kaffepucken "exploderar" när jag tar bort filterhå

Wille84

Member
Hej alla kaffenördar. Inhandlade nyligen en espresso-maskin av märket Exido. Första koppen blev inget vidare, andra något bättre men fortfarande inte vad man kallar espresso. Creman var tunn och täckte inte hela ytan, kaffet för svart och vattnigt och rann för snabbt. Efter att ha läst tips så anade jag att kaffet förmodligen hade packats för löst i filterhållaren. Packade därför kaffet ordentligt och riktigt hårt, tredje gången.
Vad hände då? Jo, espresson kom ut sakta och fint genom filterhållaren, men det började ånga en hel del ifrån filtret/handtaget. När koppen sedan var klar och jag skulle plocka av filterhållaren, så exploderade kaffepucken vilt omkring sig. Verkade va ett jäkla tryck där.
Trots detta blev nu espresson underbar :?

Så... till min fråga: pressade jag kaffet för hårt? eftersom det verkade bli sånt jäkla tryck. Eller vad hände egentligen?

tack på förhand!
 

Jonny Friberg

Well-known member
Det är inte så att du håller sätter maskinen i ångläge när filtret sitter i? Då byggs trycket upp och sitter filtret kvar så kan det hända otrevliga saker.
Om inte så är de nog så att din maskin inte släpper trycket, de flesta espressomaskiner skickar tillbaka det vatten som inte går igenom kaffet. Även om du har packat kaffet stenhårt så ska trycket vara borta efter bryggning.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Maskiner utan backventil skickar inte alltid tillbaka trycket, och en del är inte konstruerade att klara av att brygga vid rätt tryck osv.
Prova att öppna ångvredet en sekund innan du tar bort handtaget, se om den inte släpper ut trycket där. Så slipper du kaffestänk.
 

Init13

Well-known member
Har själv upptäckt detta och på min maskin tycks det bero på att man packar för högt upp. Dvs att pucken sitter nära filtret i maskinen. Men det är säkert som de andra säger också. :roll:
 

jb

Well-known member
Som Chefallo säger, är det tryck kvar (framför allt på mindre maskiner utan backventil) och om man då direkt tar bort handtaget kan man få denna effekt... Öppna ångvredet är ett sätt, har du inte så bråttom så avtar trycket långsamt så om du väntar en liten stund så slipper du detta.
 

Wille84

Member
bugar och bockar för svar... ska testa ni det sa. Tror också det kan va för att jag packade för högt upp. När är ångvredet öppet? när det är till höger om maskinen?
 

Init13

Well-known member
Har haft en liknande maskin tidigare, Exxent, hette den då. När vredet är till vänster så ångar den. Antagligen med ett "dunkande" ljud. Du skall ha den på mitten när du tar bort handtaget. Ta det lungt och låt det "pysa" klart innan du tar loss handtaget helt.
 

Wille84

Member
Init13 sa:
Ta det lungt och låt det "pysa" klart innan du tar loss handtaget helt.

precis så gjorde jag. Men, det ångar rätt rejält efter att man bryggt klart. Antar att det är sånt man får leva med, så länge det inte skadar maskinen dvs.
Kaffet rann inte konstant utan kom mer lite droppande? ska det va så?

Är för övrigt väldigt nöjd med resultatet och då har jag ändå inte använt något speciellt kaffe eller börjat mala själv 8) köpte en kvarn med "riktigt" malverk, av samma märke. Ska testa sen.

Det man kanske saknar då är en sån där backventil.
 

Init13

Well-known member
Att kaffet inte rinner konstant kan bero på trycket i maskinen, malningsgrad på kaffet och hur hårt man packat. Säkert en hel del annat som jag inte vet också. Du kan väl komma med en recension på kvarnen sedan. Om den väsnas, hur fint den maler, jämnhet på malning mm.
 

Wille84

Member
jaja..bara det inte är nåt fel på espresso-maskin och själva espresson blir bra.

självklart kan jag det! kostade bara 280 kr så vore ju rätt fantastiskt om den kan mala ordentligt. Tycker iaf konstruktion ser gedigen och stilren ut (borstat stål), som alla andra exido-produkter jag sett.
 

Wille84

Member
aj då:) men har du "meckat" mycke med kvarnen? ibland kanske inte malnings-graden stämmer som den borde. Kanske får prova sig fram? men visst, antar att det inte blir som med en riktig kvarn.

Däremot tror jag inte själva espresso-maskinen är nåt skit. Möjligtvis kanske den inte håller sådär 10 år, men den verkar laga god espresso. Klart godare än vad jag fått med mina föräldrars krups (kostar ca 1800). Måste för övrigt tillägga att krups är skit!:) våran är inne för reparation och jag har hört att många andra gått sönder. Helt klart ett överskattat märke.
 

JvD

Well-known member
Maskinen är klar budget men med rätt malt kaffe kan även den göra rätt bra espresso. Har själv haft en sådan och köpte en Demoka kvarn för att kunna mala bra kaffe (efter att ha provat några budgetkvarnar). Först då kunde jag dra shots på 25 sekunder utan att pressa kaffet i 100kg ;-) Köp en bra kvarn. Smakar det så kostar det (eller tvärt om:)
 

ts

Well-known member
Wille84 sa:
tja, men jag ger inte mycke för deras tester. Sanningen är den, att maskinen är väldigt prisvärd. Du vet säkert själv att tex råd & rön klankade ner på silvian.

Råd och rön ja, men Norsk Kaffeinformasjon sysslar bara med kaffe, till skillnad från de amatörer som gjorde R&R-testet. Här var Rancilio Silvia och Isomac Zaffiro testvinnare.
 

Wille84

Member
liten utvärdering av kvarnen: Nej, den maler inte sådär super-fint. Dock bättre än förväntat. Kunde se några mindre korniga bitar men det kan man faktiskt se i vanligt färdigmalet med. Väldigt snabb är den och förvånansvärt tystlåten. Duger till att mala bryggkaffe, men förmodligen inte hela vägen till espresso. Trots detta skulle jag nog ge den 6/10, med tanke på det låga priset.
EDIT: LMAO... här ser ni EXAKT samma kvarn, fast av märket Saeco, fast till priset av 800 kr. :roll:
Länk till kvarnen


Så till espressobryggaren... knepet verkar vara att packa riktigt hårt och nästan upp till kanten av filterhållaren. Först då rinner kaffet så långsamt att en espresso tar ca 25 sek (30 om man vill ha lite svagare/ljusare). Nu använde jag färdigmalet, italienskt kaffe (som jag köpt på ica). Ni får ursäkta min okunnighet i detta område 8) Fick väldigt fin crema, mörkbrun-färgat kaffe. För 990 kr är detta ett kap.
 

Wille84

Member
precis. Men nu är jag rädd för att packningen gått sönder, vid filtret... rinner lite vatten där ibland. Den kanske inte pallade brygga med så hårt packat kaffe.
 

Init13

Well-known member
Ouch 990 kr... ;)

Det finns en övertrycksventil har jag för mig och då sprutar det vatten och läcker ut lite runt om vid handtaget. Jag hade också de problemen när det var för finmalet. När jag gick upp ett steg vid malningen funkade det fint trots hård packning.
Tack för recensionen.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp