Kaffe från Swerl Coffee

basiecally

Well-known member
Hej! Köpte en påse av Swerls Kelloo Uraga i novemeber. Blev helt förälskad. Väldigt hög sötma med tydliga bärtoner.

Köpte en till påse nu efter jul och hade inte alls samma upplevelse. Enormt svårt att pricka det smala bandet mellan över och underextraherat, med en tydlig tendens till det senare om jag inte verkligen tog i med malningsgrad och agitation. Brygger V60 med abacapapper. Hade bryggtider uppåt 4.30 för en kopp på 300ml i senaste bryggningen.

Jag brukar inte annars ha nånting annat än bra saker att säga om Swerls afrikanska kaffen. Tydliga frukt och bärsmaker som är relativt lätta att plocka fram. Nästan åt godishyllan ibland. Det här känner jag inte igen dock. Köpte en påse av ett kenyanskt samtidigt som har samma tendens.

Är det nån som har köpt Kelloo Uraga från Swerl under samma tidsperiod som jag beskriver och känner igen sig? Hur känner ni för Swerl generellt. Är de jämna i sin kvalité?
 

Jonken

Well-known member
Kanske bra att höra av dig direkt till Swerl om det känns som ett mönster / samma kaffe har tappat mycket. Har aldrig testat Swerl själv.
 

Supdawg

Member
Har inte testat detta kaffet men blev nyfiken på att köpa en påse nu. I övrigt har jag bara bra saker att säga om Swerl. Supertrevliga och blir nästan alltid gott kaffe.
 

Mber

Active member
Har hittills ett bra intryck av Swerl.
De knappt tio påsar jag köpt har hållt mycket jämn kvalitet, hoppas det fortsätter så.
Har dock ej köpt av dem nu efter jul.
Håller med Jonken om att höra av sig direkt till Swerl och se vad de säger.
 

basiecally

Well-known member
Mailade Swerl, de svarade att de inte fått återkoppling från någon annan på den batchen men att de skulle koppa samples från den rostningen. Visade sig att de inte hade nåt kvar men de skickade en ny påse Kelloo Uraga som var bättre. Överlag en väldigt trevlig upplevelse att ha med dem att göra. Och historiskt har jag som sagt haft väldigt trevliga upplevelser av deras afrikanska kaffen. Kan rekommendera att testa!
 

kode

Active member
Hmm, kelloo uraga är just en av de påsar jag beställde nu senast (dock nån vecka efter denna trådstart), så det får väl kanske visa sig hur den smakar när nuvarande påse från April är slut. Vad var det för batch du var missnöjd med?
 

Jonken

Well-known member
Jag blev lite chockad av att K&B sålde satser som de inte ens hade smakat på. Hoppas verkligen att det inte är vanligt (och att det för Swerl handlade om att kontrollera hur bönorna smakade efter vila, något som ju inte är möjligt att göra om man vill få ut kaffet till kunden i rimlig tid)
 

Herr Räv

Well-known member
Har kört med Swerls testrost som morgonkaffe sedan slutet av november och det är väldigt trevligt.
Både Mikuba Hill espresso och Las Lajas filter har varit mycket bra. Har en ny sändning påväg hem och vid kontakt har de varit mycket trevliga.
 

basiecally

Well-known member
Jag blev lite chockad av att K&B sålde satser som de inte ens hade smakat på. Hoppas verkligen att det inte är vanligt (och att det för Swerl handlade om att kontrollera hur bönorna smakade efter vila, något som ju inte är möjligt att göra om man vill få ut kaffet till kunden i rimlig tid)
Hmm, kelloo uraga är just en av de påsar jag beställde nu senast (dock nån vecka efter denna trådstart), så det får väl kanske visa sig hur den smakar när nuvarande påse från April är slut. Vad var det för batch du var missnöjd med?
Minns inte exakt men beställde strax innan jul.
 

Jhr

Member
Har fått hem en påse just kelloo uraga. Maler med Wilfa Svart Aroma och brygger med Aeropress. Har testat lite olika malnivåer och vattentemperaturer, men har lite svårt att få fram fruktighet och syran. Brygger framförallt 1:15.

Någon som har tips?
 

basiecally

Well-known member
Klarhet och fruktsyra är väl inte APns största styrka. Satsa på att underextrahera något om du vill få fram syran. Skulle rekommendera att mala ganska grovt och röra om mindre, men håll temperaturen hög. Har du tillgång till en V60 skulle jag rekommendera ett test med den med.
 

Jonken

Well-known member
Inte Wilfas styrka heller tyvärr. Om man köper så dyrt kaffe tycker jag att man kan kosta på sig en bättre kvarn, med tanke på att det finns relativt överkomliga alternativ som 1zpresso Q2 heptagonal (jag hade valt den med plast eftersom det är smidigt med grövre gänga på uppsamlingskoppen och så väger den ju mindre). Man kanske kan komma undan med Kingrinder P2 lika gärna, men det verkar som att plast-kroppen utgör stöd för malverket så osäker på att den håller/maler lika bra.
 

Jhr

Member
Har inte införskaffat en V60 då jag inte har en vattenkokare med svanhals ännu, mest pga mån av plats. Har sneglat på Harios Drip assist som kompromiss...

Ska testa med hög temperatur och lite kortare byggtid imorgon.

Tack för tips om kvarn. Det får nog bli en handkvarn då, och någon lösning för en V60.
 

Jonken

Well-known member
Hario Mugen är också ett rimligt och ganska smidigt alternativ som inte kräver specialkanna (och kan vara trevlig att ha även om man skaffar sig en, finns små som är rätt bra också)
 

Jhr

Member
Mugen har jag inte sett tidigare.
En av anledningarna att jag drar mig lite för V60 är för noggrannheten och timingen som krävs för att få sin morgonkopp. Den Mugen verkar ju som en lösning på flera problem då, jättebra förslag!
Jag lär nog hamna med en svanhals och V60 i slutändan, men Mugen ser ut att vara ett bra mellansteg.
 

Jonken

Well-known member
Ja man skulle rentav klara sig utan våg med en 1zpresso Q2 Air och Mugen. Det fina är att de fortfarande är användbara för någon som uppgraderat sin utrustning vidare. En sak som ska nämnas med Mugen är att den inte är gjord för kokhett vatten, närmare 90C är bättre (dels för smak, men främst för att undvika sprickbildning)
 

marranbarran

Active member
Ja man skulle rentav klara sig utan våg med en 1zpresso Q2 Air och Mugen. Det fina är att de fortfarande är användbara för någon som uppgraderat sin utrustning vidare. En sak som ska nämnas med Mugen är att den inte är gjord för kokhett vatten, närmare 90C är bättre (dels för smak, men främst för att undvika sprickbildning)
En liten parentes här bara för att uppmärksamma er andra. Jag trodde inte på att man gjorde filterhållare i plast som inte klarade mer än 90 grader (som jag tror Kono anger) när man ska brygga kaffe, men jodå. Både min Kono (akrylplast) och min V60 i plast har tunna sprickor, de går fortfarande att använda men de är fyllda med sprickor. Kono har släppt en variant i en annan plast, "PCT", som tål över 100C nu som jag också har och den verkar hålla vad den lovar.
 

Jonken

Well-known member
Ja så är det tyvärr. De gamla genomskinliga V60 i plast sprack mycket snabbt med kokhett vatten. De blir svåra att hålla rent och till slut går sprickorna igenom. I Japan är mörkrost och relativt låga temperaturer normen, så det kan vara anledningen till att man inte valde tåligare material på Kono och Hario. Hur länge har du haft din nya i PCT och vad använder du för temperatur? Har hört att de också har bekymmer långsiktigt..

De helfärgade från Hario håller i alla fall bättre. Har en 4 år gammal som inte visar några tecken på slitage. Har sett att deras nya genomskinliga ser lite annorlunda ut, kanske har de ändrat något?

Finns förresten Mugen i porslin, om man inte vill bekymra sig över det här. Där kanske det är en fördel att använda kokhett vatten eftersom porslinet leder bort mer värme.
 

marranbarran

Active member
Ja så är det tyvärr. De gamla genomskinliga V60 i plast sprack mycket snabbt med kokhett vatten. De blir svåra att hålla rent och till slut går sprickorna igenom. I Japan är mörkrost och relativt låga temperaturer normen, så det kan vara anledningen till att man inte valde tåligare material på Kono och Hario. Hur länge har du haft din nya i PCT och vad använder du för temperatur? Har hört att de också har bekymmer långsiktigt..

De helfärgade från Hario håller i alla fall bättre. Har en 4 år gammal som inte visar några tecken på slitage. Har sett att deras nya genomskinliga ser lite annorlunda ut, kanske har de ändrat något?

Finns förresten Mugen i porslin, om man inte vill bekymra sig över det här. Där kanske det är en fördel att använda kokhett vatten eftersom porslinet leder bort mer värme.
Den har jag inte haft särskilt länge och den roteras ju med ett gäng andra filter och bryggmetoder men än så länge är den sprickfri, temperaturer oftast runt 95 skulle jag säga, någon vända nästan direkt från kokande, samtliga över 90C i varje fall. Ja vi får se hur denna håller :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp