Min morgonkopp, beskriver din känsla och vad som gjorde starten på denna dag så bra.

pojoel

Well-known member
När? 06:45
Espressomaskin? Silvia V2/3, pid på 112.
Vad? 7 g One Drop Espresso + 8 g Musetti ur svarta påsen, malt i Lelit PL043 MM.
Extraktionstid? 1 + 28
Resultat? dubbel caffé macchiato-aktigt (alltså En dubbel espresso + en enkel varm mjölk)
Övrigt/reflektion? Det här blev ett slattfenomen. Lite som att någon som är van att slafsa i sig mjölkchoklad får en bit 70% choklad att bita i. Jädrans gott! Måste göra mig en ren högtempsmusetti när jag kommer hem, för att kolla.

Edit:
Gjorde så. 15 g Musetti (ur möörkt brun, inte svart, påse) med pidden på 112.
Mjuk-kärvt liksom. Betydligt trevligare än när jag körde på 107. Då tyckte jag det blev lite slicka på batteri-känsla. Metallsurt.
Man ska tydligen vara brutalare i sitt umgänge med robustablandningar. Eller va?
 
Senast ändrad:

Light Head

Well-known member
När? 07:50
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? J&N Isola, ca 15g
Extraktionstid? 16 sekunder
Resultat? Americano på dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Lite bättre än gårdagens, som jag körde på både mer kaffe och längre extraktionstid. Har haft lite småstrul med resultatet och fått en del tips och tankar från forumet, kanske är kaffet lite för finmalet?! Nu tampade jag betydligt lösare och det verkar ha haft en positiv effekt även det.
 

Light Head

Well-known member
När? 08.40
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? Molinari Oro, 19g
Extraktionstid? 20 sek
Resultat? dubbel espresso, 6cl
Övrigt/reflektion? Med den nyinköpta kvarnen har de senaste 3 skotten resulterat i riktigt god espresso. En viktig lärdom har de senaste dagarna givit mig. Malningsgraden kan vara helt avgörande om det blir bra eller katastrof. Sedan kan det som är bra även bli bättre och t.o.m. grymt bra. Men just "katastrof" är inte kul! Kaffet? Köpte en hyfsat billig böna på ICA för att blidka min känsla för ekonomi (snålhet alltså..), men måste ändå påstå att resultatet är väl godkänt! Förmodligen är det mycket tack vare att jag kör helt nymalet som jag upplever även ett enklare kaffe som så här gott?!
 

Light Head

Well-known member
När? 2012-12-16 kl10.30
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? Molinari Oro, 19g
Extraktionstid? 25 sek
Resultat? dubbel espresso, 6cl
Övrigt/reflektion? Nymalet är godast! Att man kan pressa fram så mycket smak.
 

Light Head

Well-known member
När? 2012-12-16 kl 08.20
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? 19g La Bomba malt i Eureka Mignon
Extraktionstid? 25 sekunder
Resultat? dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Skulle behöva minska på malningen något eller kanske tampar jag för hårt? Det blev rätt exakt 3cl på 25 sekunder. Smakade gott och rätt intensivt, men tror det blir bättre med antingen lösar tampning eller grövre korn. Det gav i vilket fall mersmak. :)
 

Light Head

Well-known member
När? 07:50
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? Kaffemaskinens Visconti, ca 16g
Extraktionstid? 20 sekunder
Resultat? Dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Köpte 100g för att testa Kaffemaskinen's "egna" kaffe, Visconti. Visade sig vara riktigt bra! Något ljusare rostning men mycket smak! Testade samma kaffe i butiken i en Jura J7, hyfsad smak men det kändes som att det behövdes lite mer power i smakerna, vilket blev resultatet i min Silvia. Kan rekommenderas! Snälla smaker, inga svåra grejer och en fin crema.
 

gabriel b

Well-known member
När? 2013-01-21 kl 09:45
Espressomaskin? Dolce Gusto "Pingvinen"
Vad? Dolce Gusto Espresso Intenso
Extraktionstid? 9-10 sek
Resultat? Samma som alltid
Övrigt/reflektion? Ok för att vara pod men ingen smakupplevelse...
 

Cykelmartin

Well-known member
När? 2013-01-21 kl 08:30
Espressomaskin? Aeropress
Vad? Las Delicias, Åre kafferosteri
Extraktionstid? Dra i 90sek innan press
Resultat? Stor kopp kaffe
Övrigt/reflektion? En envis förkylning gjorde att jag hade svårt att uppfatta både smaker och dofter, väntar med nästa kopp till förkylningen försvunnit!
 

stipok

Well-known member
När? 18.40
Espressomaskin? Silvia
Vad? J&N Brazilian Yellow Burbon, 21g, rostat 13 jan 2013
Extraktionstid? runt 25 sek
Resultat? dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Första skottet efter att ha städat kvarnen i helgen. Tydlig chokladsmak, tydlig syra som nästan tog överhanden. Ett skott på hundra! -men VAR kom bubblorna ifrån? Kaffet är färskt och påsen har bara varit öppen ett par dagar. :unsure:

Tiger.jpg
 

MrNoOne

Well-known member
När? 2013-01-24 kl 08:36
Chemex, pour over
Vad? Monte De Dios, Solberg & Hansen
Extraktionstid? Cirka 4 minuter
Resultat? Stor kopp svart kaffe
Övrigt/reflektion? Så startar jag varje morgon på jobb, tidpunkt varierar dock. Blir 2-3 koppar över hela dagen. Fruktig fyllig och söt smak.
 

MrPlow

Well-known member
När? 08:00
Espressomaskin? La Spaziale Mini Vivaldi II
Vad? J&N Yard Dog, 16g, rostat 7 jan 2013
Extraktionstid? runt 20 sek
Resultat? Dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Bra extraktion men kaffet smakar sött och doftar lite konstigt. Har inte fått till ett riktigt bra skott med Yard Dogen =( Tror jag ger upp snart.
 

pojoel

Well-known member
När? Hanns inte med.... :(
Espressomaskin? Silvia V2/3, pid på 108.
Vad?
Extraktionstid?
Resultat? Tom knorrande mage.
Övrigt/reflektion? Fan!
 

Light Head

Well-known member
När? 08:03 2013-01-24
Espressomaskin? Silvia v1/2
Vad? Circi vit
Extraktionstid? ca 16
Resultat? Dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Relativt löst tampat, kanske 18gram kaffe, fick till rätt mycket smak, och kunde känna en tydlig skillnad på den jag gjorde 10 minuter tidigare där jag tampade väldigt löst. För lätt tampning så blir det inte så mycket tryck i smakerna, syrligheten var obefintlig. Lite hårdare tampning och det blev betydligt mer tryck i de mörkare tonerna och syrligheten var fortfarande rätt liten. Kan inte påstå att det var den godaste koppen men jag kände mig väldigt nöjd med det jag fick fram! Kanske jag lärt mig något??
 

MrNoOne

Well-known member
[Övrigt/reflektion? Relativt löst tampat, kanske 18gram kaffe, fick till rätt mycket smak, och kunde känna en tydlig skillnad på den jag gjorde 10 minuter tidigare där jag tampade väldigt löst. För lätt tampning så blir det inte så mycket tryck i smakerna, syrligheten var obefintlig. Lite hårdare tampning och det blev betydligt mer tryck i de mörkare tonerna och syrligheten var fortfarande rätt liten. Kan inte påstå att det var den godaste koppen men jag kände mig väldigt nöjd med det jag fick fram! Kanske jag lärt mig något??

En liten anekdot på den sista kommentaren.
Med rätt mängd och en "riktig maskin" så skall inte tampning göra jättestor skillnad. Det pratas wdt och annat, det pratas flat och konvex tamper, om man skall stryka bort överflödet med baksidan av handen istället för med fingrarna då det kan komma "olja från huden" på kaffet. Ja, stegen med just förberedelserna är mikroskopiska i skillnader men enligt de flesta skall man utan tvekan kunna peka ut detta i blindtester.

Stod på Koppi i somras och snackade just tamper och teknik och killen jag inte kan namnet på, körde ett normal tampad och sedan två helt otampade skott (han strök endast kaffet jämnt i portafiltret). Det var svårt (läs omöjligt) att se skillnad på extraheringen både gällande tid och resultatet i kopp och smak. Det är dock rejält mycket kladdigare att rengöra grupphuvudet efter.....

Jo, jag tampar....
 
Senast ändrad:

pojoel

Well-known member
När? 06:45 framför nytänd brasa (-19 ute)
Espressomaskin? Silvia V2/3, pid på 108.
Vad? En dubbel Waxholms Krut, blandad med en singel mikrad rödmjölk
Extraktionstid? 1 + 28
Resultat? Allvarliga funderingar på att låta bli att borsta tänderna.
Övrigt/reflektion? Efter att ha fått en redig tjolablängare i smaklökarna varje skott, under förbrukningen av ett halvkilo Waxholms Bianco, kändes första skottet ur nyöppnad Krut som en smekning. Iofs hade jag backspolat med rengöringsmedel innan.
 

lennart

Well-known member
När: 21.00
Hario V60.
Vad: Don K. från Costas.
Extraktionstid: cirka 4 min.
Resultat: Ett underbart kaffe att dricka ur konjakskupa på kvällen.
 

Light Head

Well-known member
När? 09.50
Espressomaskin? Silvia v2
Vad? J&N Bella (ca 16g)
Extraktionstid? runt 35 sek
Resultat? dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Mycket kaffesmak, relativt vuxen chokladsmak, ingen dominerande sötma. Riktigt gott och min nuvarande favorit. (Mina "favoriter" hittills har varit Waxholms Milano, Kaffemaskinens Visconti och J&N's Bella)
 

Light Head

Well-known member
När? 09.50
Espressomaskin? Silvia v2
Vad? J&N Bella (ca 18g)
Extraktionstid? runt 40 sek
Resultat? dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Malt lite finare, tampar något lösare.. Gott resultat men det är lite mörk dominans,,
 

Spider

Well-known member
2013-02-10%2019.37.12.jpg


På morgonen skall det vara helt naket ;) självklart!
En dubbel från Da Matteo!
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,663
Inlägg
155,691
Medlemmar
19,362
Senaste medlemmen
henrik_moderator
Topp