Marran goes manual (medeltida?)

marran

Well-known member
nu har jag levt några dagar till med Påfågeln, har varit lite dålig på att rapportera då jag haft mycket att göra.

Jag fyllde år den 20de då då bjöd jag och Påfågeln på 4 espressos o 2 caffe latte, det var en upplevelse. Kvaliteten blev väl inte jättejämn, vissa var stenhårda att pressa igenom och andra gick för lätt tror jag, men det var bra övning.

Idag fick jag äntligen en riktig tamper, så nu har jag precis gjort en dubbel, den blev faktiskt riktigt bra tycker jag. Mustig och smakrik, fast lite åt det beskare hållet. Tror jag fick en del channeling också, för jag slant med filtret när jag tampade så det blev inte 100% tyvärr.

Tampern jag köpte är 48mm, för det ska ju filtret vara, men den passar inte perfekt, jag tror filtret är 49 eller 49,5. Till jul ska jag försöka svarva en tamper själv hos en kompis, som passar perfekt.

Jag funderade lite på övertrycksventilen, min puttrar en hel del och läcker ånga uppe vid bulten, en bra stund innan den börjar vissla och släpper ånga genom röret. Har jag en dålig packning där?
En fördel är att jag kan hänga koppen där så är den VARM när jag ska brygga i den sen.

En annan sak jag tänkt på men alldrig sett nånstans, hur hårt ska man pressa egentligen, vad är det optimala?
Nu försöker jag pressa så jag får "mussvansar" men det trycket är ju helt beroede på malningsgrad och tampning. Nu är det ofta så jag har svårt att hålla jämt tryck för att jag pressar så hårt, och har väldigt svårt att hålla maskinen stilla genom att hålla i filterhandtaget. Har jag tampat för hårt då?
Det är ju lite svårt att hålla koll på tiden när man trycker allt vad man kan, men hur lång tid bör det ta att pressa, alltså från att man börjar pressa igenom tills det är klart?
 

zix

Well-known member
extraktionstiden du ska satsa på är väl samma för en levamaskin som en vanlig? Cirkus 25-30 sek? Plus minus några sekunder för variation mellan olika kaffebönor och hur extraherad du vill ha din espresso.
Någon som har levamaskin får gärna säga emot om det inte stämmer, jag bara antog att det måste vara samma oavsett maskintyp.
 

niad

Well-known member
Helt rätt. Extraheringen måste vara densamma oavsett maskin. Den fördel, eller nackdel, för den delen :) ...man har med en arm/levamaskin är att man kan kompensera under extraheringen för "fel" malningsgrad".

Jag har vid tillfälle lagt på mer tryck i slutet på ett shot för att få fram bättre crema och visst, det fungerar. I den bästa av världar har man malt perfekt för att kunna låta en robotarm (eller en pump) ge ett exakt lika tryck varje gång men men en arm/levamaskin så är det upp till hemmabaristan i detta fall att lätta eller öka på trycket för att nå en bättre extrahering.

Det är rätt så skönt att låta en tråkig svart shot utan crema övergå i en riktigt fin slutprodukt med hygglig crema genom att ändra på trycket.

Som sagt det är lätt att efter några försök få fina shots ibland med en Europiccola men att lyckas gång efter gång efter gång tar nog väldigt lång tid.
 

rackarn

Member
tjena

har i några år tampats med en gammal europiccola själv och detta är vad jag kommit fram till...

värm upp med filterhållaren i på tvåan (MAX) tills det börjar pysa ur ventilen (ca. 5-7 min.).

under tiden maler jag (gjort många framsteg pga bra malning, använder också manuell kvarn) och packar filtret. ett tips på att få rätt mängd är att ha i hela bönor upp till kanten i dubbelfiltret, funkar bra!

blåser ur lite ånga ur ångstycket, låter den bygga upp tryck igen en minut och stänger av maskinen. lägger i filtret i hållarn å in i huvudet.

efter att den fått kyla ned sig 2-3 min slår jag på den igen i läge 1 (MIN). strax därefter upp med spaken, vicka lite längst upp och ned jämnt! just det här att man låter den svalna lite gjorde att espresson inte blev så besk/sur så ett måste tycker jag!

svårt att få crema redan från början men har lyckats nu på sistone så att det blir crema nästan hela vägen som sedan rinner över (nedifrån) sakta i svart guld :).

dessvärre är maskinen numera kortsluten så kan inte använda den :( gjorde bästa espresson hittills innan proppen gick hehe, trist!

lite länkar:

http://espressosavant.tripod.com/
http://www.gurus.net/pavoni/
http://www.lightlink.com/kazys/manuals/europiccola.html

lycka till i fortsättningen!
 

marran

Well-known member
tack rackarn för tipset, det verkar som alla gör lite olika, ska prova din metod nu!
Hur värmer du koppen?

Du har alltså filtret löst och doserar och tampar det, och sen sätter du det i filterhållaren, stämmer det?
 

marran

Well-known member
Nu har jag provar rackarns metod, det blev riktigt bra!
Mindre kraftfullt men å andra sidan inte beskt, creman ok.
Jag tror jag måste tampa lite hårdare, det gick misstänkt lätt att trycka igenom. Å andra sidan läste jag på en av länkarna han skickade en vettig motivering till att man inte borde trycka hårdare än 20 pounds, det är väl typ 10kg.
Där föreslogs även att man skulle köra spaken lite upp och ner när den var i översta läget, för att bli av med luften i brygghuvudet.
Uppnår man samma resultat när man som andra rekommenderar lyfter spaken till översta läget i 3s precis när de första dropparna kommer ut i koppen?

Det finns helt klart utrymme att labba mer med det här! Jag har en spännande höst framför mej...
 

Jemo

Well-known member
Jag har en lite nyare europiccola, med endast en knapp och en lampa som slocknar när kokaren är varm. Jag får oftast till riktigt bra shots, både med dubbel- och enkelfiltret. Men på senare tid har en lite störande grej börjar hända allt oftare: alldeles i slutet av shoten, när jag för ner armen i botten andra gången, övergår den sköna creman till lite större bubblor som spolierar allt det vackra. Är det någon som vet vad det beror på och hur man undviker det?

Ett annat "problem" jag upplever är att mjölkskummaren är ganska dålig. Dels är det dåligt tryck i den och dels droppar det vatten ur den så mjölken blir blaskig.

I övrigt tycker jag det är en helt fantastisk maskin (men jag förstår att den inte funkar bra för dom som vill kunna göra 3-4 dubbla på raken).
 

niad

Well-known member
Jag förmodar att våra maskiner är precis likadana. Jag har en ny Europiccola EN, den med svart fot.

Jag får också bubblor om jag pressar armen i botten och håller den där ända tills det slutar droppa. Jag vet inte om det är normalt men om vi upplever samma sak så är det nog nåt vi får leva med. Jag brukar avbryta strax innan botten och föra upp armen igen då jag oftast kör dubbla och sedan kan man låta armen stanna något innan botten. Trycket på filtret släpper lika bra då efter någon minut högst efter vad jag upplevt.

Vad gäller mjölkskummandet så är det bara att köra på och öva. Jag gör rätt fint microskum med den hela tiden nu. Den är inte lika lekande lätt att skumma med som Elektran som ju gör jobbet åt en så att säga men det går att göra riktigt bra skum med Europiccolan.

I helgen har jag druckit flera koppar som varit helt suveräna ute i stugan på min billiga La Pavoni, jag är helnöjd med den. Det som dock hänt mig är att den gröna dioden lyser så svagt att jag inte kan se det knappt om jag inte böjer mig ned och tittar. Jag skall köpa en ny kontakt så löser det sig nog, jag antar att det bara är dioden som lagt av lite. Jag har flyttat den en hel del mellan stugan och hemmet och även när vi varit på resa. Den är supersmidig att ta med i en påse i bilen bara.

Om någon har tips på bra ställen att beställa La Pavoni delar så säg till. Jag har hittat ett ställe i England som jag skall leta reda på länken till igen, har för mig att de tog runt 40kr för en kontakt där.
 

marran

Well-known member
nu har jag precis avnjutit en ny lyckad kopp ur Påfågeln, helt underbart!
Jag har börjat med en variant på rackarns metod.
Jag doserar genom att fylla filtret med hela bönor, struket. Fungerar jättebra, gör att man inte maler mer än nödvändigt, har man kvarn utan dosator spelar det ingen roll.
Värmer maskinen tills den börjar vissla och tömmer ut falskt tryck, stänger sen av. Maler, tampar polerar i filtret utan handtag, det är lättare då man inte behöver balansera utan det står vågrätt på bänken.
Lyfter spaken nästan ända upp, sätter i filtret, knäpper på ettan och lyfter upp spaken i översta läget. Håller den där i några sekunder, börjar sedan "pumpa" lite med spaken ungefär 4-5 gånger så man känner att den blir mindre och mindre svampig, för sedan ner den och försöker få mussvansar och konstant rinn. Upp och ner igen, och sen njuter jag!

Det jag är lite lur på är övertrycksventilen, min pyser väldigt mycket ånga uppe vid bulten, långt innan den börjar vissla och ånga kommer genom röret. Hur uppför sej era?
 

lbstr

Member
niad: Har köpt reservdelar från en firma i Skåne. http://www.gerby.com/kontakta/
Funkade hur bra som helst.
Snabba mailsvar. Grejerna kom med ett inbetalningskort snabbt, snyggt och prydligt i ett kuvert. Inte farligt dyrt heller.
Sprängskisser med artikelnummer finns på lapavoni.com
 

marran

Well-known member
Jag väcker denna tråden igen, jag har ju levt med påfågeln nu i 3 veckor eller så, börjar få lite jämnhet i tilverkningen, jag gör i alla fall på samma sätt varje gång.
Jag gör likadant som jag beskrev i förra inlägget, men jag maler och tampar medans maskinen blir varm, och brygger direkt när den visslat.

Det största problemet är att min zassenhaus verkar ställa om sej hela tiden, så jag har ingen konstant malningsgrad, utan man får känna på kaffet efter malningen och försöka kompensera med hårdare/lösare tampning. Jag vill att justermuttern ska gå trögare, får försöka ordna det på något sätt.
 

Björn

Well-known member
Det slår mig att det borde gå att räkna på med hur stark kraft man bör draga ned spaken. Kraft är som bekant lika med tryck gånger yta. I vårt fall är ytan pi * r^2 = pi * 0.048^2 = 0.00724 m^2. Om trycket man vill ha är 9 bar = 900 kPa får man att kraften mot vattnet skall vara 6,5 kN (låter mycket). Sedan har man hävstångseffekten från spaken, där kraft gånger avstånd från vridpunkten skall vara lika inne vid filtret samt ute vid handtaget, F1*d1 = F2*d2 => F2 = F1*(d1/d2) = 6,5 * (d1/d2). Nu borde det bara vara att mäta dessa avstånd för att beräkna hur stor kraft som skall anbringas vid handtaget för att få en perfekt espresso! :)
 

Jemo

Well-known member
intressant. räkna gärna ut det och presentera svaret samt ett förslag på hur man, i själva momentet, ska försäkra sig om att man håller rätt kraft.

en sak jag börjat med, som han med instruktionsvideon inte gör, är att först släppa in vatten i ca 5 sekunder, sedan pressa armen en liten bit neråt tills en droppe kaffe kommer, därefter snabbt lyfta armen igen för att släppa in ytterligare lite vatten (ca 2 sekunder), sedan pressa som vanligt (med ganska mycket kraft, oklart hur många kilonewton).

när man hållit på att laborera en längre tid och fått en känsla för ungefär hur fint man ska mala och ungefär hur hårt man ska tampa och ungefär hur mycket kraft man ska pressa med osv så tycker jag det ger mer att fokusera på 1) att hålla rätt totaltid och 2) att se till att "mussvansarna" ser bra ut. möjligen leder det till att man pressar olika hårt olika gånger, men frågan är hur mycket det gör i praktiken. någon som vet?
 

niad

Well-known member
Vet någon hur stark kraft fjädern i en Elektra Micro Casa a Leva eller Ponte Vecchio m.fl pressar med. Detta borde duga som riktmärke för hur stark kraft man skall trycka med manuellt, den parametern är ju borttagen på de manuella maskiner som har fjäder. Å andra sidan så kan det ju vara bra att precis som en pump (som jag fattat det) gör kunna bygga upp trycket om man malt för fint eller tampat för hårt, eller kanske t.o.m. göra ett lösare långsammare tryck för att rädda ett shot där malning och tampning varit åt andra hållet, för grovt och för löst. Jag brukar ibland få ut fint lavasvart kaffe i början i ett sämre shot och för att få fram crema så tar jag i och trycker hastigt i slutet, jag kompenserar alltså. De bästa shotsen är förstås då allt stämmer med malning och tampning och man kan trycka jämnt och fint med crema från starten, de händer..... ibland. Faktistkt oftare och oftare. Jag skall till stugan idag där min Europiccola står och väntar, jag tycker det är lika kul varje gång jag är där och använder den, lugn och ro, manuell malning och manuell teknik hela vägen. Vad gör man om man är en som som heller röker pipa än cigg bara för att det är lite pill med det, jo man skaffar en manuell maskin förstås.
 

marran

Well-known member
Jag kan mäta på armen när jag kommer hem senare idag.

Själv brukar jag få "dropp" och inte mussvansar, för jag maler nog egenligen lite för fint, men jag gillar den lite smakrikare espresso man får då
 

Jemo

Well-known member
Jag skakar liv i den här tråden igen. En sak jag tycker är lite knepigt med Pavonin, och som jag irriterat mig på länge, är att mängden vatten som pumpas genom kaffet är beroende av doseringen av kaffe. Det vill säga om man överdoserar mänden kaffe, vilket man måste göra för att få till det bra med vissa sorter, så reduceras samtidigt mängden vatten, inte bara i relation till mängden kaffe utan den totala mängden vatten. Detta beror ju på att man först lyfter spaken och fyller cylindern med vatten och sedan pressar spaken nedåt för att brygga. Om det är för mycket kaffe i filtret är det ju mindre utrymme för vatten i cylindern. Har någon ett bra knep för att hantera detta? Det blir inte särskilt lyckat att pumpa en extra gång, för dels blir det sämre resultat när man avbryter den jämna bryggningen och dels blir det för mycket vatten istället. Kanske en obegripligt ställd fråga, men de som har en Pavoni kan förstår säkert vad jag menar.
 

marran

Well-known member
Jemo sa:
Jag skakar liv i den här tråden igen. En sak jag tycker är lite knepigt med Pavonin, och som jag irriterat mig på länge, är att mängden vatten som pumpas genom kaffet är beroende av doseringen av kaffe. Det vill säga om man överdoserar mänden kaffe, vilket man måste göra för att få till det bra med vissa sorter, så reduceras samtidigt mängden vatten, inte bara i relation till mängden kaffe utan den totala mängden vatten. Detta beror ju på att man först lyfter spaken och fyller cylindern med vatten och sedan pressar spaken nedåt för att brygga. Om det är för mycket kaffe i filtret är det ju mindre utrymme för vatten i cylindern. Har någon ett bra knep för att hantera detta? Det blir inte särskilt lyckat att pumpa en extra gång, för dels blir det sämre resultat när man avbryter den jämna bryggningen och dels blir det för mycket vatten istället. Kanske en obegripligt ställd fråga, men de som har en Pavoni kan förstår säkert vad jag menar.

Känner igen det där problemet , precis som vattenmängden beror på hur fint man malt samma mängd kaffe.
Så länge det kommer tillräckligt eller för mycket vatten är det ju inga problem, då är det ju bara att avbryta bryggningen när det känns lagom. Jag brukar alltid ställa mjölkkannan på droppbrickan eftersom jag inte kan ta ut min, så slipper jag torka ur den varenda gång. Sen dricker jag mitt kaffe och efter det är det bara att pressa ut resten av vattnet om där är nåt kvar, och plocka bort portafiltret.

Problemet uppstår väl när det inte är plats för tillräckligt med vatten, jag kan hålla med om att ta in mer vatten känns inte som ett bra alternativ faktsikt.
Kanske preinfusera längre, så går mer vatten "in" i pucken och på så vis ryms mer? Detta påverkar ju dock andra parametrar än vattenmängden, så det är väl inte heller optimalt.
Annars kanske dimensionera lite mindre och mala lite finare, för att komma upp i samma "motstånd" fast få plats för mer vatten. Dock påverkar ju även detta fler parametrar :x

Nån annan som har en lysande ide?

Just nu är jag mest tjurig för att min zassenhaus ställer om sig hela tiden och är allmänt vek i lagringen, vilket gör att man måste ställa in den efter varje malning, inte lätt att hitta sweet spot då. Tur man har en förlåtande maskin :cry:

Jag ska ta hem den till jul o se om jag inte kan bygga om rubbet förutom just själva malverket, för att få lite mer stabilitet i skiten. Hur gör ni andra förresten?
 

Jemo

Well-known member
kanske en lösning skulle kunna vara att hitta ett lite större (dvs "djupare") filter som passar i pavonins hållare som därmed ger större utrymme för överdosering? de gånger man inte behöver överdosera kan man använda originalfiltret eller avbryta bryggningen som marran beskriver. är det någon som vet vilken sorts filter som skulle kunna passa? har för mig att jag hört att elektra har samma dimension som pavoni (51-51,5 mm?) på vissa modeller. vet någon, t ex niad som har intressen i båda märkena eller någon annan som saluför grejerna, om detta stämmer?
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp