Kyla kaffe för att bevara smakämnen

Jonken

Well-known member
Inspirerad av kommande Nucleus Paragon - som går ut på att bevara flyktiga ämnen genom att snabbt kyla ner den första andelen av filterkaffe - har jag försökt åstadkomma samma sak med några enkla vattenfyllda metallbollar (avsedda för att kyla dryck utan spädning).

Jag var ganska skeptisk först över det Nucleus hävdar, men uppenbarligen finns det viss forskning bakom och efter att ha provat själv ett tag är jag övertygad om att det faktiskt gör stor skillnad för smaken. Om ni råkar ha whiskeystenar eller kylblock av något slag hemma kan jag starkt rekommendera att testa, enklast är ju att bara ha i lagom mängd direkt i kannan så att kaffet kyls till önskad temperatur (jag har kört med ljusrostade bönor och ~45 grader)

Ska nämna att det inte alltid har blivit godare av att kyla kaffet jämfört med att bara vänta på att det ska svalna - man behåller kanske mer i koppen men det behöver inte nödvändigtvis vara önskade ämnen.
 

svartvest

Well-known member
Jag funderade på samma sak, utifrån ibrik. Nedkylning efter bryggning, dock inte för mycket. Hade även en tanke att det skall ske över en räfflad yta som fångar upp kaffesumpen. Eller ett större filter med bra filtering, men ändå bra genomströmning.
 

Jonken

Well-known member
Ja, tror att man har tillämpat det här för espresso redan så det lär fungera för ibrik med. Risken är väl kanske att sumpen inte hinner lägga sig på botten innan det blir för kallt bara. Kyla kan påskynda sedimentering i och för sig - så t.ex. att låta kaffet mellanlanda i en annan ibrik ställd i vattenbad kanske kan vara en idé.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Är det några andra som har provat att kyla sin espresso eller sitt bryggkaffe på detta sätt?

Jag såg nu senast i World Barista Championship att årets vinnare Boram Um, från Brasilien, kylde sin espresso. Tekniken kallade han Rapid Chilling. Bland annat säger han att det ger en minnesvärd textur som bekskrivs som "silky".

1688839307788.png


Liknande teknik användes redan 2021 i finalen av Hugh Kelly från Australien (World Barista Champion 2017)
En text om tekniken finns här: https://perfectdailygrind.com/2022/06/exploring-extract-chilling-in-coffee/


Ett sidospår är att Nucleus Coffee Tools som har tagit fram utrustning för Rapid Chilling nu har hävdar att de också har pantenterat metoden att kyla kaffe...


 

Jonken

Well-known member
Screenshot_2023-07-08-10-40-41-534_com.instagram.android.jpg

Gav upp med att försöka kyla både espresso och bryggkaffe eftersom det verkar som att man behöver finjustera specifikt för den metoden, men jag orkar i alla fall inte alltid ha en kylboll redo.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp