Gruppköp italienska bönor

leokaffe

New member
Ni som vill ha Nyrostat/Färskt ska kolla in på de olika Mikrorosterierna i Sverige. Många av dem inklusive vi har klassiska blandningar av hör kvalitet med Arabica och Rubusta så ni kan få den italienska smaken på espresson
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nu blev det inget gruppköp av, men jag fick nyligen besök från Bologna och en ny favoritblandning: Filicori (arabica). Väldigt förlåtande. Rätt trevligt med kontrast mot ljusrost ibland. Tänkte dela med mig av en personlig topplista:

1. Filicori Arabica
2. Caffè Mauro Centopercento
3. Arcaffè Rotonda (20% robusta)
-----------------------------------
4. Kimbo Napoli (20% robusta)
5. Segafredo Espresso Casa (20% robusta)
6. Musetti Rossa (40% robusta)
7. Kimbo Aroma Gold
-----------------------------------
8. Caffè Mauro De Luxe (30% robusta)
9. Lavazza Qualità Oro
10. Lavazza Qualità Rossa (40% robusta)
11. Caffè Molinari Rossa (50% robusta)
12. Castroni Arabica
13, Segafredo Buonissimo (okänd men hög halt robusta)
14. Musetti Fair Trade (25% robusta) - kan vara de värsta bönorna jag någonsin provat.

Misstänker att färskhet spelar in en hel del, även om vissa (t.ex. Segafredo Espresso Casa) är väldigt robusta på sitt sätt och utformade för att hålla länge. 8-13 håller så låg kvalité att jag har svårt att tro att de skulle smaka bra direkt från rosten, men på något sätt kan t.ex. Castroni och Musetti Fair Trade fungera bättre än vad som känns rimligt med mjölk.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Upptäckte att Caffellini i Gamla Stan säljer Filicori. De har inte blandningen som jag provade innan, men köpte en påse "Delicato" som också smakar trevligt. Mjuk, snäll espresso i samma stil som den andra. Inte sönderrostad eller full av bränd gummi - kanske inte lika uttrycksfull då som tyngre robustablandningar kan vara, men jag gillar den.

Caffellini har en webbshop också. Kostar som specialkaffe men jag tycker att man får valuta för pengarna.
 

cogli0ne

Active member
Snubblade över den här tråden nyss.
Tittade in på https://www.espresso-international.se/ och det såg rätt intressant ut.

De hade flera sorter av Kimbo, som är ett märke jag gillar. Brukade köpa det tidigare men problemet med italienska bönor är ofta rostdatum och att det är 1kg påsar, så första halvan av påsen var alltid betydligt bättre än andra halvan.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ibland hjälper inte rostdatum. Köpte till slut en påse Mauro De Luxe, mindre än 2 månader gammal. Kärvt värre.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ibland hjälper inte rostdatum. Köpte till slut en påse Mauro De Luxe, mindre än 2 månader gammal. Kärvt värre.
Följer upp det här med att det snarare var så att bönorna var för färska i det här fallet. Det är ett fenomen som jag läst om men inte upplevt själv förr med mörkrost. Tror att det inte är ovanligt att italienare påstår att bönor behöver ligga framme efter en påse öppnats - delvis på grund av att de ofta använder en 'skyddande atmosfär' med kvävgas som skulle kunna dämpa smakerna.. men i det här fallet verkar det som att robustan behövde åldras för att kärvheten skulle försvinna.

Eftersom jag inte uppskattade bönorna använde jag de i ett försök att jämföra olika sätt att förvara i frysen. I burken som jag öppnat och stängt ett antal gånger under ett par månader för att fiska fram doser ur visade sig bönorna smaka mycket mildare än från en annan burk som hållts stängd och en tredje, vakuumförseglad påse (som smakade mest likt minnet av den nyöppnade påsen).

Nu blir det en riktigt trevlig ristretto både med och utan mjölk :)
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,772
Inlägg
156,499
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp