Kan Rocky gå tom?

rolfmm

Active member
Jag brukar väga upp det kaffet jag ska ha å la det gå gennom kvarnen till kavarnen är tom. Kan jag göra det med min nya Rocky? :unsure:
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Absolut! Ditt tillvägagångssätt är det mest exakta för att få ut exakt den mängd man eftersöker.

Däremot ska man kanske inte låta kvarnen stå och mala kilovis i stöten, men 20-40 gram ska väl inte vara några problem!

//Stefan (som precis beställt en Cafelat bryggruppsborste och en påse Kenya AA Karumandi Estate)
 

HE

Well-known member
En skvätt till filtret och en liten skvätt till kvarnen. Alla ska ha sin del av kakan, om man säger.
Eller så kan det förklaras med att det hamnar en del kaffe i kvarnen som inte kommer ut förräns man häller på nya bönor, som mals och puttas ut.
Skruva bort toppen på rockyn så ser du hur jag menar.

:lol:
 

martink78

Well-known member
Hur kan det göra stor skillnad? :unsure:

Jag kan egentligen inte svara för Rockyn, men på mina kvarnar fastnar det en hel del kaffe inne i kvarnen, speciell när man mal fint för espresso, och när det fastnar i kvarnen så blir det mindre kaffe som kommer ut.
Det kan naturligtvis inte fastna hur mycket som helst så emellanåt lossnar det klumpar och då kommer det ut mer kaffe än man stoppade in, gammalt kaffe..

På min isomac prof kvarn har jag skruvat bort näsan och gör så att jag lutar den framåt 90 grader efter att ha malt så att kaffet faller nedåt i stället för att puttas framåt. Men det räcker inte, för att få ut allt måste man ge kvarnen några rejäla smällar också och sedan luta den framåt så att kaffet som fastnat lossnar..

Det låter säker som overkill men skillnaden kan ledigt hamna på nått gramm och det gör en väldig skillnad åtminstånde i min Pavoni, mycket större skillnad än om jag justerar malgraden ett steg (och de stegen är rätt grova tycker jag). Och jag tror inte Isomac'en är värre än någon annan kvarn, nu när näsan är borta på min.

Jag fick ingen riktig kontroll på Pavonin innan jag började väga efter malning, det är verkligen som natt och dag och jag rekommenderar det verkligen. Gärna med en sådan där knark våg som visar 1/10 gram.
 

rolfmm

Active member
Hmmm...? :huh:
Då blir det at väga både för och efter et tag. Kan ju inte ha en våg som snattar kaffet! Kanske jag får slänga i et par bönor extra - till kvarnen..... ;)
 

demo

Well-known member
de va dräflr ja ställde frågan eftersom stefan böna menade att de är ett exakt sätt att mäta ut hur mtk kaffe man ska ha.


tänkte att de måste va nåt annat sätt stefan menar...för att på rockyn får du ALLTID en diff på flera gram varje gång du maler dina bönor....
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,761
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp