Problem med Gaggia Classic Pro - vatten åt alla håll

Jonken

Well-known member
Det låter som en konstig förklaring, om det inte var kalk runt själva bryggpackningen - eller tja, det är möjligt att ha läckage från t.ex. kokaren och att det droppar ner genom springor i plåten (men det är ytterst ovanligt).

Var bara försiktig om du har tänkt avkalka mer regelbundet nu - kokaren är i aluminium och ganska känslig för sura lösningar. Det finns specialmedel att köpa men personligen gillar jag ättiksprit 50/50 med vatten som är effektivt och relativt skonsamt. Nackdelen är att man behöver skölja igenom rikligt med vatten för att bli av med bismak och doft. Lämna inte medlet i för länge, runt 20 minuter räcker.
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Det låter som en konstig förklaring, om det inte var kalk runt själva bryggpackningen - eller tja, det är möjligt att ha läckage från t.ex. kokaren och att det droppar ner genom springor i plåten (men det är ytterst ovanligt).

Var bara försiktig om du har tänkt avkalka mer regelbundet nu - kokaren är i aluminium och ganska känslig för sura lösningar. Det finns specialmedel att köpa men personligen gillar jag ättiksprit 50/50 med vatten som är effektivt och relativt skonsamt. Nackdelen är att man behöver skölja igenom rikligt med vatten för att bli av med bismak och doft. Lämna inte medlet i för länge, runt 20 minuter räcker.
Nån gång om året rekommenderade de? Det stod bara kalk som förklaring men kan fråga mer när jag hämtar maskinen, kanske var det inte bara det som var problemet.
 

Jonken

Well-known member
En del firar avkalkningsfest :) annars om man använder vattenkokare syns det ju när den börjar ändra färg. Använder man espressomaskinen lika mycket är det antagligen lite värre inuti den på grund av högre temperatur och ökad koncentration i samband med ångning.
 

basiecally

Well-known member
Vill du byta delar själv framöver så kan jag rekommendera en portafilterpackning i silikongummi och eventuellt i samma veva byta till ett nytt spridarfilter. Silikongummit åldras lite långsammare.
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Jaha då skulle jag köra igång här hemma men inget kommer ut alls. Provar ta ut portafiltret och trycker på knappen men det låter för jävligt och rinner inte, bara några droppar kommer ur det där spridarfiltret som var utbytt. Butiken har stängt t.om måndag, har nån en aning om vad som kan ha skett och om man kan göra nått eller bara vänta till måndag och kontakta dem igen..
 

Jonken

Well-known member
Se till att det verkligen går att spola igenom också - då kan du skruva bort spridarfilter och dess hållare och se om det går att pumpa genom gruppen.
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Se till att det verkligen går att spola igenom också - då kan du skruva bort spridarfilter och dess hållare och se om det går att pumpa genom gruppen.

Jag vred nu på ångvredet, sen tryckte jag på knappen för bryggning, kom inget ur ångvredet. Vet inte om det ska göra det annars? Tror inte jag provat. Brukar trycka på knappen för ånga, sen vrider jag, vrider tillbaka, stänger knappen.
 

Jonken

Well-known member
Ja det ska komma vatten ur ångröret. När du skummade var det sannolikt med gammalt vatten. Bakläxa för butiken, nu lär det mycket riktigt vara kalk som sätter igen.
 

Alexhed

Member
Jaha då skulle jag köra igång här hemma men inget kommer ut alls. Provar ta ut portafiltret och trycker på knappen men det låter för jävligt och rinner inte, bara några droppar kommer ur det där spridarfiltret som var utbytt. Butiken har stängt t.om måndag, har nån en aning om vad som kan ha skett och om man kan göra nått eller bara vänta till måndag och kontakta dem igen..
Det är inte så lätt att knappen för ånga är påslagen samtidigt som du försöker trycka på knappen för bryggning? (Gör jag det på min classic så får jag ej vatten genom brygghuvudet nämligen, måste slå av ångknappen först).
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Vet inte vad problemet var men nu funkar det. De provade i butiken igen och det funkade och hemma med. De trodde att slangarna in i vattenlådan kanske hade böjt sig när jag provade hemma eller t.om hamnat på sidan. Jag är osäker men huvudsaken att det funkar nu! :)
 

Jonken

Well-known member
Det finns mer man kan göra:

PID är den mest intressanta uppgraderingen, då slipper man tempsurfa - men man börjar närma sig gränsen för vad den klarar av, tror inte att den klarar att hålla vald temperatur hela skottet, men i alla fall närmare.
 

Jonken

Well-known member
Det ska nämnas att lite temperaturförlust inte nödvändigtvis behöver vara dåligt, speciellt mot slutet av skottet.

Jag har haft en MiniGaggia, som är extremt stabil, men jag kan inte påstå att jag märkte så stor skillnad.
 

Wilderwein

Well-known member
Det ska nämnas att lite temperaturförlust inte nödvändigtvis behöver vara dåligt, speciellt mot slutet av skottet.

Jag har haft en MiniGaggia, som är extremt stabil, men jag kan inte påstå att jag märkte så stor skillnad.
Problemet med e61 är ju att den varierar mycket i temp beroende på flödet av vattnet. Därför är det lite extra knivigt att sätta tempen rätt när man kör pressure profile.
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Hej igen, om jag ska skapa ny tråd istället får nån hojta till. Mitt ångvrede har inget tryck längre och kan således inte skumma mjölk. Är det en descaling som behövs tro? Att göra espresso funkar som innan.

Har även en Nespresso Aerocino 4 till sambon som föredrar extremt fluffigt skum, den har också slutat i dagarna. Den värmer mjölken, den blinkar korrekt och snurrar inuti men det blir inte skum. När jag googlar lite så verkar de flesta lösningar vara när maskinen är död, men den är inte död, den bara skummar inte korrekt. Nån som har nån aning om vad man kan göra? Har städat den men inget mer.

Cheers!
 
Topp