Gruppköp italienska bönor

Jonken

Well-known member
Tänkte kolla om det finns intresse för ett gruppköp av italienska bönor från https://www.espresso-international.se/

De har relativt bra priser, men framförallt stort utbud av små påsar och färskheten sägs vara bra med italienska mått (~1-3 månader från rostning).

Jag är nyfiken på ett antal märken som är svåra att få tag på i Sverige - men samtidigt rädd för att sitta på flera kilo bönor som kanske inte faller riktigt i smaken. Några som har lust att dela?

För stora påsar kan jag tänka mig att hjälpa till och vacuumpacka om.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Vad har du hittat för rosterier/blandningar som du är intresserad av att prova?

Danesi, Filicori och La Tazza d'oro är tre italienska rosterier som jag gillade för 12-14 år sedan. Vore kul att prova någon av dessa igen... fast då kanske inte ett helt kilo.
 

Jonken

Well-known member
Vid närmare titt verkar man behöva välja noga för att få någorlunda färska bönor och tyvärr verkar mycket, inklusive småförpackningarna gå bort då.

Ett förslag:

Vakuumpackat och fryst ska det hålla sig. Finns det några fler intressenter på forumet?
 
Jag har handlat där tidigare av precis den anledning du nämner - (någorlunda) färska bönor från rosterier som inte går att hitta i Sverige!
Helt nyrostat är ju svårt att få från Italienarna, de skriver ju ofta inte ut exakt datum utan man får nöja sig med månad. däremot slipper man ju de där riktigt gamla bönorna vilket är en klar fördel.
När jag köpte så handlade jag väl 4 kg för att nå upp i fraktfritt (1000kr?) och av dessa var väl 2 kg rostade typ samma månad och de andra ett par månader gamla. Tyckte det funkade helt ok att dela lite med nån polare och sen frysa det som inte skulle drickas direkt, men det är verkligen i överkant med så mycket i en laddning för min del, särskilt när man fortfarande vill variera sig med lite svenskrostat..

Hoppar nog denna beställning men kan tänka mig att vara med någon gång i framtiden!
 

Jonken

Well-known member
det är verkligen i överkant med så mycket i en laddning
Ja, jag tycker i vanliga fall att ett kilo redan är lite att ta i :)
På den "svenska" sidan räcker det med 900:-

Kommer du ihåg någon speciell sort som du tyckte om? Det här är lite av en chansning från min sida, dricker i vanliga fall mest ljusrost och arabica.. men det är kul att utmana sina smaklökar och tanken är att en bra och färsk blandning kan bidra med något annat speciellt.
 
Ja, jag tycker i vanliga fall att ett kilo redan är lite att ta i :)
På den "svenska" sidan räcker det med 900:-

Kommer du ihåg någon speciell sort som du tyckte om? Det här är lite av en chansning från min sida, dricker i vanliga fall mest ljusrost och arabica.. men det är kul att utmana sina smaklökar och tanken är att en bra och färsk blandning kan bidra med något annat speciellt.
Haha jo men precis.
Jag köpte två olika Passalacqua (Harem och Napoli) som jag tyckte var för mörkt rostade, sen en påse Danesi Oro som jag tyckte var ok men inget mer och sedan en påse Hausbrandt Gourmet som jag nog hade som favorit av dem. Jag läste igenom någon tråd på home-barista som handlade om italienska bönor där alla dessa rekommenderades i olika delar av tråden. Jag föredrar ju vanligtvis inte heller de allra mörkaste, de som lätt drar åt lite för brända och rökiga toner även om jag druckit riktigt bra espresso i den stilen, utan är väl mer en typisk mellanrost-drickare (skalan ljus-mellan-mörk varierar ju också...).
 

Jonken

Well-known member
Kul, det borde vara samma tråd som förnyade min nyfikenhet. Läste en annan för några år sedan där Segafredo lovordades.. fick det serverat på ett café i Stockholms Centralstation och det tog många timmar att bli av med smaken :LOL:

..men andra gånger har det känts som att det finns något där - som Kimbo Aroma Gold - om bönorna inte vore så hopplöst gamla.
Skulle du föredra Hausbrandt Gourmet över något du kan köpa lokalt? T.ex. Johan & Nyström är ju ungefär i samma prisklass.
 
Kul, det borde vara samma tråd som förnyade min nyfikenhet. Läste en annan för några år sedan där Segafredo lovordades.. fick det serverat på ett café i Stockholms Centralstation och det tog många timmar att bli av med smaken :LOL:

..men andra gånger har det känts som att det finns något där - som Kimbo Aroma Gold - om bönorna inte vore så hopplöst gamla.
Skulle du föredra Hausbrandt Gourmet över något du kan köpa lokalt? T.ex. Johan & Nyström är ju ungefär i samma prisklass.
Om jag jämför med exempelvis J&N La Bomba och Fundamental, som typ är de enda jag testat från J&N, men också är de som ligger där i samma prisklass så skulle jag nog föredra Hausbrandt. Däremot föredrar jag nog exempelvis Gringo Prime framför samtliga av de jag köpte från Italien om jag ska dricka den som rak espresso men det är ju också en ljusare rost och helt annan karaktär. Ska det däremot drickas med mjölk är det ju en annan femma och de mer "traditionella" mörkare blandningarna fungerar ju bättre då, även om det inte är riktigt lika noga hur det smakar så länge det inte är något direkt dåligt. :)
Kimbo verkar det ju vara många som höjer lite extra så något av deras kaffen skulle jag gärna testa också.
 

Jonken

Well-known member
Det var ju ändå ganska lovande omdöme, J&N Fundamental tycker jag håller ganska bra klass för pengarna även om Gringo Prime helt klart är bättre (och Gringo verkar lyckas få bönorna till butik snabbare efter rostning).

Något som nämndes i tråden på home-barista var att det kan vara stor skillnad mellan utbudet från ett och samma märke. Det är något jag verkligen har erfarit - t.ex. Musetti Rossa kan jag tolerera men deras "fairtrade" och "biologico" smakar hemskt illa (antar att de köper in ratade bönor till de blandningarna för att kunna hålla ner priset trots tjusigare märkning)
 
Haha då blir jag ju tveksam till den påse Fundamental som jag köpte, för den minns jag som rätt så platt och tråkig! Ja men precis, det finns vissa blandningar som inte gått att dricka upp ens med massa mjölk!
Jaja, att testa olika kaffen oavsett utfall tycker jag är en del av charmen :)
 

Jonken

Well-known member
J&N och andra mindre rosterier ändrar ju sina blandningar efter tillgång och säsong istället för att slaviskt försöka nå exakt samma smakbild om och om igen, så viss variation får man ju förvänta sig. Men jag har ofta sett J&N säljas en månad+ efter rostning och då har de också passerat sin peak i min erfarenhet.
 

mrg

Member
Jag är gärna med! Kul att kunna testa sånt som inte är så lätt att få tag på utan att fylla frysen med en livstidsförbrukning. Så får jag kanske en ursäkt att trycka på avtryckaren på den där Roboten också… :)
 

Jonken

Well-known member
Fint, någon speciell sort? Kanske värt att ändra till Hausbrandt Gourmet istället för Nonnetti. T.ex. Mokaflor finns i lager i ett par svenska butiker nu ser jag så om det finns något annat förslag är jag idel öra.

Om det är någon mer som är intresserad och alla är nöjda med val av bönor kan vi dela 250g var.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag tjuvstartade lite med Mauro Centopercento som jag hittade 3 månader gammal på ICA.

Inte så tokigt måste jag säga, det finns en mörkrostad men snäll ton och rikligt med sötma. En del synliga defekter på bönorna men de har uppenbarligen lyckats ganska bra ändå.

Nog för att jag kan tänka mig hela kilot själv men jag packade in 2x250g i frysen för den intresserade. Blir nog ett par tre påsar Mauro De Luxe som gör de sällskap inom kort.
 

Bilagor

  • IMG_20211018_172407~2.jpg
    IMG_20211018_172407~2.jpg
    3.6 MB · Visningar: 6

Satyricon

Well-known member
Jag hoppar den här gången, men jag har handlat från dem ett par gånger. Jag gillar kraftfulla italienska blandningar och har testat bl a Tre Forze, Mokaflor (100 % robusta), Bristot, Danesi, Lucaffè m fl. Tre Forze är nog min favorit, kraftfull men ändå distingerad och ädel. Hausbrandt är också ett hogoktanigt kaffe, finns på nästan varenda kafé i Slovenien, kanske för att det kommer från Trieste, på andra sidan gränsen.
 

Jonken

Well-known member
100% robusta är jag inte alls pepp på längre, men 10-30% någonstans tycker jag kan funka. Jag tror att det skulle ha hjälpt med litegrann i Mauro Centopercento.

Sen finns det såklart robusta av högre kvalitet än det man brukar få tag på - som sägs kunna konkurrera med det finaste arabica har att erbjuda. Det finns en teori om att Kopi Luwak från början egentligen var perfekt mogen robusta och liberica som djuren valt ut och att det var därifrån den speciella smaken kom ifrån.

Hur skulle du rangordna de rosterier du har provat efter dina preferenser, Satyricon?
 
Topp