Marran goes manual (medeltida?)

marran

Well-known member
Jag har äntligen köpt en riktig maskin, La Pavoni Europiccola!

Hoppas det blir ett rejält steg upp jämfört med min nuvarande! (Severin, som kaffe.no totalsågar)
Om inte annat så är den ju snyggare. Tillsammans med en zassenhauskvarn blir det ett manuellt team som förhoppningsvis ska tillverka goda espresso med mej vid spaken (och veven ;) ).

Jag får den imorgon, så räkna med en massa frågor och att jag gråter blod innan jag får något vettigt ur den, jag har hört rykten om hur svårt det ska vara. Tur att det finns några stycken här på forumet som kör Leva om man kör fast!
 

zix

Well-known member
Lycka till!
Jag har också ambitioner åt det hållet så det ska bli intressant att se hur det går för dig...
 

niad

Well-known member
Härligt. Jag sitter här just i denna stund och lyssnar på ventilen som blåser på min enkla Europiccola EN. Den gör supergott kaffe, jag pressar ut två fina dubbla varje morgon med den. Skulle ju tagit den till sommarstugan vilket jag också gjorde men jag har så kul med den och den är så tyst och bra på morgonen så jag har den hemma igen. Du blir säkert nöjd.
 

marmander

Well-known member
Hur är det med Pavonin, egentligen. Själv hade jag en för ca 5 år sen, men efter att inte fått fason på hantverket gjorde jag mig av med den. Detta också efter att ha träffat Matts Johansson (espressoconnaisseur och författare till espressoboken) som dissade den fullständigt och menade att mina bekymmer att få gott kaffe ur maskinen inte hade någon lösning - såvitt man inte föredrog "kokekaffe" på brända bönor.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Den blir ju för varm efter ett par koppar. Bättre då att välja Achille från Gaggia, som är temperaturstabil och har 58mm filter.
 

niad

Well-known member
Det stämmer med värmeproblemet. Jag använder den endast morgnar hemma och som enda maskin ute i stugan där jag har tid på mig ordentligt. Det är omöjligt att servera kaffe till mer än två personer om det skall bli bra. Men om man fyller upp och väntar tills ventilen blåser och då gör kaffe direkt, en eller två koppar och sedan slår av den så är det inga problem. Det är ingen stress eller så men det är heller inte läge att låta den stå och bli varm kan man säga.

Vill jag ha två dubbla under en långfrukost så går det bra att slå av den för att sedan slå på igen och göra en dubbel nästan genast. Det blir en teknik som man inte tänker på efter ett tag. Jag får ut riktigt fin crema och gör goda cappucinos med fint skum utan större problem.

Några koppar som jag fått från den är bland de bästa jag druckit. Att få ut gott kaffe från en sånhär maskin är inte svårt efter ett tag men att få ut lika gott kaffe varje gång tar nog mycket lång tid att lära sig. Jag har dock ett helt gäng knep redan med den som jag inte använder med Elektran så den kräver helt klart lite tricksande, men det är enligt min mening hur kul som helst och där är vi såklart olika. Påståendet från den här Matts är inte min verklighet i alla fall, det finns en hel värld med folk som definitivt inte håller med honom, däribland jag som dricker gott kaffe från min Europiccola varje dag, en kopp i taget.
 

marran

Well-known member
nu har den äntligen kommit!
Efter uppackning o lite putsning står den nu i köket och blänker!

Jag kan säga att den är väldigt mycket mindre än jag trodde, och framförallt handtaget till filerhållaren är väldigt liten (och då har jag ändå små händer)

Jag sa inte det i första posten, så jag säger det nu: jag köpte den beggad, så den har ett antal år på nacken.
Det finns en grej på den som jag varken hittar på internet eller i manualen (som jag fick med)
under on/off-knappen sitter en knapp man kan byta mellan 1 och 2 på, och under står det min-max.
Hur skall jag ha denna, någon som vet eller som har en länk där folk med pavoni från äldre tider har skrivit?

edit: nu har jag vågat sätta igång det, hittade på internet att knappen var istället för termostat. den pyser/bubblar från övertrycksventilen hela tiden, dålig packning?
annars verkar den inte ha några problem att komma upp i (för hög) temperatur.
Första koppen kaffe odrickbar, preinfuserade den i 10s, sen pressade jag igenom den på 5 kanske, hade doserat knappt struket filter, tydligen alldeles för lite. Jag malde även lite grövre än jag brukar då folk sagt att man lätt maler för fint.
Har ställt kvarnen på finare nu, och ska prova att dosera mer denne gången, om brygghuvudet svalnar nångång bara :twisted:
 

niad

Well-known member
Kul att du kommit igång. Om du inte redan hittat forumet för "Lever Machines" på Home-Barista.com så har du där ett bra ställe för just denna typ av maskiner. Det finns ett gäng riktigt erfarna rävar där.

Här har du en länk till en video där en av killarna använder sin Ponte Vecchio Export. Kolla doseringen, just så gör jag också vad gäller mängden, överdoserar en hög och trycker ned i filtret. Han har iofs extremt löst malt kaffe som du också ser. Hans maskin jobbar med fjäder vilket gör att han släpper in vatten med armen i bottenläge istället. Trevlig video, kanske har den figurerat här tidigare, vet ej.

http://video.google.com/videoplay?docid=3686433339075092164&hl=en
 

marran

Well-known member
gjorde precis min andra shot, och är inlärningskurvan såhär så vinner jag barista-sm om ett år ;)

vad jag försöker säga är att jag kunde dricka den, även om den var tunn och inte jättegod. Lite crema hade den dock.

Bra video, många bra tips där. Antar att han utgick ifrån kall maskin, eftersom han förvärmde brygghuvudet? Nu när min maskin är varm och inte svalnar så snabbt så vet jag inte hur jag ska få koppen varm utan att värma brygghuvudet i onödan.
Fiffigt det där med pappskivan över lådan för att dosera kaffe, det har jag haft stora problem med och hällt ut mycket på sidorna, tänk att det finns så enkla lösningar ibland!
Det såg även ut som om han knackade på lådan för att få kaffet mer kompakt innan han hällde i det, vad tror samlade expertisen om det?

ska kolla forumet på homebarista sen, verkar finnas bra med tips i detta landet också så jag håller mej här för stunden, så blir det djupläsning ikväll!
 

zix

Well-known member
Jo, Gaggia Achille hade jag säkert köpt om den hade funnits för några år sen. Den är ju inte ens särskilt dyr ju, och såvitt jag förstår saknar alla de andra levamaskinerna som görs för hemmet temperaturstabilitet (pavoni, gaggias gamla "Factory", och även Elektra microcasa a leva). Att den dessutom använder sig av fullstora filter gör den ju bara ännu bättre.
Den gjorde dessutom riktigt bra ifrån sig på Kaffemaskinens kaffeträff strax innan sommaren. Eller när det nu var... En mycket fin dubbel med gott om crema, på första försöket också. Den enda nackdelen var att jag upplevde den som lite för lätt, den vill gärna väga över framåt när man tar i. Såna är väl i och för sig alla andra konsument-levamaskiner också.
 

marran

Well-known member
Jahapp, då var det slut på kvällens övningar, nu får mitt frustande blanka vidunder vila till imorngon. Jag kom på att jag kan göra detta till en dagbokstråd, något i stil med: såhär lär du dej att leva med och använda la Pavoni, eller något i den stilen.
Angående Gaggia Achilleså hade jag gärna haft en, men dom hittas inte beggade och framförallt inte för de pengarna jag köpte min Europiccola! 8)


Efter en första eftermiddag med Påfågeln så är det väl dags att samla sej till någon form av sammanfattning.

Påfågeln är inget man intensivlär sej, då måste man ha flera stycken, annars blir värmen ännu en variabel att fundera över. Jag som vill lära mej allt hellst nyss har det lite kämpigt, men det är väl nyttigt med lite tålamod antar jag.

Metoden jag har använt har jag hittat på internet, den går ut på att först preinfusera pucken i 10s och sen trycka ner spaken så jämt jag kan (svårt). Jag maler kaffet så fint jag kan (ställer kvarnen så malskivorna precis går fritt från varandra) och tampar med en sunkig plasttamper (än så länge) relativt hårt, kaffet jag använder är Arcaffe Rotonda, jag har en känsla av att det är hyffsat lättanvänt.

De stora problem jag stött på idag är värmen, hur vet man att den är tillräckligt varm, den har ju ingen termostat eller lampa som lyser, som vanliga maskiner har. Idag har jag provat att sätta på tvåan tills ventilen börjar vissla, då har jag antingen slått av eller satt ner på ettan. Sen har jag fumlat lite med filter, bönor o koppar innan jag har fått dit filtret och börjat brygga, det känns som en vettig strategi efter vad jag har läst.

Det är många saker att komma ihåg, en gång glömde jag att släppa ut det falska trycket, vilket resulterade i att armen känndes helt svampig och jag var tvungen att ta 4 tag för att få ut en espresso.

Ett annat stort problem har varit dosering, antingen för mycket eller för lite...tar man för mycket får man inte i filterhållaren, tar man för lite kommer man att få vattnig espresso. Antar att det bara är övning att se hur mycket som är rätt, dock är det under tiden inte så kul att försöka skrapa bort det översta på en oextraherad puck eller kassera den bara för att man inte får in den i bryggruppen. Hittills har jag bara avänt dubbelfiltret för övrigt, det är litet nog verkar set som. :(

Hur får man förresten fast filtret i filterhållaren så man kan knacka ut pucken, det sitter ju löst så jag slår ut bode filter o puck i vasken, och när det svalnat lite tar direkt i filtret för att slå ut pucken. Det känns inte som det smidigaste sättet att lösa det på. Hittills har jag fått väldigt fasta torra puckar, jag kan lyfta dom i ett stycke ur vasken och ner i soporna, det känns trevligt.

Sen lite generella intryck av att ha en gammal pavoni, man märker ju att det är italienare som byggt den :)
Det är mycket karaktär kan man säga om man vill vara snäll, lite som en gammal Alfa Romeo, inget för den som vill komma från A till B på ett någorlunda smidigt sätt, men däremot för de som vill ha en upplevelse längs vägen. Med andra ord är den för folk som inte bara gillar espresso, man måste även vara hemskt förtjust i att göra espresso, tur att jag är det ;) !

Ett exempel är ju att filterhållarens handtag är i barnstorlek, ett annat att man inte kan plocka ut droppbrickan. Den är bar en en grund försänkning i foten med ett avtagbart galler över, inte något för den som slabbar mycket , som jag :oops:

Det blev långt det här, hoppas nån ids läsa allt, tror inte jag kommer skriva lika mycket alla dagar, men jag ska försöka redogöra för mina framsteg tills jag har uppnått en repeterbar espresso av bra kvalitet!
 

niad

Well-known member
hur vet man att den är tillräckligt varm, den har ju ingen termostat eller lampa som lyser, som vanliga maskiner har.

Jag brukar slå på maskinen låta handtaget sitta i och när ventilen blåst släpper jag luft genom ångröret och släpper ned vatten i en kopp. Sedan tampar jag och gör kaffe direkt. Skall jag inte göra en till så slår jag av den sen. Skall jag sedan göra en kopp till efter några minuter så slår jag på den och då gör jag kaffe direkt igen på samma sätt, den är varm då så det räcker. Har inte brytt mig om lampan i så hög grad, den brukar slockna ungefär då ventilen blåst så det är ett bra tecken för mig att gå efter om jag inte vill sitta och titta på maskinen utan bara är i rummet och hör den.

De som har ettan och tvåan kontakt som du verkar göra kaffe med den ena avslagen och sedan slå på igen om de vill ha skjut på ångan som jag fattat det.

Hur får man förresten fast filtret i filterhållaren så man kan knacka ut pucken,

Jag har sett en variant där man drar ett gummiband om filtret och sedan skruvar ned det i filterhållaren, detta är ju en lösning där man inte skall lyfta ur filtret förstås. Jag kör med löst filter och knockar i hinken under vasken med bara filtret.

man inte kan plocka ut droppbrickan. Den är bar en en grund försänkning i foten med ett avtagbart galler över, inte något för den som slabbar mycket ,

Har sett tips om att ha en sugduk under gallret som man vrider ur och kan tvätta ibland.
 

marran

Well-known member
Tack för alla bra svar, kommer att öva mer imorgon, då har jag lite mer kött på benen!

[quote="niadDe som har ettan och tvåan kontakt som du verkar göra kaffe med den ena avslagen och sedan slå på igen om de vill ha skjut på ångan som jag fattat det.[/quote]

Menar du då att jag värmer maskinen och gör kaffe på ettan, och skummar på tvåan?
Jag antar att din termostat slår av när lampan tänds, och sen försöker hålla tempen där, min eldar ju på tills jag säger åt den att sluta, det gör mej lätt stressad :oops: jag antar att man får ha lite is i magen och dosera och tampa raskt...

Gummibandet ska jag testa, verkar ju smart! Använder du singelfiltret någon gång?

Droppbrickan har jag löst nu genom att torka ur den med disktrasa, fast det hade ju varit smidigare att kunna plocka ut den och hälla ut den, men det funkar såklart såhär också om man inte häller ut några stora mängder, och har nånting under när man flushar.
 

marran

Well-known member
Tack för länken läste den precis!
mycket informativ, ska prova att dra en shot nu och se vad som händer.

Gjorde 2 i morse där den andra blev riktigt bra, aromatisk och med acceptabel crema. Skillnaden mellan dom var att andra gången så malde jag lite finare och tampade stenhårt (har fortfarande ingen vettig tamper men så hårt jag kunde, V&V får inte in 48mm förrän nästa vecka tyvärr)

Det svåraste är fortfarande att dosera, man vill ju få i maximalt eftersom filtret är så litet, men samtidigt så måste man ju få i handtaget...fin balans där.
Jag borde nog skaffa en våg så jag har koll på hur mycket jag stoppar i kvarnen, iaf i början.
 

marran

Well-known member
Gjorde precis vad som blev en dubbel.
Fantastiskt utseende med tigerrandig crema i djupröd/brunt, dock lite besk i smaken och inte lika aromatisk som i morse tyvärr.

Denna gången földe jag proceduren beskriven i din länk, dvs sätta igång på tvåan, vänta på visslet och mala under tiden, hade dessutom filtret löst så det var färdigdoserat när den visslade.
Jag malde lika fint som i morse och tampade lika hårt (tror jag) doserade antagligen en gnutta mindre.

Sedan körde jag igenom motsvarande en dubbel för att värma koppen, väntade 10s så koppen blev varm, satte filtret i filterhållaren och i bryggruppen.

lyfte spaken långsamt, höll den uppe 10s och tryckte sen ner tills jag såg de första dropparna, då lyfte jag den igen 3s och tryckte sen ner hela vägen. Det gick väldigt tungt denna gången, jag tog i för fullt och var nästan rädd att jag skulle bryta av handtaget på filterhållaren, som jag tog spjärn mot. Och så kom det massor, antagligen för att jag lyfte spaken när det började komma, så nu blev det en dubbel i mängd, jag tror jag överextraherade kaffet en del.

Kan man släppa spaken "på halva vägen" om man är nöjd med mängden och tycker det ser lagom blonderat ut?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Måste bara slänga in en kommentar om att jag är jäkligt glad över att ha köpt en semiautomatic... Det låter besvärligt det där... :shock:
 

niad

Well-known member
Jag är osäker på att avbryta genom att släppa spaken. Stänger man av så släpper ju trycket i maskinen när den kallnar, men trycket mot pucken består nog är jag rädd. Det kan nog alltså bli svårt att ta loss filtret innan trycket släpper för då har du ett rejält övertryck som i värsta fall skjuter packningen när du tar loss filterhandtaget. Jag har blivit tvungen att göra det en gång då jag total ströp maskinen och upptäckte då att det var förstås ett sätt att ta loss packningen och skita ner på bänken snabbt och lätt om det är vad man är ute efter :)

Kanske dock att man kan släppa på trycket genom att föra upp spaken igen och låta maskinen kallna, problemet är då att vattnet som skall ned kanske tar vägen tillbaka igen in mot kokaren och det är nog inte bra.

Här har du en perfekt fråga att ställa i "Lever" forumet tycker jag om ingen här har svaret.
 

marran

Well-known member
å andra sidan är det något av ett icke-problem kom jag på, man kan ju bara ta bort koppen o pressa resten i droppbrickan eller liknande

Jag undrar fortfarande om du använder ditt singelfilter?
 

niad

Well-known member
Jag har faktiskt knappt provat singelfiltret. Jag kör inte heller med det på den stora maskinen. Det är dubbla eller ristrettos som gäller för mig. Jag kan dock lova att när jag har en helg på stugan så kommer jag att leka loss ordentligt med maskinen för då har jag tid till sånt. Nu går den som arbetshäst och gör två dubbla varje morgon, no more no less.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp