Marran goes manual (medeltida?)

marran

Well-known member
detta låter ju vettigt, då kanske man skulle kunna göra dubbla också, originalfiltret är ju barnsligt litet
 

Alfredo

Well-known member
Just nu är jag mest tjurig för att min zassenhaus ställer om sig hela tiden och är allmänt vek i lagringen, vilket gör att man måste ställa in den efter varje malning, inte lätt att hitta sweet spot då. Tur man har en förlåtande maskin :cry:

Jag ska ta hem den till jul o se om jag inte kan bygga om rubbet förutom just själva malverket, för att få lite mer stabilitet i skiten. Hur gör ni andra förresten?

Jag gjorde helt enkelt en tuschmarkering på ringen och nått litet märke på locket att måtta mot. Funkar helt ok.

En liten fråga till alla europiccola ägare här.. Sätter ni i portafiltret först när spaken är lyft eller när ni har den nere. Har sett att det varierar lite på andra forum?

Mvh
/Alfredo
 

Jemo

Well-known member
En liten fråga till alla europiccola ägare här.. Sätter ni i portafiltret först när spaken är lyft eller när ni har den nere. Har sett att det varierar lite på andra forum?

jag har provat båda alternativen, men jag kan inte säga att jag märker någon skillnad på resultatet. oftast sätter jag i det när spaken är nere.

en grej jag lagt mig till med på senare tid är att jag halvvägs i första trycket (precis när de första dropparna kommer) höjer spaken igen för att fylla på mer vatten, och i gengäld avstår från andra trycket. jag tycker nämligen att andra trycket (när man gör en dubbel) blir betydligt sämre än det första. man pajar liksom den fina creman med blask och lite större bubblor. en nackdel med denna metod är dock att shotsen blir lite för korta.

den optimala lösningen skulle vara att få tag i större filter som gör att man kan dosera lite mer och ändå få tillräckligt utrymme kvar i filtret för att få ut en lagom shot i ett tryck. någon som har gjort liknande observationer och vet om man kan få tag på större filter? (frågan har diskuterats i en annan tråd, men den dog, så jag försöker skaka liv i den igen).
 

marran

Well-known member
Alfredo: Håller sej justeringsringer still för dej? Min drar sej under malning så det sista man maler blir grövre än det första, så man måste hålla fast den. Börjar faktistk ledsna. Jag ska Göra ett ordentligt ryck till med den, annars får det blo en m203.

Jag sätter i filtret med spaken uppe, mest bara för att eliminera den variabeln, det kostar ju inget, men utesluter en "tänk om..."

Jag får inte ut mer än en väldigt kort dubbel, kör bara ett tryck och ofta inte ens hela det, annars blonderas kaffet för mej. Fast just nu har jag nog gamla bönor också, får återkomma när jag har färskrostade.
Större filter står i alla fall högt på önskelistan, men jag har ju också den versionen med minst PF, tror det är 48,5-49mm
Önskar man kunde få tag i en lös grupp billigt, så man kunde byta upp sej till den nyaste (är den 52mm?). Som det är nu blir andra shoten märkbart sämre än första för mej, så jag gör bara en åt gången.
Eftersom mitt PF är obalanserat och ger mer i den ena än den andra sprouten gör jag också alltid dubbla ristretto ner i en espressokopp, som då blir fylld ca 5mm från kanten (illykoppar, de är ganska små)
 

Alfredo

Well-known member
Alfredo: Håller sej justeringsringer still för dej? Min drar sej under malning så det sista man maler blir grövre än det första, så man måste hålla fast den. Börjar faktistk ledsna. Jag ska Göra ett ordentligt ryck till med den, annars får det blo en m203.

Jo än så länge har jag inte haft några problem med det. Jag hade bara svårt att ha koll på hur grovt det blev innan jag märkte upp den.. Min kvarn har inte varit med så länge ännu så det återstår väl att se om min ratt lossnar den med.. Men det borde ju gå att få den att gå lite tyngre på något vis.. "antismörjmedel".. =)
 

zix

Well-known member
Är dte verkligen så att den där Elektras Leva inte är temp.stabil? :/
Tyvärr är det nog så. Kollar du lite mer detaljerade tester så kommer det fram på flera ställen.

http://www.toomuchcoffee.com/index.php?module=ContentExpress&func=display&btitle=CE&mid=&ceid=39
...and another 'problem area' is overheating. Elektra is at temperature after 11 minutes, and you have to pull your shots right away, because if you wait... (5 min. for example) she will get to hot and burn the coffee right away.


http://coffeegeek.com/proreviews/detailed/microcasaleva/history
For pulling the first few shots, lever machines are quite capable, and the Micro Casa seems to do a much better job at "heat sinking" the brew water than my La Pavoni did. Even by the third pulled shot, I was still getting good results, and not much bitterness from too hot brewing water.
I cannot emphasise enough that even with the better heat sink abilities of the Micro Casa, these lever machines are very much "one trick ponies", and sometimes the first or second shot is the best one you'll produce until you've cooled the machine down and tried again.

Men Gaggia Achille är tempstabil, den har en H/X-kokare. Klart mer värd pengarna. Den är alltså som en la pavoni pro, man drar själv i spaken, fast med "riktigt" portafilter och att den inte överhettas.
 

zix

Well-known member
Alltså, jag menar att Gaggia Achille inte har inbyggd fjäder, utan att man själv får se till att dra med tillräcklig kraft... sorry, jag går och lägger mig nu...
 

arto

Well-known member
Alltså, jag menar att Gaggia Achille inte har inbyggd fjäder, utan att man själv får se till att dra med tillräcklig kraft... sorry, jag går och lägger mig nu...

Köpte mig en Achille efter att jag sökt lite på tester. Verkade vara den enda vettiga maskinen som var billig nog och kunna stå på hela tiden + skumma mjölk, och lättillgänglig för köp :)

Elektran hade varit snyggare och lite lyxigare, men den kändes mer som en Söndags-maskin, och då är priset lite väl högt. Gaggian är ju billigare och "modernare".

I själva verkat så hade jag nöjt mig med en tempstabil maskin med öppen kokare, dvs utan mjölkskumningspip.
 

Empiric

Member
Kul att du köpte Achillen, har själv tänkt köpa den men tvekat då det inte har funnits några oberoende rapporter om dess kvaliteter. HB har ju skrivit massor om den men dom känns ju lite sponsrade av leverantörer. Jag har känt på den i affär och tycker att den flexar oroande mycket i basen jämfört med min gamla Europiccola.
Vore väldigt intressant att få läsa vad du tycker om den och hur den presterar.
 

arto

Well-known member
Jodå, den flexar och knakar. Men om det är menat att bygga den flexibelt så att krafter jämnas ut vet jag inte. Det är iaf möjligt. Man får hålla i portafilterhandtaget så klart, gäller nog Europiccolan med. Sedan att det är HX grr nog bara mer motstånd i systemet.

Annars så är det nog en bra maskin. Kan ha den på utan att den överhettas. Skummar bra. 1 liters kokare, dock är nivån mellan max och min rätt liten, så att skummar du mycket mjölk så kanske du får fylla på rätt ofta.

Flusha måste man göra och extrahera direkt efteråt, den återhämtar sig mycket snabbt.

Bryggvattentanken är på under litern. Så flushar man mycket så räcker det bara till två koppar.

Tja, det va väl det.
 

ts

Well-known member
Jag är (eller var) också intresserad, men många som har en och har kommenterat den har haft läckageproblem (de strömförande delarna blir vattendränkta...).
 

zix

Well-known member
killen som testade den på home-barista (jösses, vilket test förresten, det är rätt mycket jobb bakom det där) har ju ett antal videos där han drar igenom shots. Den flexar för honom också. Undrar om inte den är gjord för att göra så.
Kul att du köpte achillen, arto! Får väl hälsa dig välkommen in i leva-världen då, eller om det är du som ska hälsa mig välkommen... jag började använda min Bezzera rätt nyss - i november.
 

arto

Well-known member
Mjo, hade dom tyckt att den skulle bli styv så skulle dom nog ha gjort den det också. Tror jag. Men man vet aldrig. Får se hur länge den håller. Men troligen/hoppas så är den seglivad som alla Gaggior :p

Du började leva före mig. Så tackar för välkomnandet.
 

HeMo

Well-known member
Vad använder ni för smörjmedel vid hävarmsmekanismen?

Om du menar smörjmedel för "kolvstången" (dvs inne i gruppen) använder jag vanlig matolja. Vet inte om det är det bästa, men det känns inte som att man vill använda något annat än livsmedel där inne. Någon som har något annat tips? Har för mig att jag läste något om specialoljor på homebarista för länge sedan.

För själva hävarmen spelar det nog mindre roll. Jag kör med symaskinsolja.
 

arto

Well-known member
Tänkte lite ifall vanlig olja blir för rinnig vid så höga temperaturer. Kanske skulle det funka med läppvaselin, får prova. Jag vet inte om Achilles kolv behöver smörjas, den mår säkert inte dåligt utav det, men det är ingenting som står i manualen eller på webben nånstans (den arbetar ju med "kallt" vatten). Däremot behöver nog "gångjärnen" vid hävarmen smörjas då och då.
 

arto

Well-known member
Tänkte bara tillägga:

Det känns som att man börjar om från början nu igen. Så det blir nog äckeldrickande första halvåret innan man lyckas göra nåt gott :p
 

marran

Well-known member
Jepp, så är det, men det är bara att kämpa på!
Jag har bytt bryggmetod nu, efter mötet på news.

Nu pumpar jag ut all luften ur cylindern vid preinfusionen, genom att dra handtaget lite ner och upp 4-5 gånger. Det ger att man får in mer vatten, och bättre känsla då man trycker direkt på vattnet utan luft imellan. Jag maler lite grövre nu ör att få samma flöde. Jag har även lyckats plocka bort sproutsen, så nu kör jag rakt ut ur portafiltret.
Jag fick tipset att använda Electra-filter, de ska tydligen passa, och rymma mer kaffe, någon som vet vart man får tag i dom?

Ang. achille så verkar det väl praktiskt med hx men lite av charmen med en leva, enkelheten, försvinner. Borde man inte kunna justera ner bryggtrycket på pavonin och få den tempstabil på det sättet? Då får man skumma mjölk på annat sätt, men det är väl bara att skaffa en till, dom e ju inte så dyr beggade :)
 

Jemo

Well-known member
Jag fick tipset att använda Electra-filter, de ska tydligen passa, och rymma mer kaffe, någon som vet vart man får tag i dom?

det verkar råda lite delade meningar om det där. det verkar som att det passar för vissa som har den gamla modellen (49mm), medan andra haft problemet att filtret varit för djupt. hittills verkar det inte som att någon hittat ett filter som passar till de nyare (51mm).

det diskuteras flitigt på dessa båda trådar på home-barista:

http://www.home-barista.com/forums/viewtopic.php?t=3170

http://www.home-barista.com/forums/viewtopic.php?t=2796
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp