Kafferitualen minus smaken

Coraxos

Well-known member
Vilken del i tillredningen av kaffet tycker ni är mest tillfredsställande.

Själv upptäckte jag vikten av det taktila när jag bytte ut höljet på min Comandante från Red Sonia till American Cherry. Red Sonias ytskikt består av ask med en textur som har en lätt obearbetad, organisk känsla, att jämföra med American Cherrys helt släta. Saknar känslan av Red Sonia varenda gång jag maler kaffe…

Uppskattar även mycket min keramiska Kalita med sträv yta, ger en subtil tillfredsställelse som oväntat fått mig pausa letandet efter andra bryggmetoder.
 

Jonken

Well-known member
Det finns så mycket att uppskatta. Doften av nyrostat kaffe eller nymalda bönor (båda potentiella hälsoproblem om man utsätts för mycket).

Saker som känns välgjorda eller är estetiskt tilltalande - Kinu M47 Classic är ett bra exempel.. men mina armar föredrog den lättare och blygsamma M47 Phoenix. Samma sak med La Pavoni Europiccola eller stora värmeväxlare - vackra, men Roboten är smidigare att använda. Jag kan sakna att ha ett tungt portafilter att dunka i knockboxen ;)

Apropå filterhållare finns det en till japansk som både är fin och funktionell: https://kurasu.kyoto/collections/drippers/products/yasukiyo-wooden-dripper
...och apropå ritual:
 
Senast ändrad:

Nanook

Well-known member
Jag gillar det mesta, dels det uppenbara i att stå med handkvarnen i köket på morgonen och känna hur lukten av nymalt kaffe sprider sig.
Uppskattar också känsla av att se hur kaffet börjar rinna ur portafiltret på min Europiccola när jag börjar belasta hävarmen:)
 

basiecally

Well-known member
Pärlorna som bildas jämnt på botten av ett öppet portafilter precis i början av ett skott på en leva-maskin är riktigt härligt.
Även doften av vad jag bara kan beskriva som "nybakt" ur malningskoppen när välrostat och bra kaffe av en viss sort kommer ur kvarnen är nåt av det bästa jag vet...

Sen är ju allt relativt. Efter att ha hört min kompis Sette 270 mala mörkrost häromdagen uppskattar jag plötsligt ljudet från min DF64 :).
 

Jonken

Well-known member
Har äntligen chans att brygga liknande videon ovan med ny kanna från "Easyworkz". Det är inte så hög kvalitet på kannan så en droppe i taget verkar inte gå (ytspänningen vinner) men den gör det i alla fall möjligt att hälla ½-1½ml/s. Verkar som att man behöver mala grövre än vissa av mina kvarnar klarar i nuläget för att det inte ska bli för starkt o_O men redan skymtar lite nya spännande smaker!

Habegäret för en riktig Tsubame Pro stiger :rolleyes: skulle åtminstone valt en version utan puderlack såhär i efterhand.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,652
Medlemmar
19,354
Senaste medlemmen
EMJ
Topp