Kaffe från Swerl Coffee

basiecally

Well-known member
Vet inte riktigt om jag missar nåt men Mugen är alltså bara en långsam V60? Den tätar mot kanterna och på så vis blir det mindre bypass?

Den ser ju inte ut som en steep and release, typ som Switch. Tror inte riktigt jag fattar poängen med Mugen.
 

kode

Active member
Det är väl egentligen inte så värst mycket långsammare i min erfarenhet, men ja, den saknar fårorna på kanten och det blir därmed mindre bypass. Jag har nog i stort sett bara kört Harios rekommenderade recept á single pour och ganska finmalet, och tycker det blir bra resultat. Vill man köra lite steep så passar plast-mugen på switch också, det har jag dock inte testat - min switch är hemma och min mugen är på kontoret.
 

Jonken

Well-known member
Den är långsammare, fast utan tendens att stanna av som t.ex. Kalita. Tanken är att brygga ungefär lika snabbt eller snabbare än vanlig V60 om man följer Harios recept. Men ja, den tätar mot kanterna så att det tar lagom tid även när man häller på allt vatten i ett svep. Man behöver antingen mala finare än vanlig V60 eller ha ganska hög dos.

Du kan testa konceptet med en vanlig V60, jag tror att det var det här som till slut blev Mugen:

Han häller 300ml på 15s med 25g kaffe, malt ordentligt fint (kanske 30 på din DF64, hade antagligen inte fungerat bra med originalskivorna) och total bryggtid 1:30.

Med en vanlig V60 02 hamnade jag precis på 1:39 och med Mugen gick det upp till 3:39. Skillnaden är inte så stor när jag använder den istället för V60 med t.ex. five pour. Jag tror att det är en lyckosam slump att den råkar ha minimalt med bypass för att den sannolikt började utvecklas innan det blev ett populärt begrepp. Poängen är snarare att få en relativt bra kopp med minimalt med utrustning och ansträngning.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp