Klövermjölk? I jämförelse med vanlig mjölk?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kan inte heller smälta att Arla säger att det är en lågprisprodukt fast den är dyrare att framställa. Vad finns det för sans och balans i det???

Sansen och balansen ligger i att den blir billigare att få ut till butikerna, och därför kan de sälja den till ett lägre pris. Ett lägre pris ut till kunderna = lågprisprodukt i ögonen på konsumenten (och i plånboken).

Hur kan den bli illigare trots att den blir lite dyrare att tillverka? Jo, eftersom den inte behöver lika mycket fraktande fram och tillbaka med lastbilar. Frakt och distribution kostar pengisar.
 

ts

Well-known member
Som jag sade tidigare: Ja, låt oss börja använda opastöriserade produkter så att vi då och då kan få oss en släng av någon riktigt elak sjukdom som fått överleva hela vägen från frukter och råvaror till förpackningarna i butiken.

[..]

Jag tror inte att de mikroskopiskt spårbara ämnena som jag eventuellt kommer att gå miste av i och med Klövermjölken kommer att varken leda till att jag lider av undernäring eller får brist på varken proteiner eller enzymer.

Sluta hitta på att jag sagt att vi bara ska opastöriserade produkter och argumentera mot något jag faktiskt sagt? http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

Risken med dessa manipulerade livsmedel är knappast att du kommer lida av undernäring utan att de modifierade och tillsatta ämnena är skadliga (eller risk är väl fel ord, det är redan bevisat i många fall). Själv är jag inte beredd att må sämre bara för att Axfood och ICA ska kunna öka sin vinst ännu mer. Jag köper bara lågpastöriserad och ohomogeniserad mjölk, och det är värt varenda krona.
 

marran

Well-known member
Jag förstår faktiskt inte hur Arlas Klövermjölk skulle transporteras mindre i lastbil än än jag köper Norrmejerier, om jag bor i Umeå.
Likadant i Skåne köper jag Lantåsen eller Skånemejerier, lägre transportsträckor är väl normalt mer bidragande till mindre lastbilstransporter än längre hoppbarhetstid, eller har jag missat nåt?

Det är väl snarare så att eftersom den håller längre så kan de producera den i en central anläggning o transportera till hela sverige, det är väl ofta billigare än att ha lokala anläggningar. Då måste ju mjölken först samlas in till centralen och sen distribueras, det blir väl dubbla tansportsträckan?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Sluta hitta på att jag sagt att vi bara ska opastöriserade produkter och argumentera mot något jag faktiskt sagt?

Har jag skrivit någonstans att du vill att vi bara ska ha opastöriserade produkter? Var har jag skrivit det?

Det du skrev tidigare var:

Den riktiga lösningen är att sälja lokalt producerad mat (i fallet mjölk ohomogeniserad och helst opastöriserad, det senare går bra så länge man använder mjölken inom två dagar), inte att vi äter ännu mer processad mat med skadliga tillsatser och och förstörda fetter för att få längre hållbarhetstid.

Och det är väl inte helt fel att tolka det som att du tycker att det bästa skulle vara om man kunde köpa opastöriserad mjölk? Du skriver ju "helst opastöriserad".

Då skrev jag bara vad jag tyckte om opastöriserade produkter.
Jag skulle då aldrig köpa opastöriserade produkter, och jag är 100% säker på attt folk oftare blir sjuka av opastöriserad mat än av bristen på enzymer. ;)

Men den här diskussionen har ju urartat totalt. Den handlade om Klövermjölk, och om hur den smakar och vad det är för skillnad mot vanlig mjölk. Köp och smaka om du är intresserad, låt bli om du inte är intresserad.

Opastörisering och ohomogenisering är två ord som egentligen inte ens hör hemma i den jämförelsen eftersom båda sorterna som tråden är tänkt att handla om är både homogeniserade och pastöriserade.

:)
 

Form

Well-known member
...Om all mjölk som såldes var klövermjölk skulle en hel del transporter kunnat undvikas... ;)

Detta förutsätter att Klövermjölken produceras (eller kanske ska skriva förädlas eftersom det är korna som producerar...) lika lokalt som den vanliga lågpastoriserade mjölken. Någon som vet vilka mejerier som tillverkar Klöver- respektive Baristamjölken?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Någon som vet vilka mejerier som tillverkar Klövermjölken?

Samma mejeri, samma kossor, samma näringsinnehåll, osv.

Det som skiljer de åt är att ena sorten pastöriseras med en högre temperatur, för att "ta kål på mer skit" antar jag. Och resultatet blir en mjölk som har längre hållbarhet vid oöppnad förpackning (och som jag tycker smakar godare än den vanliga mjölken).
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så alla Arlamejerier tillverkar Klövermjölk?

Varför ställer man ens en sådan fråga på ett Kaffeforum?
Tänkte du att någon här har koll på vilka av ett stort företags fabriker producerar vilka produkter, och i vilken omfattning? Hur ofta gör de getost?

Det blir ju bara toklösa spekulationer. Fråga Arla så får du svar.

Räcker det inte att veta att det är svensk mjölk, samma mjölk som de använder till både A och B? Och att de har lägre kostnad för transporterna för produkt A, och därför kan de sälja den till ett lägre pris.
 

hippokid

Well-known member
Jag tänkte avbryta miljödiskussionen för att fråga om det är någon som har lyckats skumma mjölk med framgång med Klövermjölken? Det har inte jag. Vanligtvis skummar jag mellanmjölk, och kan hälla mjölk-konst allt som oftast. Nu har jag arbetat mig igenom en 1,5-liters förpackning med Klövermjölk och inte lyckats få till konsten en enda gång. Stora bubblor blir det. Någon annan som fått bra resultat och har några tips?
 

brengen

Well-known member
Jag skummade klövermjölken likadant som jag skummar arlas standardmjölk.... möjligtvis drar jag in lite mindre luft i klövermjölken då jag upplevde att det var väldigt lätt att få ett tjockt skum med den.

Inga svårigheter alls i jämförelse med annan mjölk tycker jag.
 

hippokid

Well-known member
3 liter Klövermjölk senare:
Nu får jag till hyfsad mjölk-konst, men inte lika bra som med vanlig mellan- eller standardmjölk.

En intressant notering som både jag själv och en kaffevän gjorde:
Mjölken blir sötare vid skumning än vanlig mellanmjölk, lite på samma sätt som Arlas Baristamjölk. Jag skulle vilja påstå att det smakar mer som på plats i Italien, med deras UHT-mjölk. Värt att prova kanske?

Kom gärna med kommentarer alla ni andra som har skummat Klövermjölken!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Är ju inne på en ny maskin, så jag kanske inte ska komma med åsikter om olika mjölksorter innan jag fått kläm på skummandet till 100%. Fått till lite art såklart men tycker att skummet blir för hårt (men det behöver såklart inte bara bero på mjölken, tycker att hålen i originalmunstycket är för stora).
 

mikaels

Active member
Det är väl inte så konstigt att smaken påminner om UHT-mjölk, det är ju i princip vad det är, UHT betyder ju högpastöriserad. Uppvärmingen denaturerar väl en del av mjölkproteinet till något sockerliknande, därav den sötare smaken.
Pastörisering är väl bra, i måttliga mängder, men vilken nytta homogeniseringen gör är mer tveksamt, tycker jag. Själv kör jag Arlas gammaldags mjlök, ohomogeniserad, och med en fetthalt som varierar under året (beroende på vad korna äter).
Om man gillar smaken av standardmjölk så är väl det enklaste sättet att köpa just standardmjölk, istället för att köpa högpastöriserad mellanmjölk. Den lilla skillanden i fettinnehåll är inte vad man till äventyrs blir fet av.

men vad vet väl jag..?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hehe, medicin och mjölk i ett. Vinnande koncept?

Undrar om det har något att göra med rengöringen av förpackningsapparaterna eller något? Att de behandlas med antibiotika för att inte "bli äckliga" och fulla med otrevliga bacillusker?

Vore väl bättre om de rengjorde grejerna med sprit. Då kan de låta bli att skölja ur apparaterna ochså, så får vi mjölk med olika procentsatser med alkohol istället för fetthalt. :lol:
 

lupoo

Well-known member
Hehe, medicin och mjölk i ett. Vinnande koncept?

Undrar om det har något att göra med rengöringen av förpackningsapparaterna eller något? Att de behandlas med antibiotika för att inte "bli äckliga" och fulla med otrevliga bacillusker?

Vore väl bättre om de rengjorde grejerna med sprit. Då kan de låta bli att skölja ur apparaterna ochså, så får vi mjölk med olika procentsatser med alkohol istället för fetthalt. :lol:
Tror tyvärr att det är de stackars kossorna som har fått för mycket medicin:(
 

egt077t

Member
Nu vet jag inte hur det är med mjölkproduktionen, men i alla länder i Europa förutom Sverige (olagligt) ges antibiotika till djur främst för att öka tillväxten....det ska tydligen fungera som anabola för dem.....Heineken råkade ut för en kul grej, deras öl började smaka dåligt (SIC) och tillslut fick de problem med jästen, det visade sig att antibiotikan som följer med grisarnas urin ut hade letat sig ner i vattnet vilket helt enkelt dödade de bakterier som renar vattnet samt även jästen
 

Torminator

Member
Hej på er!
Jag känner att jag måste slänga in en kommerntar här. Det råkar vara så att jag jobbar på Arla så jag ska dela med mig av det lilla jag vet om klövermjölken.
Under pastöriseringen värms vanlig mjölk till 72 grader och UHT-mjölk ("mjölk med lång hållbarhet") värms till 140 grader (om jag inte minns fel). Klövermjölken ligger mitt emellan, kommer inte ihåg exakt, men runt 100 grader. En annan skillnad är att man använder peroxid i förpackningsmaskinen för att sterilisera förpackningarna. Tillsammans gör detta att en oöppnad förpackning håller 10-11 dagar i stället för 7. En öppnad förpackning håller lika länge oavsett behandling.
Vidare kan så vitt jag vet klövermjölken endast beställas på "halvpall" och inte i små mängder. Detta underlättar en aning och bidrar till ett lägre pris.
En annan intressant fråga gällde var vår mjölk produceras. Klövermjölken förpackas endast i Linköping än så länge. Absolut ingen miljövinst om du köper den i t.ex. Stockholm eller Malmö.
Fler frågor? ;-)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,973
Inlägg
157,996
Medlemmar
19,580
Senaste medlemmen
D79
Topp