedan tidigare har vi olika metoder att kyla kaffet samt s.k. Devil's recipe som har gemensamt att bättre bevara flyktiga ämnen.

Det här kan kanske vara en smartare idé, omvänd ordning:

Har hunnit testa en gång sida vid sida (70c->91c vs enbart 91c) och första intrycket var i alla fall positivt. Får mig att minnas ett experiment för åratal sen som kom fram till att även presskanna kunde dra nytta av förvätning - de kom fram till 50 grader som optimalt.

Tillägg: andra försöket - ett halvmörkt, fermenterat kaffe som balanserar på gränsen av vad jag tycker är gott, var trevligare utan samo bloom. Som vanligt är bönorna avgörande (kanske bra att undvika med bönor som har lite läbbiga toner som gärna får flyga sin kos ;))
 
Senast ändrad:

DavidLundholm

Well-known member
Det hamnar visserligen utanför men skulle man kunna göra detsamma med espresso? Alltså om man löser det tekniskt med en kallare preinfusion?
 

Jonken

Well-known member
Javisst. Finns kanske 3 maskiner som klarar det idag: Heylo, DE1 och Unica Pro:


..men man kan ju försöka improvisera :)
 

Jonken

Well-known member
Nej. Vill brygga sida vid sida för att få grepp om det först (kanske lägga till en tredje temperatur också). Har inte hunnit med det så mycket än. Brygger 70% presskanna i dagsläget, för att det är smidigare på jobbet.
 

Jonken

Well-known member
Det hamnar visserligen utanför men skulle man kunna göra detsamma med espresso? Alltså om man löser det tekniskt med en kallare preinfusion?
Gjorde ett försök med Flair 58, som har en ventil så att man kan fylla på vatten (tyvärr behöver man lyfta spaken så att trycket släpps ut).

Fyllde lika många gram 60-gradigt vatten som dosen och pressade ner. Om jag testar igen ska jag kanske sikta på 1,5x dosen för det räckte inte riktigt. Det var inte så smidigt som jag hoppats på att släppa upp trycket eftersom det fanns komprimerad luft i kammaren.

Har testat lite att brygga med svalt vatten och vet från det att den uppvärmda kammaren faktiskt kan värma på vattnet man häller i en hel del, gissade att jag skulle hamna närmare 70 i alla fall. Fyllde på med kokande vatten, men jag undrar om kammaren förlorade en del värme. Jag har inget bra sätt att mäta det på, men utgår från att skottet totalt bryggdes minst 6 grader svalare. Smaken påminde lite om när man brygger med kallvatten, blir ofta lite brödigt, man kan nog räkna med ganska låg extraktion.

Summa summarum tror jag att det är svårt att improvisera det här på något bra sätt för oss som saknar de tjusigaste maskinerna. Jag har haft bättre lycka med att brygga hela skottet med ovanligt låg temperatur, dvs. så lite som 50 grader. Det kan fungera bättre än man tror. Tone Swiss demonstrerade sin nya maskin på HOST Milano med att brygga i 37 grader.
 

Dirfors

Member
Testade detta för ett par veckor sedan och har endast kört med det sedan dess. V60, kör vattnet till 60°, blommar, sedan häller jag på resten när det har kokat upp (oftast runt 1,5-2 min). Har upplevt mycket mer komplexitet i kopparna med de bönorna jag har testat hittills. Kommer garanterat att fortsätta.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp