Inspirerad av kommande Nucleus Paragon - som går ut på att bevara flyktiga ämnen genom att snabbt kyla ner den första andelen av filterkaffe - har jag försökt åstadkomma samma sak med några enkla vattenfyllda metallbollar (avsedda för att kyla dryck utan spädning).
Jag var ganska skeptisk först över det Nucleus hävdar, men uppenbarligen finns det viss forskning bakom och efter att ha provat själv ett tag är jag övertygad om att det faktiskt gör stor skillnad för smaken. Om ni råkar ha whiskeystenar eller kylblock av något slag hemma kan jag starkt rekommendera att testa, enklast är ju att bara ha i lagom mängd direkt i kannan så att kaffet kyls till önskad temperatur (jag har kört med ljusrostade bönor och ~45 grader)
Ska nämna att det inte alltid har blivit godare av att kyla kaffet jämfört med att bara vänta på att det ska svalna - man behåller kanske mer i koppen men det behöver inte nödvändigtvis vara önskade ämnen.
Jag var ganska skeptisk först över det Nucleus hävdar, men uppenbarligen finns det viss forskning bakom och efter att ha provat själv ett tag är jag övertygad om att det faktiskt gör stor skillnad för smaken. Om ni råkar ha whiskeystenar eller kylblock av något slag hemma kan jag starkt rekommendera att testa, enklast är ju att bara ha i lagom mängd direkt i kannan så att kaffet kyls till önskad temperatur (jag har kört med ljusrostade bönor och ~45 grader)
Ska nämna att det inte alltid har blivit godare av att kyla kaffet jämfört med att bara vänta på att det ska svalna - man behåller kanske mer i koppen men det behöver inte nödvändigtvis vara önskade ämnen.