Kaffekalender 2023

Damocles

Well-known member
Hur var kalendern från Drop i år?
Jag har inte haft den tidigare år, men generellt sett skulle jag säga en rätt hög nivå genomgående. Definitivt nöjd med köpet. Några riktiga höjdare och ingen direkt dud alls.

Om något skulle jag dock säga att det kanske inte är så hög variation mellan bönorna utom några få utstickare om man jämför med t.ex. kaffebox som har 12 olika rosterier och bra mycket större variation mellan sina bönor. Så det är lite vad man är ute efter.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Funderade länge på en kaffekalender men blev inte av i år, vad är folks tankar nu när december är över? Några kompisar har verkligen hoppat på tåget med kalendrar och körde te, penstore och några till så ångrar mig lite.

Nu har jag nästan arbetat mig igenom 19grams filterkalender. Mycket kaffe (och många kvarnar) så jag portionerade ut till små behållare i frysen.

Överlag stabil mellanrost, ungefär i klass med Koppar eller lite bättre. Var det dumsnålt att köpa på utförsäljning ~6 veckor efter rostning? Kanske, med tanke på att det var mörkare bönor än vad jag hade hoppats på. Samtidigt var det ju tänkt att kalendern skulle stå sig i rumstemperatur till julafton..

Har lämnat betyg på en skala av 10 på de flesta koppar som bryggts, där 5 får räknas som precis godkänt. Genomsnittet ligger just nu på ~5,9 och medianen 6. Konceptet med 24 olika länder blev ganska meningslöst när mycket smakade ungefär likadant. De hade varken valt särskilt stereotypiska eller direkt överraskande exempel.. i bästa fall får man kanske en bild av hur 19grams rostar.

Så, lite ljummen recension kanske men det var samtidigt bara en lucka som fick betyg under 5 oavsett kvarn. #24 Washed Geisha, Mzuzu Coffee Planters Cooperative, Malawi med smak av "jasmine, pear, honeydew melon" jordnöt.

Två höjdpunkter gömde sig bakom:
#10 Natural Villalobos, Diego Guardia, Costa Rica - smaka romerska bågar :)
#12 Washed Pink Bourbon, Gabriel Castano, Colombia - som kanske fortfarande finns att köpa separat om man söker på hemsidan, frågan är hur gammalt det är (4:e advent?)..

...bägge 9/10, så det var inte så att de inte kunde bättre.

19grams.png

Max/min-poäng för respektive lucka (mald med Sculptor 064 / Sculptor 078 / 1zpresso Q2 / SSP MPv1 / SSP LSv1)
Utan att vilja påstå att kalendern var dålig finner man nästan mer variation i en Aladdin-ask. Inte prisvärt för mig.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp