Hej alla!

Är väldigt ny på denna ädla brygden espresso. Har lite frågor om någon kunde besvara så vore jag tacksam.

Har inte en vidare värst fin maskin "XP4020-Expert pump espresso" tror jag det var!
Problemet jag har är att överallt står det att man skall typ köra i 20-30 sek. Handtaget som sitter på är med 2 st pipar och mängden som kommer ut om jag kör i 20 sekunder är väldigt mycket mer än 3-4 cl skulle tro det är närmare 15-20cl. Men jag kan stänga av efter sisådär 7-10 sekunder då får jag en riktigt bra crema och smaken är helt ok. Tampar med ca 15kg tryck! Skall man se om man kan malla finare eller skall man nöja sig med detta?
Har själv ingen mall men skall nog införskaffa en! några tips? helst så billig som möjligt då man sitter med för mycket räkningar och för lite pengar! :(
Det var nog det hela för nu! Men jag kommer nog att återkomma om ett tag igen. Dags för en shot tror jag :)
Allt gott ifrån mig!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Japp, mer finmalet ska det vara.
Köper du färdigmalet så kan du kanske prova att byta till ett annat märke?

Sedan finns (i alla fall i Uppsala) på Ica Kvantum hela bönor som man får hälla ner i en kvarn och sedan ställa in malningsgrad själv, så betalar man för det malda kaffet som lösvikt. det låter vettigt om man inte har en egen kvarn, då kan du ju prova dig fram till vilken malningsgrad som passar till en viss böna och till din maskin.

Det kommer inte att bli perfekt, men mycket bättre än det du har nu i alla fall. :)

En kvarn som är vettig kostar nog minst 2000:-, det finns säkert äldre trådar om kvarnar om du letar lite i forumet.
 

mag

Well-known member
För att citera en av våra kunniga veteraner här på forumet (jb) så är det ju i huvudsak fem faktorer som påverkar resultatet och ungefär i denna ordning;
Miscela e Tostatura - Blandning & Rostning.
Macinatura e Dosatura - Malning & Dosering.
Macchina - Espressomaskinen.
Mano - Handen (hantverket, Baristans kunskaper).
Manutenzione - Underhåll/rengöring.

Läs mer på http://www.jbcoffeehouse.se/products/coffee/knowledge.html

Undrar vad du kör med för kaffe?
Budgetbönor från zoegas, ica mfl är av sämre kvalitet och måste malas finare för att överhuvudtaget ge ett någorlunda resultat, medan dyrare och finare blandningar brukar vara mer lättarbetade (generellt sett).
Som andra faktor alltså kvarnen och dosering - kör du färdigmalet är det med största sannolikhet för grovt. Detta kan ju kompenseras med överdosering eller hårdare packning men för grovmalet ger oftast ett lite tunt och vattnigt kaffe.
Även om det finns tumregler (6cl dryck på 20-25 sek genom 14gr kaffe) så måste ju hantverksfaktorerna (malningsgrad, dosering, packning, extraktionstid) anpassas utifrån vilket kaffe och maskin man arbetar med.

Lycka till!
 
Nu har man exprimenterat en del och börjar närma sig!
Men det verkar lite snårigt att få till tiden som det skall ta utan att få stop! Antingen för fort och utan crema eller för långsamt så att det mer eller mindre är stopp.
Men nu har jag blandat ett väldigt finmalt(lånade en kvarn på ett café) med ett färdigtmalt mindre finmalt! :) Det verkar bli rätt bra blanding skall testa under kvällen! Kort kommer kanske! En liten fråga i förbifarten....om man har ett grepp med 2 tappar(kranar) man använder bägge även vid en enkel espresso eller?
 

lupoo

Well-known member
En liten fråga i förbifarten....om man har ett grepp med 2 tappar(kranar) man använder bägge även vid en enkel espresso eller?

Liten ordbok:
Grepp = Portafilter
Tapp/Kran = Sp(r)out

Svar på fråga:
Det beror ju på hur mycket kaffe Du har laddat i portafiltret. 7 gr = Enkel 3-4 cl 14 gr = Dubbel 6-8 cl. Och har Du två sp(r)outs i portafiltret så gäller det att fånga upp dryken som kommer i en eller två koppar. Jag tror nog att Du förstår att det blir inte mycket om man delar en enkel i två koppar ;).
 

zix

Well-known member
lexin säger:
sprout - grodd (början till en växt)
spout- pip (litet rör på kanna att hälla igenom)

... den som minns åttiotalet och Prefab Sprout (de med "the king of rock´n´roll") har nu tillåtelse att fundera en stund över det namnet på en musikgrupp... Monteringsfärdiga groddar?
/zix
hemlig medlem av allmänna ordpolisen
 

lupoo

Well-known member
lexin säger:
sprout - grodd (början till en växt)
spout- pip (litet rör på kanna att hälla igenom)

... den som minns åttiotalet och Prefab Sprout (de med "the king of rock´n´roll") har nu tillåtelse att fundera en stund över det namnet på en musikgrupp... Monteringsfärdiga groddar?
/zix
hemlig medlem av allmänna ordpolisen
OK jag fattar och har fixat till mitt inlägg lite ;).
Och nu drar jag OT...
Prefab Sprout oh jaaa. Nu blir jag glad. Minns med mycket stor värme en helt fantastik spelning på anrika Errols i Göteborg, de hade släppt "Steve McQueen" albumet, och var inte så fasligt kända. Mycket kärlek strömade mellan bandet och publiken. Lätt på min personliga 10 i topp lista över spelningar jag har sett. Att Paddy McAloon är ett geni som har gjort en del konstiga skivor genom åren har inte så många förstått vilktet kanske är synd. Han dök upp helt otippat som låtskrivare till TV-serien "Crocodile Shoes" den med Jimmy Nail och levererade en helt fantastisk låt "Blue Roses". En sång som jag för evigt förknippar med min yngste son, det blev hans låt bara.
End of OT...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp