Hej!
Jag fick en airfryer från Clas Olson (den enklaste versionen de säljer, tror den kostar typ 500 kronor) av min syster i julklapp, och förutom att vara duktig på att laga saker som fiskpinnar och köttbullar utan tillagt fett så kom jag på att den förmodligen borde kunna rosta kaffebönor.
Jag tänker inte beskriva hela processen, men väldigt förenklat fyllde jag den med kanske 120g råkaffe, ställde den på en bordstablett i tyg för att kunna glida runt på spisen (som är en stor glasskiva) under köksfläkten och körde på 200 grader i cirka 10-12 minuter.
Jag ställde den på en tablett så att jag kan dra runt den för att skaka om bönorna typ var 10:e sekund utan att öppna airfryern och förlora värme.
Resultatet blev förvånansvärt jämnt och processen var imponerande enkel. Det mesta av silverskinnet blåste ut på baksidan när jag "skakade om" maskinen, så till skillnad från när jag körde i gjurjärnspanna på induktionsspis tidigare blev det inte jättevarmt och började ryka.
Smaken blev bra om än lite svag, men det var bönor från våren 2020 när covid kom, så jag tror att det har mer med det att göra. First crack var också väldigt tyst, kanske också pga gamla bönor?
Tog en bild på resultatet. Det var verkligen otroligt bra med tanke på att maskinen kostade kanske 500 kronor och att det inte började ryka eller något.
Kan uppdatera med vidare resultat när jag provar mer om det finns intresse
/Johannes
Jag fick en airfryer från Clas Olson (den enklaste versionen de säljer, tror den kostar typ 500 kronor) av min syster i julklapp, och förutom att vara duktig på att laga saker som fiskpinnar och köttbullar utan tillagt fett så kom jag på att den förmodligen borde kunna rosta kaffebönor.
Jag tänker inte beskriva hela processen, men väldigt förenklat fyllde jag den med kanske 120g råkaffe, ställde den på en bordstablett i tyg för att kunna glida runt på spisen (som är en stor glasskiva) under köksfläkten och körde på 200 grader i cirka 10-12 minuter.
Jag ställde den på en tablett så att jag kan dra runt den för att skaka om bönorna typ var 10:e sekund utan att öppna airfryern och förlora värme.
Resultatet blev förvånansvärt jämnt och processen var imponerande enkel. Det mesta av silverskinnet blåste ut på baksidan när jag "skakade om" maskinen, så till skillnad från när jag körde i gjurjärnspanna på induktionsspis tidigare blev det inte jättevarmt och började ryka.
Smaken blev bra om än lite svag, men det var bönor från våren 2020 när covid kom, så jag tror att det har mer med det att göra. First crack var också väldigt tyst, kanske också pga gamla bönor?
Tog en bild på resultatet. Det var verkligen otroligt bra med tanke på att maskinen kostade kanske 500 kronor och att det inte började ryka eller något.
Kan uppdatera med vidare resultat när jag provar mer om det finns intresse
/Johannes