Rancilio Rocky doser och erfarenheter.

Eldehage

Member
Hej.
Jag är väldigt ny inom espresso världen. Mina tidigare erfarenheter när det kommer till kaffebryggning har varit desto större med allt ifrån MokaPot till kokkaffe ute i skogen, Aeropress och V60. Har en Wilfa Svart som vardagskvarn och en Timemore C2 till utomhusbruk.

Men i onsdags köpte jag med en Rancilio Silvia och en Rancilio Rocky Doser (begagnat på Blocket)
Har moddat kvarnen genom att ta bort själva doseringen så den nu maler ner i en kopp.

Nu till min fråga. Kan en Rancilio Rocky mala tillräckligt fint för att få shoots som ligger mellan 25-35 sekunder för 35 gram?

Jag är väldigt medveten om att man teknik att förbereda pucken inte är den bästa efter bara ett 40 tal shoots. Men jag är nu nere på den finaste malningsgraden precis innan skivorna tar emot och kaffet kommer fram efter 3 sekunder och jag har 30gram efter 12-15 sekunder.

För säkerhetsskull har jag beställt nya skivor till kvarnen och ett nytt duschhuvud samt packning till maskinen. Har även beställt ett naket portafilter, distributionspuck och distributionsnålar (glömt bort vad de heter men ni förstår säkert).

Såg även något tips igår på nätet att man kan tejpa gängorna vid skivorna med något varv teflontejp för bättre stabilitet.

Vad är era erfarenheter med en Rancilio Rocky?


Mvh Anders Eldehage
 
Senast ändrad:

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Rancilio Rocky ska absolut klara av att mala tillräckligt fint för espresso. Den ska kunna mala så fint att det tar totalstopp vid bryggning.

Vad använder du för kaffebönor? Färska bönor ger ett bättre motstånd än gamla. Det är oftast svårare (rinner snabbare) att brygga med gamla bönor.

I början hade jag mycket problem med kanaler i pucken med min Silvia. Även senare då jag tycker att maskinen är ganska svårt att brygga med. Speciellt med kvarnen Rocky som klumpar mycket. Där kommer WDT-nålarna att hjälpa.

Men är det varken bönorna eller distributionen så kan det vara något med kvarnen.
 

Jonken

Well-known member
Du skrev inte vad du använder för filterkorg och hur många gram bönor. Men ja, Rocky borde kunna mala fint nog även med lite taskiga bönor.

Om du inte har gjort rent skivorna och i malkammaren är det en bra idé. Visst kan teflontejp hjälpa lite och sen kan du kontrollera att skivorna är räta såhär:
(ska egentligen inte vara ett måste, men är de ovanligt skeva kan det vara problemet)

Finns ett roligt mod om du vill försöka få ut så mycket som möjligt:
 

Eldehage

Member
Rancilio Rocky ska absolut klara av att mala tillräckligt fint för espresso. Den ska kunna mala så fint att det tar totalstopp vid bryggning.

Vad använder du för kaffebönor? Färska bönor ger ett bättre motstånd än gamla. Det är oftast svårare (rinner snabbare) att brygga med gamla bönor.

I början hade jag mycket problem med kanaler i pucken med min Silvia. Även senare då jag tycker att maskinen är ganska svårt att brygga med. Speciellt med kvarnen Rocky som klumpar mycket. Där kommer WDT-nålarna att hjälpa.

Men är det varken bönorna eller distributionen så kan det vara något med kvarnen.
WDT-nålar, tack så mycket👍

Just nu kör jag med några bönor ifrån Lidl av märket Bellarom. Utgångsdatum är juli nästa år så jag tänker att de rostade iaf inom de senaste två till tre månaderna. Jag är medveten om att de inte är de bästa bönorna (eller kanske inte ens bra) men jag ville inte gå igenom massa specialkaffe ifrån Lykke eller Hälla Kafferosteri för att lära mig tampa rakt. Men kanske måste gå över till dem iaf.
 

Eldehage

Member
Rancilio Rocky ska absolut klara av att mala tillräckligt fint för espresso. Den ska kunna mala så fint att det tar totalstopp vid bryggning.

Vad använder du för kaffebönor? Färska bönor ger ett bättre motstånd än gamla. Det är oftast svårare (rinner snabbare) att brygga med gamla bönor.

I början hade jag mycket problem med kanaler i pucken med min Silvia. Även senare då jag tycker att maskinen är ganska svårt att brygga med. Speciellt med kvarnen Rocky som klumpar mycket. Där kommer WDT-nålarna att hjälpa.

Men är det varken bönorna eller distributionen så kan det vara något med kvarnen.
WDT-nålar, tack så mycket👍

Just nu kör jag med några bönor ifrån Lidl jag märket Bellarom. Utgångsdatum är juli nästa år så jag tänker att de rostade iaf inom de senaste två till tre månaderna.Jag är medveten om att de inte är de bästa bönorna (eller kanske inte ens bra) men jag ville inte gå igenom massa specialkaffe ifrån Lykke eller Hälla Kafferosteri för att lära mig tampa rakt. Men kanske måste gå över till dem iaf.
Du skrev inte vad du använder för filterkorg och hur många gram bönor. Men ja, Rocky borde kunna mala fint nog även med lite taskiga bönor.

Om du inte har gjort rent skivorna och i malkammaren är det en bra idé. Visst kan teflontejp hjälpa lite och sen kan du kontrollera att skivorna är räta såhär:
(ska egentligen inte vara ett måste, men är de ovanligt skeva kan det vara problemet)

Finns ett roligt mod om du vill försöka få ut så mycket som möjligt:
Jag använder 17,5 gram i en korg som jag inte vet modellen av. Men har beställt ett IMS Competiton filter 16-20 gram.

Ska ta och skruva göra rent den ordentligt idag.

Tack för tipset med stället.👍
 

Jonken

Well-known member
Mina erfarenheter av Bellarom är att de är bedrövligt dåliga, så du vinner mycket på att byta till något annat. Du har väl Björklunds lokalt också, med rimliga priser. Annars är två populära budgetval Garants ekologiska espresso och Musetti rossa (för den som gillar robusta). Finns på Willys och Hemköp.
 

Jonken

Well-known member
Det är inget problem i sig om pucken är blöt. Vill du undvika det för att det ska vara lättare att slå ur pucken kan du mala lite grövre och dosera mer, eller bara låta handtaget sitta kvar en stund i maskinen.
 

Eldehage

Member
Jag fortsätter på min tråd.
Fick idag de nya skivorna till kvarnen. Tyvärr så har de legat med de vassa sidorna mot varandra under frakten och då legat och slagits mot varandra (dåligt packat).
Jag har skrivit till leverantören, men tänker inte gå ut än med vilka de är då de iaf ska få en chans att svara.

Men min fråga är om jag överkänslig? Å andra sidan känns det inte så bra att installera nya skivor som är skadade. Eller gör det inget alls att de är skadade?
 

Bilagor

  • 20220914_202019.jpg
    20220914_202019.jpg
    1.1 MB · Visningar: 6

Eldehage

Member
Här är några fler bilder.
 

Bilagor

  • 20220914_203138.jpg
    20220914_203138.jpg
    809.9 KB · Visningar: 9
  • 20220914_203114.jpg
    20220914_203114.jpg
    959.9 KB · Visningar: 8
  • 20220914_203108.jpg
    20220914_203108.jpg
    1.1 MB · Visningar: 7
  • 20220914_203100.jpg
    20220914_203100.jpg
    1,013.5 KB · Visningar: 9

Jonken

Well-known member
Det är härdat stål trots allt, ska till ganska rejält dålig packning för att de ska skadas under transport. Tyvärr är det inte ovanligt att det ser ut sådär med helt nya skivor och det brukar vara tillverkningsprocessen som fallerat. Som jag har förstått det är själva härdningen en felkälla i sig.

Jag hoppas att de känns vassa i övrigt? Det kan ta några kilo bönor att nöta in nya skivor så att de presterar som bäst.

Till andra kvarnar finns det rejält mycket dyrare skivor att köpa, som ser bättre ut från fabrik. Men då pratar vi om några tusen kronor paret (det finns t.o.m. så dyra koniska malverk som ofta ser ut som dina)
 

Eldehage

Member
Tack för svar.
Då tar jag och installerar de här i kvarnen. Mina smaklökar känner iaf inte någon skillnad, var mer vetskapen att installera något som inte är bra som känna dåligt.

I övrigt så är de vassa.👍 De gamla var rätt så slöa så det kommer bli skillnad.
 

Jonken

Well-known member
Låter bra. Nya/oslitna skivor bör kunna rispa en nagel utan problem. Vill man går det att delvis polera skivor såhär:

 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,671
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp