Kasuyas "hybrid"-metod

Jonken

Well-known member
Ännu en metod från Tetsu Kasuya. Han publicerade en onödigt lång video om den i februari men för att sammanfatta har han bryggt såhär i en Hario Switch:

20g bönor malda runt 20 klick med en Comandante C40
Börjar med ventilen öppen.
00:00 -> 60ml @90C
00:30 -> 120ml @90C
01:15 stänger ventilen och fyller upp till 280ml med 70-gradigt vatten.
01:45 öppnar ventilen
Total bryggtid under 3 minuter.

Jag antar att hybrid avser att det delvis handlar om immersion, men jag har skippat det steget och fyller bara på med vatten vid 01:45 istället i en vanlig V60. Justerar mängd fritt, men jag tror att det är bra att behålla en ratio på 1:14 eftersom extraktionen blir något lägre. Jag använder ungefär samma malning som vanligt. Följer inte bryggtid slaviskt.

Resultaten har i alla fall varit intressanta. Ganska stor skillnad mot hur samma bönor smakar vid högre bryggtemperatur. Jag har upplevt kaffet som mer aromatiskt, med mer eftersmak. Det här är den första av Kasuyas metoder som jag överlag är positiv till.
 

nept

Well-known member
Tycker själv att det verkar mest som en gimmick för att sälja Switch. Men att låta det dra funkar ju bra i andra metoder så det kanske går att emulera med en aeropress eller en clever dripper eller vad man nu har
 

Jonken

Well-known member
Precis, man kan använda clever dripper istället om man vill (mer dödutrymme i dock). Aeropress blir inte riktigt samma grej, men jag har ju alltså använt en helt vanlig V60 utan ventil. Extra rolig metod för bönor som redan är funky, Gringo Gedeb Carbonic smakade i stort sett som öl enligt receptet ovan. Verkar som att man slipper adstringensen som annars ofta dominerar den sortens process.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp