Stockholm Mellqvist kaffebar

Status
Ej öppen för ytterligare svar.

treefinger

Well-known member
Fick nog den bästa enkla sedan mellqvist öppnade upp på söder idag. Inte ett spår av bitterhet utan mjuk o fin.. plus lite härlig syra som hugger in på slutet. Det gillas.

Och så fick man presentera sig. :)
 

josef

Well-known member
Samambaia tar slut vilken sekund som helst (om den inte redan är slut). Sen är det Aricha 9 som gäller om ni beställer bodumkanna. Med risk för att vara tjatig med detta sjukligt intressanta kaffe, men faktum är att det är förmodligen bara ett gäng av oss nördar som smakat på det. Nu ska även svensson få del av jordgubbarna, grapefrukten och krämigheten. Så kom och njut!
 

Ignatius Riley

Well-known member
Vi har bara lite kvar av A9 här hemma, det räcker nog bara till en presskanna, sen är det slut. Jag tycker nog att den passade bättre i presskanna än som espresso.

Kommer ni att servera Aricha 9 i presskanna till samma pris som "vanligt".
 

josef

Well-known member
Ignatius Riley: Yes. Samma pris. Denna vecka eller tills lagret är slut så säljer vi Aricha 9 som press, och hela bönor.

Lite sent uppdaterat kanske, men kvarnarna är här! 2 enorma och vackra Mazzer Robur E. Tysta och snabba.
 

Bilagor

  • DSC00156 rot.jpg
    DSC00156 rot.jpg
    64.4 KB · Visningar: 53
  • DSC00152.jpg
    DSC00152.jpg
    43.4 KB · Visningar: 45
  • DSC00163.jpg
    DSC00163.jpg
    52.8 KB · Visningar: 52
  • DSC00162.jpg
    DSC00162.jpg
    49.9 KB · Visningar: 39

Tobiemme

Well-known member
var förbi en sväng idag med familjen och blev serverad helt makalöst fint kaffe!
först en kort enkel: mycket smak, ren klang och tydlig syra. gott, men kanske aningen för syrligt för min gom. sedan en superfin cappu - med vacker latte-art - och sammetslent skum.
josef upplyste då om Aricha 9 fanns kvar till presskanna och det var ju bara att ta en sådan också. men vilket kaffe!!! hajpen stämmer. det är nästan som att det börjar lämna kaffe-domänen och närma sig andra drycker - så fruktigt och lätt. en liten antydan till chili tyckte min fru - jag håller med. vill också slå ett slag för mumsiga västerbottenstoasten och den fina kalkonmackan. smarrigt även det.

sedan måste jag ju bara nämna de helt bizarrt fräna Synesso-maskinerna. bland det koolaste jag sett! josef - kan du inte ta lite snygga bilder på dem och lägga upp i tråd med lite info om deras tillkomst och hur ni kom i kontakt med tillverkaren?

det känns efter besöket som att det är omöjligt att föreställa sig en kaffebar med mer hängivet fokus på kaffe - underbart! tack för det.

:coffee:
 

josef

Well-known member
Tack för alla fina ord, Tobiemme! Värmer gott :)

Om tillkomsten skulle jag säkert kunna skriva ett och annat, men inte mycket annat, för jag vet inte så mycket bakgrundshistoria faktiskt. Jag har inte varit med det minsta i förberedelserna, utan blev medlem i Mellqvist Kaffebar-familjen när den nya baren öppnade. Bilder skulle jag nog kunna ta någon dag dock! De där har jag bara tagit med telefonen, men vore kul att ta med systemkameran och ha lite kaffebarer som fotoprojekt någon gång. Har inte blivit så mycket fotande på senaste tyvärr. Peace(!), och nu ska en kort semester avnjutas med bland annat lite skärgård, Aricha och även lite Vild Limu som jag har kvar.
 

treefinger

Well-known member
Sådär.. då fick jag äntligen min presskanna som jag så länge ansett att jag förtjänat. En toast med västerbottensost på det. Tokigt väl spenderade slantar måste jag säga.

2698183733_d31f065753.jpg
 

Mmm Kaffe

Active member
Gjorde ett dubbelbesök i veckan och tyvärr tyvärr blev mina föraningar besannande. Gamla fina Mellqvist vid St Eriksplan är ett minne blott. Nya Mellqvist på söder är emellertid bra, men med den baksidan att gamla fina Kaffebar inte finns längre, knappast värt det priset...
 

mikfri

Well-known member
@ Mmm kaffe: synd att du känner så. Jag själv har varit på nya Mellqvist tre fyra gångar och fått helt fantastiskt kaffe (tack josef!). På gamla kaffebaren däremot var det vanligt med mycket ojämn kvalitet på kaffet.
 

Molarin

Well-known member
Gjorde ett dubbelbesök i veckan och tyvärr tyvärr blev mina föraningar besannande. Gamla fina Mellqvist vid St Eriksplan är ett minne blott. Nya Mellqvist på söder är emellertid bra, men med den baksidan att gamla fina Kaffebar inte finns längre, knappast värt det priset...

Jag förstår faktiskt inte vad du menar. Har Mellqvist lagt ner på Rörstrandsgatan? Elelr är det inte gammalt längre? Eller inte fint?

Och nya stället på söder är bra men inte lika bra som tidigare kaffebar?
 

Coffeehead

Well-known member
Jag tror jag förstår vad han menar, jag var själv förbi idag på Rörstrandsgatan och det är inte samma känsla i lokalen längre, svårt att säga vad som gör det men något är annorlunda. Sen kan man undra varför man har en 5 gruppare när man inte använder mer än 2 - 3 grupper, är det bara show off eller finns det verkligen ett behov vissa tider?

När det gäller Kaffebar så har jag aldrig upplevt dem som ojämna utan alltid fått bra enkla, där imot har kanske valet av bönor från Monteriva inte varit det bästa.
 

ps

New member
om man saknar gamla kaffe bar så finns det väl ett hundratal kaffe ställen i i stan där man kan få sånt skit kaffe, förstår faktist inte varför man ens jämför Mellqvist med gamla kaffebar när de representerar två helt olka saker i kvalite och känsla. gå på ok eller statoil och drick kaffe och sluta klaga
 

Coffeehead

Well-known member
Att ens nämna Ok och Statoil i detta sammanhang känns oproffsigt tycker jag. Saker och ting uppfattas olika och som jag sa så har jag aldrig fått en dålig kaffe på Kaffebar. Det kaffe som Mellqvist serverar är långt ifrån min kaffesmak och både jag och en bekant som var med mig idag reagerade på att kaffet smakade allt möjligt annat än kaffe. Vi vill dock ha en epresso som smakar som en italiensk espresso inte denna syrliga fruktkompott som nu mer serveras. Kan nämna att när Mellqvist startade för många år sedan så använde även han Monterivabönor och han har fortfarande deras slogan på sin markis så även han har bedömt deras kaffe som bra kaffe under många år.
 

mikfri

Well-known member
Jag gillade också Monteriva en gång i tiden, men som så många andra har jag gått från att förespråka italienskt macho-kaffe med massor av robusta till att föredra 100% arabica syrabomber. Alla får väl gilla sin grej, men jag tycker att Mellqvist gör ett fantastiskt jobb med att representera den nya skolans kaffe.

Vad gäller gamla Kaffebaren så var jag ingen stammis där, men under mina besök där genom åren så fick jag vid ett flertal tillfällen bränt kaffe ur dåligt rengjord maskin. Inget jag saknar med andra ord...
 

mag

Well-known member
Instämmer med mikfri och får tyvärr säga att jag haft liknande upplevelser de gånger jag besökte gamla baren. Förutom det tycker jag ändock det var ett ställe med en trevlig atmosfär, mycket stammistätt och åldersspritt, men det är en klar kvalitetsförbättring i ambitionsnivå och omsorg i kaffemakandet efter ägarbytet, det gäller allt från val av råvaror, rostare till utrustning och baristornas färdigheter.
 

ps

New member
skulle säga att ok och statoil har bättre kaffe än va gamla kaffebar hade så jag fattar inte varför det skulle va så farlig att nämna de två??
 

josef

Well-known member
Coffeehead: Tråkigt att du känner så. Men alla gillar ju som sagt olika saker, och jag vill tillägga att de flesta som gillade italienska macho-kaffen innan, och sedan smakat syrabomber, från början ogillat det starkt. Men efter att ha vant sig säger de flesta att de aldrig i livet skulle gå tillbaka till det gamla, till dessa räknas även jag. Många har förr tyckt om Monteriva, man tävlade till och med med robustafyllda kaffen förr. Tider förändras. När det gäller smaker är det väl "tyvärr" så att man måste lära sig tycka om ganska mycket. Men det gör det också ganska intressant tycker jag.

Mag: Tillbaka i Sverige nu? Välkommen isf!

Mikfri: Presentera dig då! :D

Sedan skulle jag vilja säga att, om det inte smakar bra, SÄG TILL för allt i världen! Va inte så svenska och fega. Är det något jag stör mig på så är det folk som inte vågar säga till om espresson till och med smakar ruttet och koksaltlösning. Det är inte så det ska smaka, om du inte gillar det förstås...
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.

Forumstatistik

Trådar
14,965
Inlägg
157,902
Medlemmar
19,573
Senaste medlemmen
chrkleemann
Topp