Presskaffe

Lassekongo

www.gokaffe.se
Något annat som är till fördel med presskaffet är att när kaffet svalnat lite i koppen så kommer det allt som ofta fram mer intressanta smaker och nyanser.

Skriver under på det lupoo.

Har du något tips så att man kan hinna få morgonkaffet svalt utan att man måste vänta så man kommer för sent till jobbet? Gå upp tidigare är INTE ett alternativ...:lol:
 

Lars

Well-known member
Härligt att höra Lars! Vad har varit favoriten på pressfronten?

Håller med flera här om att J&N Kenya AA Gethumbwini. Jag har kört den samt Kiri och Kachongo, båda Kenya AA+ från Estate.

Jag tycker nog att Getumbwinin och Kachongo är lika bra fast på olika sätt. Kan inte säga vilken av dem som är favoriten. Det beror lite på vilket humör jag är på. Båda är i vilket fall som helst riktigt, riktigt bra!
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
KAN vara ett alternativ faktiskt. Har precis bara börjat labba med den. Men av det jag hittills smakat måste jag säja att den gör kaffet väldigt mjukt och milt. Nåja, presskaffe var ju tråden även om aeropress är press så kanske detta passar att uveckla mer i aeropresstråden...
 

lupoo

Well-known member
Har du något tips så att man kan hinna få morgonkaffet svalt utan att man måste vänta så man kommer för sent till jobbet? Gå upp tidigare är INTE ett alternativ...:lol:
Nää hemma finns inte någon tid för kaffemeck på morgonen, tidsschemat brukar falla ihop som ett korthus ändå:blush:.

Jag fixar morgonkaffet på jobbet och har därmed även lyckats få några kollegor intesserade av vad riktigt kaffe kan vara. Och som sagt, sedan åker koppen med ett tag för att förlänga njutningen.
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Jag kör iskaffevarianten...
Som sista punkt på kvällen gör jag en dubbel espresso i en lite glasburk. Ev bygger jag på till en Americano med hetvatten. Sedan lite mjölk och på med locket. In i kylskåpet - eller så här års ut på farstugolvet så att jag inte glömmer den på vägen ut på morgonen.
Smakar bra i bilen.:nowink:
 

Hawthorne

Well-known member
Nu har jag testat min första omgång press, och tänkte ta lite hjälp med felsökning så jag slipper slösa på kaffe i onödan :)
Kaffet kändes strävt och gav nästan en liten känsla av beläggning på tänderna. Det jag spontant tänkte var att det inte var tillräckligt grovt malet utan att mycket smått är kvar i vätskan. Resterna i kannan var som en smet, om det är till någon hjälp.
Ett annat alternativ som jag ser det är att det var för mycket kaffe i förhållande till vätska.
Vad tror ni?
 

GLC

Well-known member
Är lite fast i det jag med Hawthorne. Tycker jag får med lite för mycket sump i kaffet. Detta bör ju vara kaffedamm och således behöver det inte vara för fint eller grovt malet, kanske är något annat fel.

Hoppas någon kan räta ut våra frågetecken.
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Angående partiklar i kaffet är min erfarenhet att kokmalet ger mer sump i koppen än bryggmalet. Min teori är att oavsett kvalitet på kvarn blir det allid en viss mängd "fines" dvs pyttesmå kaffekorn efter malning. Dessa kan bestå av "vanligt" kaffe som bara gnuggats lite extra mot andra partiklar eller ev kristaller och mineraler från jorden. Spetor i cellullosan, dvs stenhårda bitar i bönans fiberväggar (missbildningar tex) krossas också lite mer dramatiskt än resten av bönan...
För att återvända till vad jag skulle säga...
Grovta malet kaffe tillåter dessa "fines" att passera mellan kaffekornen. Mer finmalet kaffe bildar i sig en filterbädd när det sedimenterar ihop / pressas.
Mal således finare inte grövre!
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Helt fritt från småpartiklar blir det naturligtvis inte, för då måste man använda papperfilter eller motsvarande. Jag brukar efter jag pressat kannan låta den stå några minuter så att partiklarna får sjunka ned. Därefter häller jag i kaffet i koppen, kanske inte försiktigt men definitivt inte våldsamt, och låter det stå en liten stund ytterligare innan jag börjar dricka. Kaffet har då kallnat lite samt partiklarna sjunkit mot botten. Jag har dock inte labbat något med malningsgrad i avseendet mindre partiklar i kaffet, dock maler jag finare än bryggmalet då jag tycker det plockar fram smakerna "bättre". Det är dock inte så finmalet att det blir i smet i botten på kannan, mer grötliknande...
 

Hawthorne

Well-known member
Gröt är väl kanske ett bättre ord för det ja...
En viss del av sump är jag beredd att acceptera, men här var det verkligen tjockt och tänderna blev alldeles sträva.
Lunchkaffet får bli en presskanna, men lite finare malet än igår plus att det får stå lite grann.
Fasen vad roligt sånt här är egentligen :)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Det kanske kan variera mellan olika fabrikat på presskannor också. Jag har några av Bodums varianter. IKEA har ju en mer prisvärd men jag har inte testat den ifall den är bättre eller sämre på att släppa igenom partiklar jämfört med Bodumpresskannorna...
 

GLC

Well-known member
Malde rejält finare idag än tidigare till min presskanna. Blev minimalt med sump, bara sista skvätten hade lite sump i sig.

Mycket trevligt att få till bra presskaffe! Jag har en Bodum Chambord för de som undrar... :coffee:
 

Hawthorne

Well-known member
Malde också finare igår när jag testade mig fram. Det blev betydligt bättre, och jag tror till och med att jag kan gå ännu finare.
Det enda tråkiga var att jag itne alls fick fram kaffets smaker. Gjorde en Harrar som jag mycket väl vet hur den ska smaka, men det gjorde den inte alls. Fast med finare malning kanske mer smak kommer fram också? Och så rätt dosering, rätt vattentemperatur....
 

GuruX

Well-known member
Skriver under på det lupoo.

Har du något tips så att man kan hinna få morgonkaffet svalt utan att man måste vänta så man kommer för sent till jobbet? Gå upp tidigare är INTE ett alternativ...:lol:

Vad sägs om att ställa koppen i kylen eller frysen kvällen innan? Det borde väl göra ganska bra skillnad.


En annan sak. Varierar exktraktionstiden med mängden kaffe? Till frulle blir det inte en hel kanna, utan en halv (0,5 liter). Bör jag ha kortare tid då innan jag pressar? Kör oftast på fyra minuter nu.
 

pab

Member
har en åtta koppars presskanna. Vad säger ni? ska man alltid göra en full kanna eller smakar det lika bra vid en halv? Hur länge ska man vänta innan man pressar vid en halv kanna?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Är det inte tre minuter som är "standard"? ... eller är jag förvirrad?:unsure:

Eller är det olika tider för halv/hel kanna? Det borde väl inte spela någon roll (så länge man har samma kaffemängd i förhållande till vattenmängd). Givetvis ändras tiden i förhållande till vad man föredrar (starkare kaffe eller inte), men tre minuter sitter i bakhuvudet av någon anledning...
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp