Problem med Gaggia Classic Pro - vatten åt alla håll


Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Hej, fick idag ett problem med maskinen. Har sedan starten inte kunnat dra åt portafiltret så det står rakt ut men efter att ha googlat lite så ska det oftast släppa med tiden osv. Det har ju ändå funkat bra så.

Idag däremot när jag trycker på knappen så börjar det rinna ner i koppen men sen sprutar det ut på sidorna av portafiltret med så det blir nersprutat överallt. Provade 4 shots på raken och försökte dra åt så hårt jag vågar så tror inte att det är det? Provade fylla mindre och fylla mer men same same.

Har nån en aning om vad som sker??
 

Bilagor

  • IMG_0519.MOV
    8.2 MB · Visningar: 1

Jonken

Well-known member
Aj, så ska det inte vara. Ganska säker på att den bara inte sluter tätt mot packningen. Så länge den sitter som den ska borde det bara vara att dra åt hårdare, helst vill man ha handtaget så nära "klockan 6" som det går. Det finns silikonpackningar som är lite mjukare och kan vara lättare att jobba med, men det ska först vara aktuellt om ett halvår eller så när packningen du har nu börjar bli gammal. Silikonpackningar kostar mer men håller längre.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Hur känns det när du sätter in portafiltret? Antagligen är det något knas med brygghuspackningen. Det kan ju även vara ett läckage från kokaren... som här:

Men tycker det mesta tyder på att det handlar om packningen. Speciellt när du tidigare har haft svårt att få filtret på plats.
 

Jonken

Well-known member
Man kan behöva dra åt såpass hårt att båda händerna krävs (en för att hålla i maskinen). Inte överdrivet såklart, men ändå så att chassit nästan flexar lite.
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Jag vet inte vad som hänt sen igår men idag funkar det igen. Det enda jag gjorde var att rengöra lite extra den delen på maskinen där kaffet kommer ut. Det v ar lättare att få till en kl 6 idag av nån anledning. Jag drog åt hårt (som jag brukar göra iofs) och det funkade helt enkelt. Efter 2 espresso satte jag tbx portafiltret som då max hamnade på en kl 7 typ. Så jag vette tusan asså!
 

Jonken

Well-known member
Jaha - du kanske hade fått sump på grupphuspackningen så att den inte kunde sluta tätt? Så lite som ~0,3mm kan definitivt göra skillnad.

Borstar av den här typen: https://www.kaffecompagniet.se/till...g/borste-for-bryggrupp-vinklad---svart-100137 är värdefullt. Om jag fortfarande hade en maskin som behövde borstas skulle jag tycka att det var värt att investera i en https://www.cremashop.se/sv/products/espazzola/group-head-cleaning-tool-2-3-58/10311 (observera att man kanske behöver böja ståltråden lite för att den ska passa Classic)
 

Jonken

Well-known member
Jag har visserligen aldrig haft det problemet. Hur ser det ut när du tampar? Se till att inte ha för mycket kaffe i korgen och att det inte ligger något på kanten som trycks mot packningen.
 

Mayhem

Well-known member
Man kan behöva dra åt såpass hårt att båda händerna krävs (en för att hålla i maskinen). Inte överdrivet såklart, men ändå så att chassit nästan flexar lite.
Även på min stora kommersiella dubbelkokare håller jag oftast emot maskinen med ena handen när jag drar åt filtret. Krävs nog två grupper för att inte behöva det, eller en väldigt mjuk packning som ändå kan sluta tätt…
 

basiecally

Well-known member
Läste ditt första inlägg igen och tänker mer och mer att det kan ha varit att din grupp-packning inte satt ordentligt från början. Då kan det rent av bli kontraintuitivt: den tätar bättre när man inte drar så hårt eftersom den deformeras mer när man drar åt.
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Hej igen. Det har funkat bra fram tills nu. Kört på olika kaffebönor och bytte idag till Lavazza - denna:
Då började det spruta igen när jag skulle göra en espresso. Rengjorde överallt, provade igen. Drog åt hårt. Samma sak. Provade tre gånger. Sen bytte jag till andra bönor som jag köpte i lösvikt i butiken och det funkade bättre men det droppade ändå ut lite vatten längs med sidorna när jag gjorde min shot. Provade byta malningsgrad på de första bönorna till mer grovmalet men samma sak.
Vad kan detta vara? Det började när jag bytte bönor men jag kör 18 g som alltid och tampar på samma sätt som alltid. Fattar inte..
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag skulle föreslå att mala grövre :) Det skulle kunna vara så att det nya kaffet var för fint malt så att vattnet inte kunde ta sig igenom. Då försöker istället vattnet ta sig vidare på andra sätt... och pressar sig igenom packningen och portafiltret.

När du provade med det nya kaffet, rann det ut något kaffe genom portafiltret? Eller kändes det som det tog stopp?
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Det kom ut lite kaffe men mest vatten från annat håll när jag provade med nya bönorna. Kan prova 17 g och mala grövre - men frågan är då, kan det vara så att alla bönor inte funkar med 18g?
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Provade nyss 17 g med bönorna lösvikt.
Fick ut en espresso men det sprutade ändå lite vatten på kanterna. Extraktionen gick på typ 11 sekunder för 36 g så den var snabb som tusan.
 

Jonken

Well-known member
Om du har på maskinen långa stunder kan det vara dags att byta gummipackningen vid det här laget. Den borde i och för sig inte läcka men kan bli lite styv så att man får svårare att låsa in portafiltret lika långt (man kan stå ut med en och samma i flera år om man vill, men det kostar inte mycket med en ny)
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Har hört att folk bytt ut saker som packningen och annat i den delen där man sätter portafiltret till bättre varianter. Vad ska jag köpa så gör jag det?

Update: Har lämnat in till en butik så de kan kika och fixa samt installera 9 bar mod. Återkommer med uppdatering.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
13,951
Inlägg
150,149
Medlemmar
18,730
Senaste medlemmen
Erik
Topp