Mazzer Philos Hemma

Carpediem

Member
Känslan är väldigt bra, tung och med bra material och snygg bearbetning.

Inställning är inga problem, stepless eller click kan man sj välja.

Den låter typ samma som min gamla specialita, lite dovare.

Den maler inte snabbare än specialitan.

Möjligtvis mindre klumpar.
 

Spook39

Member
Jag har haft min Philos ett par månader nu och är mycket nöjd. Problemet är att jag inte har så mycket att jämföra med. Jag har ett återuppväckt kaffeintresse som blommade upp för tjugo år sedan när single-dose var okänt och den Dalla Corte Mini jag använt sedan dess ansågs annorlunda och avancerad då temperaturen i bryggkokaren kunde ställas. Mycket har hänt sedan dess.

Den kvarn Philos ersatt är en Kompat K-3 och en Chestnut handkvarn så referenserna är bleka.
Philos är oerhört välbyggd och ett nöje att använda. Att ställa malningsgraden är genialt enkelt tycker jag och all kritik mot placeringen bak på kvarnen väger lätt när jag använt den.

Alternativet jag tittade på var en Option-O P64, men den gick bort med hustruns veto mot utseendet. Jag kommer snart ha en Lagom Mini som ska användas som resekvarn och på jobbet så en bättre referens är i antågande.
 

Spook39

Member
Jag brukar inte argumentera mot subjektiva saker som tycke och smak. ”Köttkvarnen” fick ok men inte ”mikroskopet”.
Min hustru köpte min första kvalitetskvarn till mig för tjugo år sen så hon förstår att kvarnen är betydligt viktigare än maskinen.

Det skulle vara intressant att jämföra Philos och P64…..
 

Jonken

Well-known member
Moderator
För mig blev det en fulsnygg DF64V istället, när jag funderade på en Philos. I alla fall liten :)
 
  • Like
Reactions: DHT

Jonken

Well-known member
Moderator
Antagligen minimal. Red speed och LS V3 är avsedda för espresso från början. Men jag tyckte inte att det verkade vara särskilt stor skillnad mot mina V1 med silver knight (testade bara några koppar) - om man redan har ett par tror jag inte att det är någon större vits att byta från V1/2 till V3. Samtidigt verkade man inte gå miste om något med V3 heller, de fungerade fint för filter också.
 

Spook39

Member
Det har varit intressant att byta malskivor i Philos. Det är första gången jag byter skivor till en annan typ i en kvarn jag har. SSP bygger mer på höjden (de är annorlunda urfrästa på baksidan jämfört med Mazzers skivor fast de är lika höga i övrigt) så noll-inställningen skiljer mycket.

Malningsinställningen blir annorlunda, jag får gå upp ungefär 7 steg för att få samma flöde för espresso.
 

basiecally

Well-known member
Det har varit intressant att byta malskivor i Philos. Det är första gången jag byter skivor till en annan typ i en kvarn jag har. SSP bygger mer på höjden (de är annorlunda urfrästa på baksidan jämfört med Mazzers skivor fast de är lika höga i övrigt) så noll-inställningen skiljer mycket.

Malningsinställningen blir annorlunda, jag får gå upp ungefär 7 steg för att få samma flöde för espresso.
Tror de är jämnare, mindre damm. Då får du minska den övergripande partikelstorleken.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Du kommer antagligen behöva finare och finare inställning i takt med att skivorna blir inkörda. Sen beror det mycket på vad du använder för bönor med LS; mörkrost är lätt att få högt motstånd med, ljusrost kan bli större utmaning även med V3. Men i min erfarenhet är det ändå bra att satsa på relativt snabba skott. Säg att du siktade på 30s med din Compak K3 kan 20s vara ett bättre mål med samma bönor.
 

Spook39

Member
Ja, det behövs finare och finare redan nu. Jag brukade ligga kring 20 med originalskivorna och fick börja över 30 för att få extraktioner mellan 25-30 sekunder. Redan nu efter 20-25 malningar ligger jag kring 27.
 

Forumstatistik

Trådar
14,863
Inlägg
157,182
Medlemmar
19,494
Senaste medlemmen
CoffeeCalle
Topp