Klövermjölk? I jämförelse med vanlig mjölk?

ts

Well-known member
Om all mjölk som såldes var klövermjölk skulle en hel del transporter kunnat undvikas... ;)

Den riktiga lösningen är att sälja lokalt producerad mat (i fallet mjölk ohomogeniserad och helst opastöriserad, det senare går bra så länge man använder mjölken inom två dagar), inte att vi äter ännu mer processad mat med skadliga tillsatser och och förstörda fetter för att få längre hållbarhetstid.
 

Tallinn

Well-known member
Om det är 8 kr så är prisskillnaden 25%. Jag har inte köpt mjölk i Sverige på många år så jag har ingen aning!

Den estniska varianten av lågprismjölk är mjölk i påse! Dock exakt samma mjölk men den hamnar då på strax under 5 kr/lit.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Den riktiga lösningen är att sälja lokalt producerad mat (i fallet mjölk ohomogeniserad och helst opastöriserad, det senare går bra så länge man använder mjölken inom två dagar).

Ja. Låt oss få opastöriserade prodkter så att folk kan bli sjuka av bakterierna som överlever och som garanterat kommer att ploppa upp då och då.

Lokalt prodicerad mat är alltid trevligt. Jag köper svenskt kött till 100%, har aldrig och kommer aldrig att köpa kött från Irland eller Danmark, trots att det skulle bli billigare.

Men det är ingen realitet att man ska ha lokalt producerad mat till 100%, och mat som skall konsumeras inom 2 dagar skulle bli rätt förödande för glesbygden. Ska folk börja hålla med kossor igen, bara för att de ska kunna få mjölk?

Eller tänkte du att man ska köra ut mjölk från mejerierna dagligen bara för att den måste konsumeras inom 2 dygn innan den blir dålig? Snacka om mycket transporter...
 

ts

Well-known member
Ja. Låt oss få opastöriserade prodkter så att folk kan bli sjuka av bakterierna som överlever och som garanterat kommer att ploppa upp då och då.

Mjölken är steril de två första dagarna. Pastörisering gör bara att man kan ha för gammal mjölk utan att det märks, man kan ersätta denna med bakteriekontroller.

Visst, det är utopiskt, men de enda som tjänar på att sälja skit med längre hållbarhet är industrin.

Men eftersom du tydligen tror att storkedjornas EMV (egna märkesvaror) har lika bra kvalitet som de lokalt producerade varor som säljs i Italien, Spanien osv så har vi väl inget att diskutera.

Lokalt prodicerad mat är alltid trevligt. Jag köper svenskt kött till 100%, har aldrig och kommer aldrig att köpa kött från Irland eller Danmark, trots att det skulle bli billigare.

Men det är ingen realitet att man ska ha lokalt producerad mat till 100%, och mat som skall konsumeras inom 2 dagar skulle bli rätt förödande för glesbygden. Ska folk börja hålla med kossor igen, bara för att de ska kunna få mjölk?

Eller tänkte du att man ska köra ut mjölk från mejerierna dagligen bara för att den måste konsumeras inom 2 dygn innan den blir dålig? Snacka om mycket transporter...

Det finns annan och farligare miljöpåverkan än transporterna, så tänk inte bara på dem. T.ex. är övergödningen och giftutsläppen från svenska lantbruk ett betydligt akutare problem, men det som inte går att beskatta är inte lika intressant för politikerna...
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag säger bara:
Think global, eat local!

Så här lite OT men...
Sedan kanske man ska, förutom t ex övergödning, även lägga på aspekter kring antibiotikaanvändning, foder med/utan kadavermjöl osv. Nu säger jag INTE att Sverige är världsbäst bara att vi kommit en bit. Jag gissar att korna i t ex Argentina har det bättre, efter vad jag förstått iaf, då de mestadels vistas utomhus under större delen av sina liv.
En annan för mig viktig aspekt är ju om vi ska ha en öppen (som i ej igenväxt) landsbyggd med människor så krävs det ju att vi köper böndernas produkter. Det jag däremot är helt emot är det genomsjuka systemet med bidrag. Vilken annan näring som helst skulle tillåtas där allt gick ut på att få bidrag för att kunna bedrivas? Sjukt är det...
 

pods

Member
Jag köpte klövermjölken för att min WILLYS AFFÄR bLEV eN HEMKÖP AFFÄR
OCH DEN VANLIGA MJÖLKEN HADE EN BÄSTA DATUM 2 DAGAR FRAMMÅT VÄLDIGT DÅLIGT TYCKTE JAG. MEN KLÖVERMJÖLJKEN SMAKAR SOM VANLIG MJÖLK. mEN HEMKÖPSPRISLAPPARNA SLUTAR ALLA PÅ 90 ÖRE SÅ JAG TÄNKER INTE HANDLA PÅ HEMKÖP SÅ LÄNGE JAG LEVER.
 

rhide

Well-known member
Okej, den här diskussionen börjar urarta, så jag ska försöka hålla mig så lugn jag kan.

Den enda personen här jag faktiskt kan respektera i denna diskussionen är KG. Han är den enda som hittils utgett sig ha angripit problemet ur ett vetenskapligt perspektiv, istället för att klaga på petitesser och ogrundade farhågor.

Man ska definitivt vara försiktig när man tänker köpa något som av okänd anledning plötsligt blivit mycket billigare att tillverka, men inte förkasta det helt på grund av något moraliskt tunnelseende. Låt smaken avgöra istället för fördomarna!

I just detta fallet bör man dock tänka på att alla näringsämnen fortfarande må bevaras vid upphettning, men en hel mängd bakteriefloror kanske dör. KG tog visserligen upp även denna möjlighet - men på ett rationellt sett - han mailade Arla istället för att klaga och sprida fördomar på ett forum!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tadaaa, och där är testet utfört och vinnaren utsedd.
Det blev en enhällig vinnare som både min fru och jag utsåg till "bäst smak", och vinnaren blev....

Klövermjölk!

Applåder, applåder, visselvissel och sorl i folkvimlet... Klövermjölken tackar för sig, bugar och kliver in i ett nytt hem.

Rakt in i ett kylskåp stort nog för tre fullvuxna människor om man trängs lite (fast jag har bara varit därinne ensam, rädd att golvet ska braka). Här får den fria vidder, frisk luft som cirkulerar med en fläkt, hyllor av pulverlackad stabil tråd och ett lysrör som väcker de små kossorna ur deras skönhetssömn.

Dags att drickas, mina små klövervänner. Dags att drickas! :cool:

----------------

Själva testet gick till som så att jag hällde upp mjölk i två glas från två nyöppnade paket med mellanmjölk och hon fick smaka (blindtest, hon är ovetande om vilken som är vilken). Får välja vilken som är godast: Klöver vinner.

Jag smakar (icke blindtest): Klöver är lite lite godare. Mer provanden, fram och tillbaka.

Sedan ett blindtest på mig, för att se om jag kan hitta min klöver... Och det gjorde jag. Klövern hittade jag minsann och det var inte särskilt svårt heller. Bäst känner man skillnaden om man dricker en hel del, så att hela munnen fylls med färsk fin mjölk. Småskvättar är svårare att känna skillnad mellan.

Hur smakar den då? Lite lite gräddigare. Lite lite mer "standardmjölk-aktigt" om man kan säga så, fast ändå inte lika fett och gräddigt som standardmjölk. Nu låter det lite läskigt med "gräddigt" och "fett", men det är bara en liten pyts åt det hållet.

Ett annat sätt att uttrycka det är att den smakar "lite tjockare". Den vanliga mjölken är lite vattnigare. Jaja, Ni får prova själva.

Har inte provat skumning så där har jag ingen åsikt alls.
 

rhide

Well-known member
Tackar för test och resultat =) Men hur många gånger testade ni? Kanske smakar den godare bara för att det är en ny smak, som inte smakar som den gamla vanliga mjölken man druckit i alla tider. Man kanske tröttnar på klövermjölken snabbare än den mer naturella smaken av vanlig mjölk...?
 

mag

Well-known member
Fantastiskt! Ska genast stövla iväg till affären och införskaffa... både och. Själv har jag någon teori om mer sötma i skummad klöver men den är ju ännu icke verifierad.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kanske smakar den godare bara för att det är en ny smak, som inte smakar som den gamla vanliga mjölken man druckit i alla tider. Man kanske tröttnar på klövermjölken snabbare än den mer naturella smaken av vanlig mjölk...?

Den smakar hur naturell som helst. Frugan blev osäker efter ett tag om hon verkligen kunde känna någon skillnad ALLS.

Det var då jag kom på att hon skulle dricka rätt mycket i ett drag, för att "fylla munnens alla håligheter med genomspolande mjölk" så att säga. Då kom hon tillbaka till att Klövern "smakade lite tjockare" (citat). Den smakar lite mer, lite mer åt hållet standardmjölk, och definitivt inte år hållet lättmjölk. Jag tror att det är en rätt bra beskrivning.

Skillnaden är inte stor, definitivt inte enorm, men den finns där. I alla fall om man gör som vi och jämför, smakar och känner efter. Tänker man inte på det så tror jag inte att man märker det ens.

Om den är godare, har längre hållbarhet, innehåller precis samma "nyttigheter" och är bättre för miljön i och med mindre transporter med lastbilar... Vad finns det för skäl att inte byta till Klöver, egentligen?

Det skulle kanske i så fall vara om man är och handlar och ser att det bara är ett par dagar kvar till "bäst före datum", då kan det kännas som en vanlig mjölk kan inhandlas som ersättning. Men som standard kommer vi i alla fal latt handla Klövermjölk.

En trist detalj är att det inte finns någon rolig historia att läsa på paketet... Och att det inte finns något förpackningsdatum (men det kan man ju räkna ut själv).
 

ts

Well-known member
Okej, den här diskussionen börjar urarta, så jag ska försöka hålla mig så lugn jag kan.

Den enda personen här jag faktiskt kan respektera i denna diskussionen är KG. Han är den enda som hittils utgett sig ha angripit problemet ur ett vetenskapligt perspektiv, istället för att klaga på petitesser och ogrundade farhågor.

Man ska definitivt vara försiktig när man tänker köpa något som av okänd anledning plötsligt blivit mycket billigare att tillverka, men inte förkasta det helt på grund av något moraliskt tunnelseende. Låt smaken avgöra istället för fördomarna!

I just detta fallet bör man dock tänka på att alla näringsämnen fortfarande må bevaras vid upphettning, men en hel mängd bakteriefloror kanske dör. KG tog visserligen upp även denna möjlighet - men på ett rationellt sett - han mailade Arla istället för att klaga och sprida fördomar på ett forum!

Man angriper inte problemet "ur ett vetenskapligt perspektiv" genom att gissa hejvilt! Enligt forskningsrapporten "The effects of dairy processes on the componentsand nutritional value of milk" by Hannu Korhonen, prof., and Riitta Korpela, Lic. Sc. Review Article from Scandinavian Journal of Nutrition/Näringsforskning Vol 38:166-172, 1994.)" förstörs nyttiga fetter, proteiner och enzymer av både homogenisering och pastörisering, och ju högre temperatur desto mer förstörs.

Jag trodde inte att steget från RiktigtKaffe till RiktigMat var så stort, men jag hade visst fel...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Enligt forskningsrapporten.....förstörs nyttiga fetter, proteiner och enzymer av både homogenisering och pastörisering.

Som jag sade tidigare: Ja, låt oss börja använda opastöriserade produkter så att vi då och då kan få oss en släng av någon riktigt elak sjukdom som fått överleva hela vägen från frukter och råvaror till förpackningarna i butiken.

.... eller inte.

Jag antar att du inte har sett ett program på Discovery channel, en dokumentär om en mindre epidemi med folk i en stor stad där alla blev DÖDSsjuka och nästan kolade på köpet. Fick ha respiratorer och grejer. Det visade sig att det hela kunde spåras till "exklusiv" och populär juice som stoltserade med att vara opastöriserad.

Bakterier som normalt finns i skit (avföring hops något djur som hade trampat omkring i området där frukterna plockades antagligen) kunde de hitta i juiceförpackningarna som var opastöriserade.

Programmet var rätt långt och ingående, visade hur agenterna hos någon hälso-krisgrupp drog ut på jakt och spårade eventuella smittkällor när det började droppa in folk på löpande band till sjukhusen.

Alltså, bakterierna hade fått överleva i och med att man aldrig pastöriserade juicen. Hade det pastöriserats så hade elakheterna dött, men de frodades till och med lite smått någonstans i produktionskedjan av någon anledning och en hel "batch" med juice från den tillverkaren drogs in. Alla som hade druckit av den hade blivit apsjuka, minns inte om någon dog.

I slutet så fick man reda på att den tillverkaren sedan började pastörisera sin juice.

Köp du opastöriserade produkter om du vill. Jag tror inte att de mikroskopiskt spårbara ämnena som jag eventuellt kommer att gå miste av i och med Klövermjölken kommer att varken leda till att jag lider av undernäring eller får brist på varken proteiner eller enzymer.

Fjomperi att ens bry sig om sådant, tycker ajg. Då känns det tusen gånger tryggare att veta att bakterier och annat sattyg har tagits hand om i en pastöriseringsprocess avsedd att ta kol på bacillusker.

:cool:
 

lupoo

Well-known member
Fjomperi eller inte men på det sättet som vi nu behandlar (eller misshandlar) våra livsmedel med vare sig det är högpasorisering eller förpackningar med tillförd "syrefrigas" för att öka hållbarhet och inte bry sig om om livsmedlet förlorar näringsämnen så känns det som att vara på fel väg. Vill vi inte längre ha färskvaror? Känner bara hur globaliseringen av vår livmedel kryper närmare, vi kommer att sitta här med Kraft, Unilever och de andra stora bolagen som öser över oss med "bra säker förpackad hållbar" mat. Ingen annan som ser det spöket???
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Fjomperi eller inte men på det sättet som vi nu behandlar (eller misshandlar) våra livsmedel med vare sig det är högpasorisering eller...

Så du vill ha opastöriserad mjölk?

För enligt "......förstörs nyttiga fetter, proteiner och enzymer av både homogenisering och pastörisering, och ju högre temperatur desto mer förstörs" så är ju det perfekta att inte pastörisera matvarorna alls, för då förstör man ju alla fina enzymer som finns.

Om du kunde välja mellan opastöriserad mjölk och pastöriserad mjölk i affären, och priset var exakt lika, skulle du då välja den opastöriserade?

Fullt medveten om att eventuellt skit och bakterier som kommit in i tankbilen eller någonstans på vägen från kossan till mjölkpaketet finns kvar i paketet du köper?

Inte jag, jag vet att vi har tex opastöriserad juice i hyllorna (de där apdyra burkarna) men jag skulle aldrig köpa en dylik produkt. Jag vill ha tryggheten med pastörisering, oavsett om det ger mig mindre enzymer eller inte.:cool:
 

lupoo

Well-known member
Så du vill ha opastöriserad mjölk?
Jag väljer nog den pastöriserade, men jag väljer inte den högpastöreiserade med lång hållbarhet. Fattar bara inte varför vi behöver denna produkt, och det var just det jag ville trycka på i mitt inlägg och därmed även koppla till de tankar som ts framförde.

Kan inte heller smälta att Arla säger att det är en lågprisprodukt fast den är dyrare att framställa. Vad finns det för sans och balans i det???

Trygghet, det är ett bra säljade argument för oss otrygga stackare i denna allt mer onda värld! Läs bara kvällstidnigarnas svarta rubriker "Giftlarm" "Mördarbakterier" etc etc...
 

Forumstatistik

Trådar
14,939
Inlägg
157,776
Medlemmar
19,555
Senaste medlemmen
Ljusdals-Osten
Topp