Medlemserbjudande från jbcoffeehouse AB

Status
Ej öppen för ytterligare svar.

Molarin

Well-known member
jbcoffeehouse AB erbjuder alla medlemmar på RiktigtKaffe.se ett paket enligt följande:

sublime_small.jpg
sublime_small.jpg
deluxe_small.jpg
royal_small.jpg


1 Kg Caffè Universal Crema Oro
1 Kg Caffè Universal Gran Bar
1 Kg Caffè Mauro DE LUXE
1 Kg Caffè ROYAL

Läs mer!
 

niad

Well-known member
Mycket intressant.

Kanske kan någon svara på hur länge hållbarheten är på en oöppnad påse rostade bönor samt hur man kan förlänga den om det nu behövs. Kan man frysa eller göra någon annan åtgärd. Jag undrar även om bästa sätt att hålla en öppnad påse "fräsch".

Alla tips emottages
 

wesaft

Well-known member
4kg oj mycket, någon eller några från götet som vill dela med mig?
fast öppna och dela, då håller de sämre såklart.
Får väl vänta till Cheffalo får in den nya varianten av Crema Oro
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Bara som hastigast hunnit prova Crema Oro. Kan inte sätta fingret på vad, men nog tycker jag det smakar bra! 8)
Kvalitetsrostat kaffe med envägsventil har bästföredatum två år efter rostning. Det säger sig själv att ju längre tid innan man öppnar påsen desto fortare åldras kaffet efter öppning. Jag har druckit kaffe gjort på 1½ år gamla bönor och inte känt nån oerhörd försämring. Skulle tro att de flesta inte känner någon skillnad så länge de ej ser på datumet. Dock kan man märka skillnader i hur det beter sig vid extrahering, men sånt går i regel att kompensera, om man är duktig 8)
Hemma gör vi (sambon och jag) åt på fyra kilo kaffe på två månader...
 

marmander

Well-known member
Tjena
När det gäller förvaring är jag lite förvånad att inte fler har kommit på den utmärkta (tycker jag åtminstone...) idén att använda sig av de vacuumpumpar som finns för vinflaskor. På marknaden finns motsvarande system för burkar också, men det är lite svårare att hitta. Själv tappar jag över mina bönor på flaskor (använd tratt...) och försluter lufttätt med "vacu-vin"-korkar. Förlänger hållbarheten enormt...

Ingen annan som prövat detta?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Mm, men då luftar du alla bönorna och utsätter dem för ljus i och med flaska, eller? Tycker det är bättre att öppna bara litet längst upp på påsen och försluta mellan varven med ordentlig påsklämma. Då hinner inte syret så långt ner i påsen, vill jag inbilla mig i alla fall.
 

marmander

Well-known member
det kan hända att jag inte är så slug som jag trodde... vill dock bara tillägga att jag givetvis använder mörka vinflaskor som inte släpper igenom ljus. Min teori är också att även om bönorna utsätts för syre när jag häller upp dem, så drar jag ju några sekunder senare ut allt syre med vacuumpumpen. Exponeringen blir således mycket kort, och därefter - no light, no oxygen, under hela förvaringstiden. Finns det nån kemist out there som kan kasta ljus(!) över frågan...??
 

wesaft

Well-known member
marmander jag gillar dina tankar kring förvaring.
Jag tror säkert att den metoden är bäst, sen om det är så stor skillnad i praktiken är en annna femma.

även om man öppnar en påse försiktigt och klämmer igen, den luften som väl kommer in sprider sig ganska fort runt om i påsen, koldioxiden är tyngre än syre och lägger sig i botten, men det blandas nog i praktiken.

Någon som är sugen att dela några påsar? eller ta några var?

Länge leve den lilla påsen! fler 250g påsar till folket :)
 

plind

Well-known member
marmander sa:
Tjena
När det gäller förvaring är jag lite förvånad att inte fler har kommit på den utmärkta (tycker jag åtminstone...) idén att använda sig av de vacuumpumpar som finns för vinflaskor. På marknaden finns motsvarande system för burkar också, men det är lite svårare att hitta. Själv tappar jag över mina bönor på flaskor (använd tratt...) och försluter lufttätt med "vacu-vin"-korkar. Förlänger hållbarheten enormt...

Ingen annan som prövat detta?


Är det månne de här du menar :D



 

marmander

Well-known member
jajjemän. Förutom att min pump är svart.... det finns några olika modeller som bygger på samma princip, men den på bilden ser ut att vara samma som jag använder - vacu-vin. Jag har också en burk, men kombinerar med flaskor. Flaskorna är ju i mörkt glas (som sagt) och kan därför stå framme (om än inte i direkt ljus). Det har blivit lite av en grej, och så har jag fått in en vana att dosera från flaskorna, så man inte - gud förbjude! - maler mer än vad som går åt pronto.

Funkar för mig.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Alltså jag måste ge mig in i debatten här, och jag sticker ut hakan men "what the heck" det är bara att ge tillbaka, vi måste ju inte hålla med varandra... I resonemanget nedan pratar jag inte om espresso utan om brygg/presskaffe. Jag gissar dock att delar av resonemanget borde passa inom espressovärlden också men jag anser inte att jag kan espresso tillräckligt för att sticka ut hakan på samma sätt...

För det första hoppas jag att inga kvalitétsrosterier sätter ett bästföredatum på hela två år efter rostningen! Det låter inte alls i mina öron som något som har med kvalité överhuvudtaget att göra. Däremot kan jag tänka mig att vissa rosterier tyvärr sätter bästförestämpeln till två år efter rostningen...

Jag skulle kunna tänka mig ett halvår som längst förutsatt att bönorna ligger i en skyddande atmosfär i t ex en påse med en sån där envägsventil ni vet. (Själva härskningsprocessen som gör att oljorna och fetterna i den rostade kaffebönan härsknar beror på luftens aggresiva syre. Syrekontakt vill man till varje pris undvika! Gammalt kaffe smakar beskt, ja ni vet säkert det också.) Läs mer om detta med fräschhet på t ex www.javarepublic.com som för övrigt ett riktigt bra ställe att hämta idéer och inspiration från. Titta på sidorna "What about the Competitors" och "Freshness".

Min uppfattning om kvalité och fräsha bönor krockar å det grövsta ifall någon säger att de rostade bönorna duger efter två år, även i en bra förpackning. Men det är jag, och smaken är som baken men jag tycker att vi ska försöka hålla en hög nivå här på forumet... Helst så långt ifrån färdigmaletkaffe i förpackning vi kan, enligt min mening!

Utan skyddande förpackning hävdar jag att alla kan känna en klar och tydlig skillnad mellan en nyrostad, upp till ett par dagar gammal böna jämfört med samma böna (och rostning naturligtvis) som legat 14 dagar.

Ett tips för att försöka skydda nya, fräscha bönor kan vara detta. Jag fick det av någon och jag har tyvärr glömt vem det var, ber om ursäkt:
(Jag har alltså inte kommit på detta)

Ta en lämpligt stor vanlig glasburk med plåtlock.
Ta en envägsventil från en gammal kaffeböneförpackning.
Borra ett lämpligt hål i burklocket och limma/tejpa/sätt fast ventilen över det borrade hålet.
Voilà!

När bönorna är nyrostade avger de koldioxid framförallt under de två första dygnen, och det kan man utnyttja här. Lägger man de nyrostade bönorna i burken kommer koldioxiden pressa ut mycket av syret/luften ur burken och vips så har vi slöat ned härskningsprocessen ordentligt! Ett halvår känns lite länge men jag tror att det kanske kan fungera. Jag har tyvärr inte experimenterat med detta för att utröna hur länge en böna är fräsch med denna metod eftersom jag alltid har nyrostade bönor och därmed slipper detta problem. Men det finns kanske någon annan som laborerat kring detta?

Öppnar man burken titt som tätt försvinner naturligtvis skyddet. Det optimala vore väl att ersätta luften med kvävgas eller dyl.

Kanske någon MIG/MAG-svetskunnig kaffeintresserad forummedlem kunde göra ett försök med MISON-svetsgasen som jag tror mestadels består av kvävgas...
(Det sista ska läsas på ett sunt sätt med glimten i ögat för undvikande av missförstånd)

*editerat i efterhand, kom på det innan jag somnade igår kväll*
Seriöst, det borde väl gå att använda kolsyregasen från patronen man använder till en vanlig SodaStreamer? Här har vi ju enkel, hyffsat enkelt åtminstone, tillgång till en livsmedelsgodkänd gas som skulle kunna användas för att konservera kaffebönorna. Jag förfogar tyvärr inte själv över någon SodaStreamer så jag vet inte hur man kan tappa den på gas. Men jag har tillgång till kolsyregas i min fatölsanläggning, där är det lätt att komma åt gasen. Jag ska ta och testa detta med att blåsa in kolsyra i förvaringskärlet och se hur det hela utvecklar sig. Återkommer längre fram när jag hunnit testa detta. Gissar att jag skapar ett nytt ämne då...
*slutediterat*

Ok, nu är det er tur så shoot!
 

Fredrik

Well-known member
Cheffalo sa:
Jag har druckit kaffe gjort på 1½ år gamla bönor och inte känt nån oerhörd försämring. Skulle tro att de flesta inte känner någon skillnad så länge de ej ser på datumet. Dock kan man märka skillnader i hur det beter sig vid extrahering, men sånt går i regel att kompensera, om man är duktig 8).

Hej Chefallo. Har du några guldtips på hur man ska kompensera dessa skillnader vid extrahering så att vi andra också kan bli duktiga :D
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp