Hej hej

moccaskurken

New member
Har besökt denna plats till och från under ett år eller så och tycker det verkar vara ett trevligt ställe. Jämfört med många här är jag nog något av en kaffebarbar. Dricker gärna och mycket, men har än så länge klarat mig på färdigmalet från butiken och en moccamaster som varvas med press och moka express när tid och ork tillåter (allt för sällan).

Gott kaffe dricker jag på café Gattostretto i Lund (har nämnts någon gång på forumet vill jag minnas). Så ofta jag kan tittar jag förbi på morgonen för en jättebra cappuccino och en helt perfekt nybakad cornetto.

Jag har länge tänkt på att skaffa espresso maskin och kvarn för hemmabruk, men tvekat då det är begränsat med plats i köket. En kvarn kommer nog först, när jag väl lyckats komma på hur mycket pengar det är värt för min fru (hängde ni med på den? :) ). Jag har inga illusioner om min förmåga att dra en espresso (har i ärlighetens namn aldrig försökt) och är av åsikten att det inte är lönt att ha en maskin som är bättre än användaren. Tips och råd för hur man börjar bygga upp sin utrustning är såldedes välkomna.

Parallellt med mitt kaffedrickande är jag doktorand vid LTH och har fru och en styck trollunge på 2 år.
 

moccaskurken

New member
Hej Dan,

tack för ditt tips! Jag skulle nog behöva lite hjälp att förstå på vilket sätt en 2000-3000 kronors kvarn bidrar till kaffesmaken. Vi köpte (mer eller mindre i testsyfte) en Gaggia MM åt mina föräldrar och den maler kaffe med malskivor och kostade 850. Hur skiljer sig resultatet från en 3-4 ggr dyrare maskin från det vi får ur denna (eller andra kvarnar i liknande klass)?
 

dan nilsson

Well-known member
-Moccaskurken, om du köper en bra (dyr) kvarn från början, (rancilio rocky el demoka 203 el likn) så behöver du inte byta när din nästa maskin kräver det, ta i ordentligt på kvarnen från början så kan du lära dej hantverket i lugn och ro, bättre en dyr kvarn till en billig maskin än tvärtom..
 

Faktor

Well-known member
Hej Dan,

tack för ditt tips! Jag skulle nog behöva lite hjälp att förstå på vilket sätt en 2000-3000 kronors kvarn bidrar till kaffesmaken. Vi köpte (mer eller mindre i testsyfte) en Gaggia MM åt mina föräldrar och den maler kaffe med malskivor och kostade 850. Hur skiljer sig resultatet från en 3-4 ggr dyrare maskin från det vi får ur denna (eller andra kvarnar i liknande klass)?

En dyrare kvarn har större och bättre malskivor. Detta leder till att kvarnverket inte behöver gå lika snabbt, vilket innebär mindre uppvärmning av kaffet.

Kaffet skiljer sig i smaken mellan olika kvarnar pga dessa olika egenskaper. Många brukar säga att kvarnen är den viktiga investeringen, och att maskinen är mer utbytbar. Om du satsar på en mer kapabel kvarn från början så slipper du köpa en ny kvarn OCKSÅ, när du skaffar maskin.

Ja där var väl en hel wall-of-text, så att säga :)

Förresten, välkommen till forumet!
 

moccaskurken

New member
Dan, Faktor, tack för era förslag. Nog blir kaffet man maler i Gaggian statiskt alltid, men det känns lite som att jag behöver fundera lite kring det här med att lägga ut 2000+ för en kvarn. Kvarnens betydelse verkar forumet nästan enhällig kring (villket jag förstår) så den visdomen får jag ta till mig. Har aldrig provat att mala med en så pass dyr kvarn, det kanske man borde ta och göra så att man förstår bättre.
 

fotogenicco

Well-known member
Hej!
Välkommen!

Håller med ang kvarnen, provade häromdagen färdigmalet espressokaffe och det var svårt att få till, även jag har en annan dålig kvarn som inte har malskivor, och det blir skräp. Folk tycker även att zoegas kvarnen på ica även den är kass och maler ojämnt, så det är nog bra att investera lite på en fin kvarn!

Lycka till!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp