Kyla kaffe för att bevara smakämnen


Jonken

Well-known member
Inspirerad av kommande Nucleus Paragon - som går ut på att bevara flyktiga ämnen genom att snabbt kyla ner den första andelen av filterkaffe - har jag försökt åstadkomma samma sak med några enkla vattenfyllda metallbollar (avsedda för att kyla dryck utan spädning).

Jag var ganska skeptisk först över det Nucleus hävdar, men uppenbarligen finns det viss forskning bakom och efter att ha provat själv ett tag är jag övertygad om att det faktiskt gör stor skillnad för smaken. Om ni råkar ha whiskeystenar eller kylblock av något slag hemma kan jag starkt rekommendera att testa, enklast är ju att bara ha i lagom mängd direkt i kannan så att kaffet kyls till önskad temperatur (jag har kört med ljusrostade bönor och ~45 grader)

Ska nämna att det inte alltid har blivit godare av att kyla kaffet jämfört med att bara vänta på att det ska svalna - man behåller kanske mer i koppen men det behöver inte nödvändigtvis vara önskade ämnen.
 

svartvest

Well-known member
Jag funderade på samma sak, utifrån ibrik. Nedkylning efter bryggning, dock inte för mycket. Hade även en tanke att det skall ske över en räfflad yta som fångar upp kaffesumpen. Eller ett större filter med bra filtering, men ändå bra genomströmning.
 

Jonken

Well-known member
Ja, tror att man har tillämpat det här för espresso redan så det lär fungera för ibrik med. Risken är väl kanske att sumpen inte hinner lägga sig på botten innan det blir för kallt bara. Kyla kan påskynda sedimentering i och för sig - så t.ex. att låta kaffet mellanlanda i en annan ibrik ställd i vattenbad kanske kan vara en idé.
 

Forumstatistik

Trådar
14,100
Inlägg
151,241
Medlemmar
18,892
Senaste medlemmen
Vispen74
Topp